Mitkoivanov's Weblog

юли 16, 2008

ПОРДИМ – разходка с фотоапарат и гид

Filed under: Фотография, Uncategorized — Етикети:, , — гравитон @ 10:47 am

   Позволи ми, уважаеми читателю,  да  отложа  малко разказа си за историята на гара Пордим и да покажа част от това което стои след нея…

  Повеждам Те с думи и снимки в съвременен гр. Пордим. Тръгваме от  гарата 

  

  към центъра на селището, по един не срещан в България булевард  от три платна.

   Още на второто кръстовище  изниква въпроса, какви планове са имали за селището, хората планирали неговите улици? Правени в края на 19 и началото на 20 век, броени години след Освобождението на България от турско робство, те впечатляват с широтата и перспективата с която са създавани, пък и най малко с паважната настилка от тогава. Дали пък не е им минавала мисълта да правят  тук столицата на новоосвободената страна? Кой знае!

    Тръгвайки по втория в дясно булевард , а именно бул.”Славейков”,

 виждаме на стотина метра в ляво, зад градинката в която мина част от детството ми, една ниска жълта къща. За времето тя е била богаташка къща. В нея е живял един от най успешните кметове на Пордим  – Иван Божинов. Негова дъщеря е  голямата театрална актриса Жени Божинова. Преди години , около 1980 година,  във влака Плевен София се бях за познал с негова внучка – Божана Божинова. Тогава тя  учеше във ВИТИС”Кръстьо Сарафов”. Станала ли е актриса не знам. Къде живеят сега потомците на този достоен пордимчанин, също не знам. Но е факт, че в къщата сега живеят цигани.

   Та вървим по бул.”Славейков”, 

                                                                               

 минаваме край родния ми дом и в дъното  излизаме при паметника – къща музей  Великий княз Николай Николаевич, главнокомандващ руската освободителна армия  в Руско – Турската Освободителна война 1977-78 година.

 Външен поглед на къщата музей.

 

            Поглед на къщата музей от двора.

 

Сред алеите на музея

     

       

   

Фонтана на братските сълзи

Само през улицата, от южната страна на музея, се намира този поизоставен паметник. Той е построен от признателните червенокръстци  в памет на великия руски хирург Н.И.Пирогов.

 

Построен е на мястото на което, октомври-декември 1877 г., при обсадата на Плевен са работили, под ръководството на Н.И.Пирогов,  два руски  медицински пункта,  етапен и хранителен.

    Днешната общинска власт, е длъжник пред великия хирург и хилядите руски войници , пролели кръвта си и  си в пордимската земя. Част по скоро  обществеността там,  трябва да се заеме с облагородяването и поддържането на паметника с парка около него…

     Точно срещу къщата музей се намира родната къща на големия български, поет, писател и драматург Иван Радоев.                 

 

Само тази плоча и името на читалището в Пордим,  напомнят на обществеността и неговите наследници, включително неговия син – актьора Иван Радоев, че в тази къща е живял, израснал и творил. А са големи  и заслугите на техния баща и дядо, дългогодишния читалищен деец – Дашо Радоев. Той също има  определен принос за духовното развитие на селището. За това не само пордимчани са им длъжници!?

       Но нека продължим нашата разходка в съвременен Пордим. Тръгвайки  на изток по главната улица „Цар Освободител”,  преминаваме през

центъра на градчето. Тук, срещу сградата на Община Пордим е  и сградата на бившето АПК.  В нея са читалището, магазин, поземлената комисия, канцелариите на едното  ТКЗС и частна шивашка фирма. Тя е  настанена  в бившия, голям кооперативен стол.  В него и от него се хранеха хиляди кооператори, включително и по кооперативните блокове.

 Днес, след затварянето на цеховете на плевенския текстилен комбина „Яна” край гарата, 30-на жени работят като шивачки. Виждаме ги за петнадесетина минути, със сандвич в ръка да излизат в обедна почивка.

   Само на 50 метра по на юг,  е кацнал един ТУ 134.

 

 В него може да  поседнете и докато мечтаете, че летите, да изядете сладолед или да изпиете разхладителна напитка.  Край него, по  Проект „Красива  България” е построен млад парк с тенис кортове. Част от парка е Костницата – паметника на вечния огън.

Срещу него е построен още един красив кът за почивка и отмора –  още едно красиво и спокойно място  – фонтан.                                                                  

     Ако продължите на изток по „Цар Освободител”,  погледа ви ще грабне великолепна църква. 

  

 Църквата и камбанарията изискват особено внимание. Те са свързани  с произтичащите преди повече от век събития в Пордим и пордимчани.  За това, си запазвам правото да ви разкаже за тях и тяхната история отделно.  Сега ще си позволя  само да ви ги покажа  и още няколко думи.

    Пордимската църква Св.Димитър, със своята гиздава камбанария, са правени по време на Освободителната война от прочутия  тревненски архитект Уста Генчо.

                                                                             

Камбанарията е особено кокетливо творение на Уста Генчо – тревналията и беше въоръжена с шест руски камбани, подарени на пордимчани от Цар-Освободителя.  В знак на благодарност, царя подарил с камбаните и скъпи църковни отвари. За съжаление злосторници в последните петнайсетина години откраднаха по голяма част от посюдата, отварите и най-малките камбанки.

    На камбанарията 637 е поставена паметна плоча със следния текст:

             Камбаните са подарени от Император Александър ІІ след пребиваването му в Пордим от 26.Х. до 15.ХІІ.1877 год. Отляти са в Ярославл на 28.ІІ.1879 год.

     Зад църквата се намира  пордимската гимназия 

     

 СОУ „Св.Св.Кирил и Методий” с преподаване на народна музика и хореография. На нените възпитаници възлагаме надеждите да запазят българщината и да възстановят веселия празничен звън на откраднатите камбани.

    Продължаваме нашата разходка по „главната” улица на Пордим. Любопитния ни поглед, приковават  двора 

 и сградата на Детския дом.

Построена с труда и средствата на кооператорите, детските ясли  и детската градина и днес се огласяват от щастливи детски гласчета.

    Само на няколко метра до двора на детския дом, погледа ни се опира в масивната желязна врата на  Къща музеи Карол І, румънския крал, предвождал румънските и финландските войници в боевете за  Освобождението на България.

 

            Тази красива, внушителна порта на къщата музей, както и всички парадни порти на парковете  в другите музей, са направени от турски топове, круповска система и са взети трофеи при Плевен, Шейново и Пловдив, от разбитите и пленени турски армии.

     Музея е

създаден на мястото на  първото пордимско училище, създадено още 1868 година от Върбан Илиев Попов.

       Сега, преди да завърша своя разказ  за Пордим  днес, нека си спомним и още един любопитен факт от онези исторически години.

        Първата телефонна връзка в България е проведена в Пордим. Това става на 12 януари 1877 г. по време на Руско-турската война при обсадата на Плевен. Връзката е осъществена между крал Карол І от щаба на румънската армия и княз Николай Николаевич от щаба на руската армия. Точно по пътя от единия до другия музей.

        Спирам своята разходка из днешен Пордим. В следващ пост

                                                 

ще ви запозная с влиянието и приноса на един американец  за по нататъшния възход на селището.

Advertisements

4 Коментари »

 1. […] но и на гражданите.  Гледам преди година бях поместил снимки от  Пордим в блога си. Спирам онези дни пред паметника на Пирогов […]

  Pingback от ПРЕДИЗБОРНО « Mitkoivanov’s Weblog — май 11, 2009 @ 9:19 pm

 2. tova e moqt grad i az mnogo si go obi4am

  Коментар от verjinia — октомври 17, 2009 @ 1:17 pm

  • И има за що да се обича! Нека бъдем по активни и му помогнем да стане още по красив и привликателен!

   Коментар от гравитон — декември 8, 2010 @ 9:34 am

 3. […] ПОРДИМ – разходка с фотоапарат и гид Вашият коментар LikeBe the first to like this post.Вашият коментар » […]

  Pingback от ГАРА ПОРДИМ – началото на един роман « Mitkoivanov's Weblog — декември 8, 2010 @ 9:29 am


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: