Mitkoivanov's Weblog

януари 9, 2012

КАЧАМАК – прави се така…

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Знам,  сега вече се питате: как се прави?

Разбира се, че ще  Ви кажа!  Но четете внимателно, нали знаете – няма да повтарям. Повтаря се  с  втора порция!

И така:

Варене!

Слагат се да заврат на котлона  2 литра и половина вода с  1 супена лъжица и половина сол. Като заври водата се изсипва в нея наведнъж и  половин килограм царевичен грис.  Бъркаме интензивно. Следим да не стане на бучки или да загори на дъното на тенджерата.. Така при непрекъснато бъркане се вари 4-5 минути, не повече! Но интензивно както при варене на лютеница. Като се свари, вече се разсипва в съдове и се овкусява.

Овкусяване!

Качамака   се използва  за  предястие,  за основно ястие, а така също и за десерт.  Овкусяването зависи от вашето желание и фантазия и най-вече от наличните продукти.

1-ви вариант- за пред ястие  или за основно ястие:

-  Още с разливането на горещия качамак в плоския съд, за да  истива, слагаме в  горещия качамак  и 5-6 парчета краве масло(примерно 50 гр). Отгоре, без да разбъркваме, натрошаваме 100-150 грама сирене.

2-ри вариант – за основно ястие.

- С разливането слагаме нарязани на ситно парченца свински бекон (оригинала е с пръжки). Предварително  ги  запържваме с червен пипер и олио.

3 – ти  вариант – за десерт.

- Върху разлятия горещ качамак, поръсваме обилно със захар 3-4 лъжици да се топи и разтваря.  Отгоре  слагаме  5 – 6 лъжици   сладко, конфитюр, течен шоколад, мармалад или каквото  Ви се намира. (На снимката в малкия съд е със захар и около половин малко бурканче конфитюр от ягоди.)

Сервират се  квадратни порции в плитки чинийки.  Консумираме с ракия, водка, бира, вино, а десерта с коняк, ликьор, вермут или просто със студена вода!

Да ви е сладко и наздраве! Направете си удоволствието! Докоснете се до традиционната българска, народна кухна!

Купете си от магазина  пликче 500 грама царевичен грис, налейте 2 и1/2 л. вода,  сложете  1 и 1/2 супена лъжица сол и пристъпете към варене. Останолото е импровизация!

Приятен апетит приятели!

About these ads

1 коментар »

  1. [...] КАЧАМАК – прави се така… [...]

    Pingback от КУЛИНАРНИТЕ РЕЦЕПТИ НА ДЯДО ВИ ГРАВИТОН « Mitkoivanov's Weblog — октомври 16, 2012 @ 9:43 pm


RSS хранилка за коментарите към тази публикация. Адрес за TrackBack

Вашият коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

The WordPress Classic Theme Блог в WordPress.com.

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: