Mitkoivanov's Weblog

юни 13, 2008

ПЛОВДИВ ЧЕТЕ – опит за кратка фото-информация

Filed under: Uncategorized — Етикети:, , — гравитон @ 1:43 am

    Докато  Пловдив чете, София срича! Така се изрази в кръга на шегата, една известна  издателка в интервю пред Пловдивската обществена телевизия. Разбира се, че такова твърдение е пресилено. Но с респект, трябва да признаем: от 10 до 14 юни 2008 година Пловдив наистина се превърна в европейско литературно  пространство….

 

    Главна заслуга за това имат организаторите  на  Празници на книгата, под надслов

ПЛОВДИВ ЧЕТЕ

(и тук)

.Празниците са  посветени  на 180 –тата годишнина от рождението на  Христо Г. Данов. Организират ги Народна библиотека „Иван Вазов” – Пловдив, Издателство „Литера”, ИК”Хермес” и ИК”Жанет 45”. Съдействат им най- активно Министерство на културата, Община Пловдив, Международен панаир – Пловдив, „Язов ООД” и цялата културна  и научна  общественост в града на тепетата.

 

 

    Ето само няколко снимки от главната на Пловдив  днес 12.06.2008 година.

                                                                                                  

 

 

 

 

 

 

 

 

      С национално значение,  е организираната на 12-13 юни 2008 г., Кръгла маса „Българската литература: творба, книга, читатели”. Нейни организатори са  Министерство на културата, Община Пловдив и Народна библиотека „Иван Вазов”- Пловдив.  Кръглата маса бе открита от г-жа Надежда Захариева – зам. Министър, Министерство на културата. 

 

В първата сесия  „Творбата и нейният автор”, водещ и автор на основния доклад бе 

”. 

Проф. Валери Стефанов анализира, какви събития са  се  случило с българската литература в последните 20 години, с един изключително аргументиран доклад, озаглавен „От Египет към Ханаан”.

 

 

 

 След негоПламен Дойнов    

разгледа „Тенденции в българската литература след 1989 г.: жанрове и дискусии”. От своя страна 

 оспори някои от тезите на проф. Неделчев и на Пламен Дойнов със „Каква ми е на мене творбата.Около стратегиите на четенето на модерната българска литература”.

 

 

     В завързалата се дискусия участие взеха още  Александър Кънчев, който не прие систематизирането и опитите за виждане на тенденции за последните 3 до 5 години. Според него е необходим по дълъг период от време за улягане на процесите и тогава да се направи намиране  тенденции в развитието на съвременната българска литература.

    Директорката на библиотеката в Разград поиска да се анализира , дали се приема нашата  съвременна литература и кой би могъл да насочи и институционализира читателските вкусове.

  Сатирика  Здравко Попов, направи едно интересно сравнение между писателите и условията, които е имало в СССР и НРБ. Изказа мнение, че при много по лоши условия,  съветските са   израсли на световно ниво,  за разлика от нашите, които несъмнено са творили при по добри условия, но са написали по слаби произведения.

                                                                               

     Така се стигна до  ІІ сесия „Книгата”. Водещ и автор на основния доклад Николай Стоянов     – „Балада за продавача на чудеса”. В него, той постави въпроса за Книгата, словото, еманацията и превръщането и в стока. Много образно, живо и  сладкодумно, той изложи виждането си за новите идеологеми и митът за писателя като регулатор на обществото, който според него е рухнал на 10 ноември. Като отрицателно явление,  посочи и критиците като политици и участието на писателите в политиката.

         Кои станаха издатели? – риторично попита  Николай Стоянов  и продължи- Какви бяха те по образование, по професии? Подготвени ли бяха? Всъщност няма само борци…

        Едно интервю с Николай Стоянов    и още за него                                                                  

 

  Работещия години наред в сферата на образованието Александър  Панов с „Книгите и парите”посочи, че в световен аспект през последните години броя на издадените книги нараства в пъти. Той говори за превръщането на книгата в специфичен вид стока, която обаче излязла веднъж на пазара, се влияе от парите. Разгледа книгата в консумативното общество, като пазарен феномен и тезата за консуматоризуемост и пост модерно общество. Интересни за аудиторията бяха съжденията му по посока: Производство – потребности продаване  – формиране на нови потребности за ново производство. А също така и ролята на  писателя за продаване на книгата, както и ролята на авторитета.

  Важно е кой подписва.  Съвременната реклама използва легенда и чудо като двигатели за продаване на стоката. Литератор, книга, автор, са понятия от 19 век. Те са не относими със съвременната роля  в консумативното общество….

    – „Срещал съм и по щастливи издатели”  започна със заглавите на своя доклад господин Нейко Генчев и посочи необходимостта от насърчаване на   четенето. После посочи, че у нас липсва  Закон за книгата, Закон за библиотеките и не на последно място необходимостта от намаляване на ДДС. По принцип и той посочи положителните тенденции през последните 2 -3 години и повишеното финансиране 2008 година спрямо 2007 година. Ролята на големите издателства, които стават все по-големи и със все по голямо разнообразие на издавана литература, за сметка на малките, имащи само около 20% дял от общото книгоиздаване.

    Основен въпрос, посочи в доклада си Нейко Генчев, е интегрирането на българския книжен пазар в европейския.

    ДДС да се задържи, но да се отстъпи на библиотеките. Това са 30 милиона лева.

 Работа с децата.: – Подари книга на всяко дете! Възпитавай го в любов към книгата. За да има четене, трябва да има читатели, а те се формират до 10-12 години!-  заключи той.

      В кафе паузата  Зам. Министър Надежда Захариева откри Обществен информационен център към НБИ Пловдив.                            

 

  Професор Боряна Христова – Директор на Народна библиотека” Св.св. Кирил и Методий” говори „От позицията на читателя  (българските романи през 2007- 2008 година  Тя също вижда положително развитие през последните години. Появяват се много хубави книги.  По търсена в НБ енаучната литература спрямо художествената.

Проблем според нея е, че не се преиздават класиците, а се преиздават само тела. Тава просто не са нови издания. В тях няма новоткритите неща и т.н. Липсва добра и изброена библиография. Професор Христова посочи също и належащата нужда от редактори, които да бъдат, дори,   малко като съавтори.

 – Имаме нужда от културно на добър език поднесена книга – посочи тя! – Защотото имаме  културна и взискателна  аудитория. Хубав точен език и култура на поднасяне.(за нея)

     Н.с. Галя Дериманова засегна- «Интересът  на чуждестранните партньори на Народна библиотека «Св.св.Кирил и Методии» към българската  книга

– Оптимикстична нотка за качеството през последните 2-3 години. – сподели тя.А също посочи като проблем за муждународния книгообмен високите пощенски разходи. По конкретно тя разгледа международния книгообмен с Американската конгресна библиотека, С Р,уската национална библиотека от която заявките са увеличени за българска литература, с Френската, с Румънската, които ни изпращат огромни количества ите ги преращат в Силистра и Добрич. В края на доклада си н.с.Дериманова заключи: – Българската книга е четена по света!

 По въпросите за  «Издатели и книги в системата на ISBN(2000-2008 г). Учасниците запозна н.с.Татяна Дерменджиева. Тя използва богата гама от сравнителен цифров и графичен материал.

     Последна за първия ден от кръглата маса говори Ст.н.с. Антоанета Тотоманова. – «За « лицето» на  книгата и пътя на нейното реализиране». Какви сведения трябва да съдаржа издадената книга?Какво, как и къде трябва да се помества в нея? Стандартите за библиографското оформление съгласно международните стандарти!  Още държавна политика чрез Националната  библиогравска агенция.

     Така при голяма активност премина първия ден на Кръгла маса «Българската литература: творба, книга, читатели». Работата на кръглата маса продължава на 13 юни от 9.30 часа в НБИВ – Пловдив с ІІІ сесия «Тъмната страна на литературата: Какво се случва с четенето и читателя?»

 

 

 

  На 13 юнии,се проведе ІІІ сесия озаглавена „Тъмната страна на литературата:“Какво се случва с четенето и читателя ?“Водещ и автор на основния доклад  бе доц.доктор  Александър Кьосев -„Либералния читател“  Ето едно по ранно   интервю с  него.

За да е пълната картината с учасниците на кръглата маса, е задължително с благодарност да посочим и участието на доц.Александър Димчев  с „Българските библиотеки между европейските политики и локалните практики“.

Радостина Ангелова -„Четенето като социална практика“.

Доц.Бойко Пенчев -„Средства по избор: моделирането  на читателя в най-новата българска литература“.

  Доц.Десислава  Лилова – „Читатели и писатели в интернет: fan fiction общностите“.

    Последни изнесоха своите доклади Кристина Димчева -Регионална библиотека Варна -„Организирането“ на читателя – за читателския кръг и читателските общности“  и н.с. Славка Шопова -НБИВ -„Българската художествена литература и четенето и в Народна библиотека „Иван Вазов“ – Пловдив.

Advertisements

Вашият коментар »

Все още няма коментари.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.

%d bloggers like this: