Mitkoivanov's Weblog

юли 3, 2008

ВКУСНО –бърза рецепта за почивния ден

Filed under: кулинария — Етикети:, , , , — гравитон @ 2:26 pm

     Когато цяла седмица сте били на”педали,” трудили  сте се неуморно и най-после  дойдат почивните дни, обикновено,  Ви се иска не само да помързелувате, но и да си хапнете нещо по така…

     Предлагам  Ви една лесна рецепта от кухнята на моята съпруга. Тя е всепризнат кулинарен специалист и добра домакиня.    И най-важното, споделя  мисълта, че  „Любовта на мъжа преминава през стомаха”.  С приготвянето на ядене по настоящата рецепта, има  свободно време за четене на любимо четиво, гледане на телевизия или просто да се позанимава със себе си.   И така става въпрос за:

            ПИЛЕ СЪС СМЕТАНА И ГЪБИ  !                                                                          

Необходими продукти:                                    

  1. Пиле  охладено, бройлер –  1,5 кг.
  2. Заквасена сметана – 1 пакетче, 200 гр.
  3. 250 гр.гъби печурки, задушени предварително с краве масло.
  4. Сол  и чер пипер на вкус.
  5. Малко тарос.
  6.   Малко червен пипер.
  7.   4-5 лъжици, супени олио

Начин на приготовление:  Пилето се осолява и   полива  със сместа от олио, чер, червен пипер, тарос и една кафена чашка  вода, да не загори в началото. Слагаме в тенджера с капак – Йена Глаз и се пече във фурна на 200 градуса, около 1 час.

Соса от печенето на пилето се смесва със сметаната и гъбите и се полива всяка порция. Сервира се с пържени  или задушени картофи!

 

         ЗАДУШАВАНЕ НА ГЪБИТЕ ПЕЧУРКИ

                                                                                  

                                                                                  

       Продукти и начин на  приготвяне:

.250 гр.  гъби,  се измиват в найлонов плик с  1-2   лъжици  брашно и вода . Разклащат се в плика с брашно. Брашното увлича и разтваря нечистотиите. Процедурата по измиването се повтаря 2-3 пъти. Измитите гъби,  от горе на долу се нарязват на тънки филийки. Нарязаните на филийки гъби се поставят в малка тенджерка  с..

   25 гр. краве масло.

      2 – 3 лъжици супени се добавя вода, за да не загорят в началото и се задушават в тенджерката без капак. Разбърква се няколко пъти, за да не залепнат.  Задушават се до извиране на водата и златисто кафяв свят на гъбките.  Съхраняват се след това в найлонов плик и за по дълго време във фризер. Съхранени могат да се използват когато ви потрябват..

      От едно пиле се сервират 4 – 5 порции. Най добре е да предложите и изстудено бяло сухо вино, бира, а може и с червено вино. Да ви е вкусно!

Advertisements

5 Коментари »

  1. Дано да не препържиш картофките като мен! Гарантирам, че ще си оближите пръстите! Направи го и няма да съжаляваш! Със здраве и апетит!!!

    Коментар от гравитон — юли 4, 2008 @ 8:21 pm

  2. Ааа, чак и картофи няма да правя! По-скоро някой ориз за гарнитура 😀 😀

    Коментар от Диана — юли 4, 2008 @ 8:23 pm

  3. Гравитон, направих пилето – днес. Стана страхотно. Малко модифицирах рецептата, защото го намазах направо с Пикантина (за по-лесно), вместо с подправките, които ти даваш.
    Гъбите ги задуших едно към едно като твоите. Сосът със заквасената сметана стана много вкусен (иначе има една сметана за готвене, но тя ми идва много тежка). Сварих картофи за гарнитура (пак поради липса на време), но се получи добра комбинация.
    Досега не бях пекла пиле в йенска тенджера, даже се чудех дали ще се събере. Но се събра и, нали ти казвам, стана идеално!
    Благодаря ти много за рецептата, споделих я и с други.

    Коментар от Диана — юли 6, 2008 @ 8:04 pm

  4. А бе дядо Митко , знае кое е хубавато! Радвам се, че ти е харесало! Хбаво е също, че не отнема много време! Със здраве, да си направиш и друг път!

    Коментар от гравитон — юли 7, 2008 @ 12:39 am

  5. […] ВКУСНО –бърза рецепта за почивния ден […]

    Pingback от КУЛИНАРНИТЕ РЕЦЕПТИ НА ДЯДО ВИ ГРАВИТОН « Mitkoivanov's Weblog — октомври 16, 2012 @ 9:44 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: