Mitkoivanov's Weblog

август 30, 2008

ЗА БЪЛГАРИТЕ В КОМИ – спомени

Filed under: Uncategorized — Етикети:, , — гравитон @ 7:50 am

       Българите – дърводобивници в Коми АССР, по нищо не се различаваха от другите организирани гурбетчии по света. И те, в края на миналия век   и социализма, се  заемаха да облагородяват средата в която живеят и да я преправят по свой тертип. Опитваха се да я правят рай, като  България.

С една дума, като сънародниците  ни  пребиваващи в Нигерия,  Конго и Мозамбик, или Либия, Тунис и  Мароко, или Куба, Казахстан и Тюмен, щом стъпеха на далечната земя, я приемаха като своя и се опитваха да я облагородат. Така пясъците на Африка и плодородните  кубински  и мозамбикански земи, или замръзналите торфени полета на тюменската и комската тайга  се сдобиваха с нови за тях растителни видове.

 

     И в Благоево – Коми АССР, с идването на българите дърводобивници се появиха типичните български градинки с чеснов лук, краставици и домати. За разлика от Куба, където  изкарваха по 2-3 реколти, поради благоприятните природни условия, то тук пък поради над 20 часовата продължителност на  летните дни, високата температура – до 39 градуса, и богата  торфена земя, нашия чеснов лук избуяваше над 50-60 сантиметра, а картофите  ставаха с правилна форма,  еднакво големи и страшно вкусни.

 

    Няма да ви казвам как, като паднали от Марс, гледаха местните  нашите жени, че пекат чушки, после ги белят, нарязват краставици, домати,  лук, чесън и магданоз и накрая, като  ги поръсят с рендосано бяло саламурено сирене, става едно неземно вкусно ядене – наречено Шопска салата.

 

    С една дума, научихме ги на много неща. Включително как да ядат и пият, като нас и да се радват на живота. Научихме ги как да си правят  компоти и сладка от  едрите черни и червени боровинки, клюква или как да си варят и правят ракия, като се започне от рябина, боровинки, та и от картофи, хляб и консервни домати, дето се продаваха по нашите магазини.

 

    А нали знаете какво почва да прави българина като се види с пари и време?  Почва да прави къщи, паркове и вили! Та и българите в Благоево си  бяха направили, по българо-комски образец, една доста голяма вила. Изградена на брега на  пълноводната река Вашка, само от боров материал, тази вила носеше  свидното име България. Имаше даже бензинов електроагрегат  с мощност  цял киловат. Електричество достатъчно за осветление и озвучителни уредби. Като спомена, че вилата се състоеше от сервизни помещения, складове, кухня, голям салон за 40-50 човека и външна открита тераса, всичко в битов български стил, сами ще се досетите какви приятелски срещи ставаха там и каква атмосфера  цареше особено след няколко поредни  тоста от страна на местните.. Тостовете бяха за  дружбата, за приятелството, за любовта, за живота и щастието и много, ама много често, завършваха с думите:

 

     – Кой не види дънце,  да не види слънце! Ха, на здраве! – След няколко такива тоста, с 200 милилитрови  стакани, картинката ви е от ясна по ясна. Не можеха вече да помогнат и  действащите отрезвяващо тежки мезета и чистия въздух.

 

     Ще попитате сигурно, какви пък мезета може да има в тайгата? Аз пък ще ви попитам , знаете ли какво е риба хариус, какво са есетрови риби и сьомга, де, и какво е чер хайвер?! Ама ще побързам да ви кажа, че освен реката  и тайгата се грижи за изхранването на човека. За гъби  и боровинки няма да ви говоря. Ще ви напомня само, че  в тайгата има и животни. За дребните от рода на зайците, ще премълча. Но не мога да не спомена за едрите. Представете си  тежащия 500 килограма Комски  лос или почти толкова тежащата  сива горска мечка…

Впрочем, да не си мислите, че само ние сме  учили комяците?  И те ни учеха! Досещате се, че при толкова много риба в реката и дивеч в гората, те пък ни научиха на лов, риболов и още нещо. Ще рече, импровизирания кей пред вила България на река Вашка, беше осеяна с моторни лодки.  За рибата, ясно! Но за  лосове и мечки имаше забрана. Глобата беше голяма, пък беше и даже подсъдно. На оръжие, официално нямахме право,

но  рядко имаше шофьор на лесовоз, дето да няма скрита в колата пушка. Ами ако го срещне в гората мечка?. С  две думи, обществена тайна за местната власт  руснаци, комяци и българи, беше притежаването на оръжие и ловните подвизи на този или онзи българин. Та нали ви казвам – всички банкети бяха съвместни. Обикновено легалната версия беше,  лосът изкочил ненадейно пред  лесовоза и станала белята. После месото на лоса се  предаваше в съвета на държавните органи,  половин тон месо беше това, а за шофьора  оставаше главата на лоса. Една глава на лос се вареше и тежеше 30-40 кг., крехко месо с което най спокойно ставаше запой  с 30-40 човека.

                         ( продължение с „Мека сте яли! А ?

   МЕЧКА СТЕ ЯЛИ, А ? – разказ

 

 

 

 

Реклами

146 коментара »

 1. Работихме здраво,много млади и глупави.Но не можем да го забравим.Като си ида ваканция,ще потърся снимки.Та може и да се срещнем стари дружки….успех!!!

  Коментар от ботев иван — октомври 19, 2008 @ 11:46 am

 2. Малко не разбирам защо казваш „и глупави“? Мисля, че си бяхме нормални чада на своето време. Пък да сме поумнели чак толкова много през последните 20 години? Живота и времето ще го изяснят. Хубавото е, че мислим един за друг, като за „стари дружки“, за приятели с близка съдба. Че болшинството хора, прибивавали в Коми АССР, се чувстваме като част от едно голямо семейство…
  Като поразгледаш старите снимки, сподели пак какви мисли и чувства предизвикват в теб. Здраве и късмет!

  Коментар от гравитон — октомври 19, 2008 @ 5:55 pm

 3. Здравейте!
  Много хубави думи.Много се радвам,че има такива хора,като Вас,които не са забравили природата,местните хора,обичаите..Самата аз живея от доста време в България(родом съм от Коми).Скучая по родните места.Тази година бях там,но всичко вече е по- различно,други хора,но…природата е все същата,реките,тайгата,влаковете,пътищата…Направих снимки,мога да Ви ги испратя.Благоево,центъра,реката Мезень,моста..Не знам,дали в пространството има някакъв сайт,БГ-за хората,които работели и учили някога там..

  Коментар от Наталия — декември 4, 2008 @ 4:30 pm

 4. Наталия, Добре дошла в моя блог! КОМИ МУ е прекрасна земя! И разбира се никога няма да забравя годините прекарани там. Там синът ми завърши 7 клас, там станах на 40 години, там срещнах много приятели. За това ще остане завинаги в сърцето ми.
  Изпратих ти по електронната поща адреси на сайтове за работили в Коми.
  Ще ти бъда безкрайно благодарен, ако ми изпратиш снимки от съвременно Благоево и Коми. Нека ги покажем и на други. Сигурен съм, че вече мнозина ги очакват с интерес.

  Коментар от гравитон — декември 5, 2008 @ 12:41 am

 5. Здравейте. с удоволствие си спомням за времето прекарано в п.Благоево.Мсля дори че синът на господин Иванов се казва Николай ако не се лъжа и с него сме съученици . Също така съм танцувала в ансамбъл Тракия ръководен по онова време 1988-1991 от господин Слав Петров.Много ще се радвам ако открия чрез вас някои от съучениците си. През 2000 година организирахме среща на випуск 89,90,91 година ,беше изключително приятно изживяване надявам се през следващата 2010 отново да се съберем както си бяхме обещали.

  Коментар от мария — март 22, 2009 @ 2:22 am

  • zdravei mariq savsem sly4aino popadnax na tozi sait no teb te poznax az sam zlatka ot na dimitar klasa

   Коментар от zlatka — септември 11, 2009 @ 5:24 pm

   • здравей златке,радвам че пишеш.много ще ми е приятно да се чуем.ако искаш пиши ми на скайпа той е sem.xristovi дупница.много ще се радвам да се чуем прти ми и твойте координати.поздрави злати и донка ,ще чакам да се обадиш

    Коментар от мария — септември 11, 2009 @ 9:37 pm

 6. Здравейте на всички свързани с Коми земя!Аз там заърших основното си образование и по-точно в Благоево и пазя най-прекрасните спомени за тази чудна страна.Ще се радвама ако намеря стари приятели с които сме учили.А също така моля и Наталия да ми изпрати тези снимки на Благоево.

  Коментар от Свилен Стоянов — март 25, 2009 @ 11:28 am

 7. СВИЛЕНЕ ЗДРАВЕЙ.ЩЕ СПОДЕЛИШ ЛИ ПРЕЗ КОЯ ГОДИНА СИ ЗАВЪРШИЛ. АЗ СЪЩО СЪМ ЗАВЪРШИЛА СРЕДНОТО СИ ОБРАЗОВАНИЕ В БЛАГОЕВО.ЩЕ СЕ РАДВАМ АКО СЕ ОКАЖЕ ЧЕ СМЕ УЧИЛИ ТАМ ПО ЕДНО И СЪЩО ВРЕМЕ.

  Коментар от мария — април 2, 2009 @ 2:04 am

  • Здравейте на всички!Отдавна не бях влизал на тази страница, но сега се радвам че все повече хора се включват.В отговор на Мария ще поясня,че бях в Благоево от 1987 – 1991 г.Бях в Б клас.Ще се радвам ако намеря съученици от тези прекрасни години.Мейла ми е shark_sbsv@abv.bg

   Коментар от Свилен Стоянов — май 8, 2009 @ 11:28 am

   • Здравей Мария!Пропуснах да отбележа, че съм завършил 90 г.Бях в Класа на Надежда Юдина.Оставих мейла, ако желаеш пиши там да разменим снимки – може и да се познаем.

    Коментар от Свилен Стоянов — май 13, 2009 @ 6:17 am

 8. На форума usogorsk.com има тема за Благоево,в момента този „Поселок“ си нема свой сайт.Поради тази причина сайта обслужва Благоево,Междуреченск и Верхнемезенск.

  Коментар от kabeleto — април 4, 2009 @ 5:27 pm

  • Благодаря за информацията! Ще съм благодарен на всеки който изпрати и друга за Благоево и Коми! Моят блог е и ваш блог. Нека съберем повече информация, спомени, снимки и други материали и ще ги предоставим на някой който разбира повече от мен за публикуване на самостоятелен сайт за българите в Благоево!

   Коментар от гравитон — април 4, 2009 @ 9:57 pm

 9. благодаря на kabeleto за информацията в този саит има снимки на благоево от април 2009 г. и да ви кажа благоево си е същото никак не се е променило ,но е някак пусто и самотно . още един път сърдечно благодаря

  Коментар от мария — април 18, 2009 @ 10:54 pm

  • Христос Воскресе! В Благоево е пусто сега защото ни няма.

   Коментар от гравитон — април 19, 2009 @ 5:55 pm

 10. можели някои дами помогне с информация как да намеря в нета или някаде другаде фирмата ЗАДГРАНИЧНО СТРОИТЕЛСТВО И ДЪРВОДОБИВ за периода 1969-1971г искам даси взема извлечение за стажа аз сам на e-mail azdobrev_81@abv.bg БЛАГОДАРЯ предварително.за този период сам работил в Коми.

  Коментар от дроб4ик — май 3, 2009 @ 10:41 pm

 11. свилене, значи сме били там по едно и също време . съпругът ми беше в б клас – димитър христов незнам дали си го спомняш но пък ние завършихме 1990 година. аз бях в а клас,фамилията тогава ми беше пенчева ако това нещо ти говори.

  Коментар от мария — май 13, 2009 @ 11:30 pm

 12. Разбира се че ми говори.Ти не си ли от София?Ако искаш дай да разменим снмки.!

  Коментар от Свилен Стоянов — май 18, 2009 @ 8:47 am

 13. ЗДРАВЕЙ СВИЛЕНЕ . ДА ОТ СОФИЯ СЪМ БЯХ В КЛАСА НА АНГЕЛИНАТА. ЗА ЖАЛОСТ ВСИЧКИТЕ МИ СНИМКИ СА В СОФИЯ А СЕГА ЖИВЕЯ В ДУПНИЦА. ПРЕДПОЛАГАМ ЧЕ ПРИ ПЪРВА ВЪЗМОЖНОСТ ЩЕ СИ ГИ ВЗЕМА И ЩЕ ТИ ИЗПРАТЯ НЯКОЯ А ДОТОГАВА ТЪРПЕНИЕ…

  Коментар от мария — май 19, 2009 @ 10:16 pm

  • Мария изпрати си мейла.Аз ще ти изпратя мои снимки.Подържаш ли контакти с други наши съученици?

   Коментар от Свилен Стоянов — май 25, 2009 @ 12:35 pm

 14. Здравейте ВСИЧКИ работили и учили в п.Благоево – Коми-АССР!… Аз работих в Благоево от 1985 до 1991г. ,Работих като разкройчик на Долен Склад.Последните 5 години бях на 3 поток.Ще радвам да се срещнем с колеги и познати по не в NETA,ако не може иначе.Чувал съм,че всяка година се събират всички Комаджий на язовир“Копринка“,на нещо като „Събор“. За съжаление аз несъм ходил. Ако някой знае нещо или има някаква информация за дати и събития <> да пише. Мисля че за всеки ще бъде интересно!… Благодаря !… Бъдете Живи и Здрави и Много Щастливи!… PS.Митко Божинов-1963г -гр Ветрен-обл Пазарджик

  Коментар от Митко Божинов — май 24, 2009 @ 10:42 am

  • Честит празник приятели! Обещавам да поместя информация за предстоящия събор ! Знам, че болшинството ще се видим там! А за сега гледам от терасата си в пловдивския квартал Тракия авиационното шоу на американските самолети. Браздят и опушват с изкуствените си цветове чистото синьо небе над Родопа планина и нарушават спокойния птичи хор край мен. По телевизията, Първа програма плахо се мъчи да отрази празника на славянската писменост и култура. Свързвам двете събития и проумявам силата на буквите, опазили ни през вековете!

   Коментар от гравитон — май 24, 2009 @ 11:07 am

 15. Честит Праздник „24май“ на ВСИЧКИ Българи и Руснаци!…PS. mitmars@abv.bg

  Коментар от Митко Божинов — май 24, 2009 @ 10:49 am

 16. здравеите на всички. Пишете моля ако знаете дали щте има сабор тази година 2009 на Копринка и кога.
  Пиша от чужбина и трябва да планирам отпуск. Благодаря ви от сарце.

  Коментар от Емил Ставрев — юни 11, 2009 @ 8:01 am

 17. Г-н Ставрев,през 2008 и 2007г.събора беше през втората събота на септември-предполагам,че и сега няма да има промяна.

  Коментар от Николай Вичев — юни 13, 2009 @ 11:33 am

 18. Здравейте.Свилене, изпратих ти писмо на имейл адреса,но не съм сигурна , че още е актуален.Ако все още четеш страницата, пиши дали адреса ,който си посочил по-горе още е валиден.ЩЕ се радвам и ти да изпратиш някоя снимка от ученическите ни години.

  Коментар от мария — юли 12, 2009 @ 10:29 pm

 19. здравеите на всички работили в коми . аз и моето семеиство също сме работили в коми 1992-1994год.аз работех като счетоводител в тъи наречената главка в усогорск.имаме чудесни спомени от тогава и много приятели но отдавна загубихме връзка . ако някои си спомня за това време моля пишете ще очаквам с нетърпение.ас съм от добърско общ разлог обл благоевград. още веднъж поздрави на всички.

  Коментар от smilena — юли 14, 2009 @ 3:46 pm

 20. Зравейте всички работили в КОМИ АССР.Моят баща работи 3 години чичо 5 години и техни братовчеди са работили от 1974 до 1980 г.Аз бях на гости две лета 1977 1978 г.Много хубави спомени ми останха от там и трайни.Моята майка също беше там в периода 1977 1978г тя работи в стол №2.Всички работиха и живяха в п .Благоево.Бащами почина на 20.09.2008 г. на 63 години от рак на панкреаса.

  Коментар от мехмед алиев — септември 8, 2009 @ 8:38 pm

 21. Търся съученици от пос. Благоево от 1978- 1979 г.класни Валентина Петровна и Роза Рембаева.

  Коментар от Kristalina — септември 13, 2009 @ 5:20 pm

 22. zdraveite az se kazvam se velqna nie bqxme prez 1983 do 1987 god. no nqmam nikakvi snimki ot tam za spomen ako moje nqkoi da mi kaje nqkoi sait sas snimki za samoto blagoevo

  Коментар от velqna — септември 19, 2009 @ 7:29 pm

 23. В Благоево съм учл 78-81г. Класна ми беше жената на Юрий Борисович, ама много неща съм забравил.Трябва да си потърся снимките от тогава.Това Кристалина нищо не ми говори.

  Коментар от ivan_todorov — септември 20, 2009 @ 11:46 am

 24. zdraveite na vsi4ki svarzani s komi ppo edin ili dryg na4in.az sam y4il tam ot 1986/1988.prekrasni godini,bezgrijni.iskam da namerq nqkogo ot tova vreme.i po specialno moqta y4eni4eska lubov maria shopova ot plovdiv.6te se radvam ako nqkoi pomogne.pozdravi na vsi4ki.

  Коментар от stoyko — октомври 3, 2009 @ 8:14 pm

 25. Здравейте на всички работили и учили в Коми п.Благоево.От1974-1977 учих в Благоево родителите ми бяха там , а от 1981-1984г. със съпруга ми бяхме на работа, аз работих като касиерка в сладкарницата а след това в двата промишлени магазина . Много често в нашето семейство говорим за коми за живота там , за зимата ,много прекрасни спомени имаме и сега имам връзка с Благоево с мои преподаватели, не е както когато ние бяхме,

  Коментар от Валентина Стоянова — октомври 5, 2009 @ 8:04 am

  • ЗДРАВЕЙ, КАКВА СЛУЧАЙНОСТ И АЗ СЪМ УЧИЛА ПО ТОВА ВРЕМЕ . ЖИВЕЕХМЕ НА УЛ. ВАСИЛ ЛЕВСКИ БЛ. 2 АП. 32

   Коментар от !!!!!! — ноември 24, 2009 @ 11:15 am

   • СКАЙПА МИ Е ani_vasileva61

    Коментар от !!!!!! — ноември 24, 2009 @ 11:17 am

 26. Zdraveite!

  Dqdo mi e bil v Komi mislq 4 godini, no ne sum siguren koga to4no. Bilo e predi pone 20 godini.
  Znam 4e e bil v nqkakuv grad napravo bulgarski. imalo mnogo bulgari tam. ne sum zapoznat s podrobnosti, no bih jelal da nai4a mnogo ne6ta za Komi. 6te se radvam, ako nqkoi mi poso4i arhivi, snimki i drugi saitove s inforamciq po vuprosa.

  Pozdravi na vsi4ki.

  Коментар от Nikola Petrov — ноември 27, 2009 @ 6:06 pm

  • Радвам се, че си любопитен да научиш повече за Република Коми ! Чичко Google ще ти покаже доста информация! От теб се иска само да цъкнеш в Google на думички като: КОМИ, УСОГОРСК, БЛАГОЕВО,ДЪРВОДОБИВНИЦИ В КОМИ, МЕЖДУРЕЧЕНСК и .т.н.

   Коментар от гравитон — ноември 27, 2009 @ 6:22 pm

 27. честито рождество христово. желая на всички мирна и спокойна година, изпълнена с много здраве , щастие и любов .

  Коментар от мария — декември 25, 2009 @ 12:19 am

 28. Честито Рождество Христово ! Meri Cristmas на всички работили и учили в п.Благоево и всички Комаджий! Пожелавам ви много здраве,щастие и успехи през идната година !…

  Коментар от Митко Божинов — декември 26, 2009 @ 1:04 pm

 29. Здравейте, попаднах случайно на сайта, но май се сетих за много съученици, които са писали тук – Мария, Златка, аз бях в „Б“клас с Рижика, името ми е Ангел, но май ако си кажа прякора по-ще се сетите – Хитлер, спомнете си> Поздрави!!!

  Коментар от Angel Karadzhov — януари 10, 2010 @ 8:07 pm

  • ХЕЙ, АНГЕЛЕ ЗДРАВЕЙ. АЗ СЪМ МАРИЯ,РАЗБИРАСЕ ЧЕ ТЕ ПОМНЯ.ДОРИ СЕ СЕЩАМ,ЧЕ БАЩА ТИ МИ ДАВАШЕ ЧАСТНИ УРОЦИ ПО ФРЕНСКИ. ДРАГО МИ Е ЧЕ СИ СЕ СЕТИЛ ЗА НАС.КАК МОЖЕ ДА СЕ СВЪРЖЕМ С ТЕБ,СМЯТАМЕ ДА ОРГАНИЗИРАМЕ СРЕЩА НА ВИПУСКА И ЩЕ СЕ РАДВАМ АКО ОСТАВИШ НЯКАКВИ КООРДИНАТИ ЗА ДА ТЕ НАМЕРИМ.

   Коментар от мария — януари 12, 2010 @ 10:50 pm

   • Миме, радвам се, че се намерихме. Пощата ми е karadzhov_ak@abv.bg.Ще чакам да пишете и да се видим. Поздрави на Митака специално.Доскоро често се виждах с Гергана от вашия клас и Данчо. Ако имаш координати и на други наши поздрави ги от мен. Ще се радвам да се съберем, да се видим. Спомените от Коми са ми много приятни. Всяка година ходя на Копринка на събора на училите и работилите в бившия СССР. Сърдечни поздрави от мен, Ангел

    Коментар от Angel — януари 23, 2010 @ 8:38 am

  • ПО ГОРЕ СЪМ НАПИСАЛА И СКАЙПА СИ МОЖЕШ ДА СЕ СВЪРЖЕШ ПО ВСЯКО ВРЕМЕ.

   Коментар от мария — януари 12, 2010 @ 10:53 pm

 30. За всички които са работили в Коми-АССР и им предстои издаване на документи за пенсиониране – УП2 и УП3. Документите се издават в НОИ. Необходимо е да се подаде молба на гише в съответния клон на НОИ в страната. Адресите ще ги намерите на сайта на НОИ – http://www.noi.bg/ – „контакти“

  Коментар от гравитон — януари 21, 2010 @ 3:51 pm

 31. КЛАСЕН МИ БЕШЕ ЮРИИ БОРИСОВИЧ В ПЕРИОДА 1974-1977 Г.СЪУЧЕНИЦИ МИ БЯХА:ЕЛЗА ПЕНЕВА , КАМЕН ПИСАЧЕВ, ПЛАМЕН , ЛИЛИЯ ВЪЛЧЕВА,ПОЛИ, ЕМИЛ, ИВАН И ДРУГИ ПОЧТИ НЕ ИМ ПОМНЯ ИМЕНАТА

  Коментар от АНЕЛИЯ НАЙДЕНОВА / ВАСИЛЕВА/ — януари 27, 2010 @ 2:50 pm

 32. Аз учих в Коми,Благоево през 84-85-86-87 г.Роден съм 1974г. и бих искал да се свържа със съучениците ми . Моля свържете се с мен по е-майл monika_haneva@abv.bg (е-майла на дъщеря ми , също и моят .

  Коментар от Алдин Николаев Ханев — януари 29, 2010 @ 7:28 pm

 33. Аз също учих в Благоево 4 години, до 1989г. и мисля, че със Свилен се познаваме.Класната ми беше Надежда, не се сещам за фамилията,бях в един клас с Марияна Добранова и Радост Нацева, единствено с тях съм се виждала от тогава, също участвах известно време в ансамбъла на Слав Петров, бях и солистка в детска вокална група Сревърни камбанки (дано не греша за името)…Живеехме в индианския блок :))
  Ехее, случайно попаднах на този сайт, но съм много щастлива :)Ще се радвам да намеря съученици !

  Коментар от Камелия Борисова — януари 30, 2010 @ 1:19 am

 34. Забравих да напиша, че завърших 7-ми клас 89г.,ако не съм в грешка и с Мария се познаваме…:))

  Коментар от Камелия Борисова — януари 30, 2010 @ 1:50 am

  • КАМЕЛИЯ,АЗ СЪМ МАРИЯ. зА СЪЖАЛЕНИЕ НЕ СИ СПОМНЯМ,НО ЩЕ СЕ РАДВАМ ДА ОСТАВИШ НЯКАКВИ КООРДИНАТИ ЗА ДА СЕ СВЪРЖЕМ.ИМАМ ПРОФИЛ ВЪВ ФЕЙСБУК-МАРИЯ ХРИСТОВА,НА СНИМКАТА СЪМ С ДВЕТЕ МИ ДЕЦА,ЩЕ СЕ РАДВАМ ДА ТЕ ВИДЯ ТАМ . И СВИЛЕН Е РЕГИСТРИРАН ТАМ,КАКТО И ОЩЕ 10-НА НАШИ СЪУЧЕНИКА. ЩОМ СИ ИГРАЛА ПРИ СЛАВ,ЗНАЧИ ЩЕ СЕ ПОЗНАЕМ .ЩЕ ЧАКАМ ДА СЕ ОБАДИШ. ПО-ГОРЕ В ЧАТА СЪМ ОСТАВИЛА И СКАЙП АДРЕС

   Коментар от мария — февруари 4, 2010 @ 12:20 pm

 35. Спомних си няколко имена на мои съученици ;Оксана,Ваня,Женя,Добринка,и много други ,които не си спомням .Ако вие си спомняте за мен ,убадете се .

  Коментар от Алдин Николаев Ханев — януари 31, 2010 @ 8:53 pm

 36. Казвам се Росен и съм учил там от 1988 до 1991 година,сестра ми се казва Светлина и също беше там.Златка мисля,че я познавам,искам да се свържа и с други мои съученици:)))

  Коментар от Росен Димитров — март 1, 2010 @ 4:24 pm

 37. PRIVET NA VSI4KI JIVIALI V BLAGOEVO!MNOGO SE RADVAM,4E OTKRIH TOZI SAIT,ZA6TOTO IMAM STRAHOTNI SPOMENI OT BLAGOEVO!BLAGODARIA NA SQZDATELIAT MU!KAZVAM SE SVETLINA I U4IH V BLAGOEVO 3 GOD.V KLASA NA ZOIA ALEKSANDROVNA-1988,1989 I 1990GOD.MISLIA,4E ZLATKA IA POZNAVAM-BE6E KATO KUKLA-S KQDRAVA RUSA KOSA I SINI O4I.NO SE ZASIAKOHME MNOGO MALKO!BLAGOEVO NI SVQRZA,BLAGOEVO NI RAZDELI,NO NIE 6TE OSTANEM PRIIATELI,NALI?TOVA SI PI6EHME V LEKSIKONITE!6TE SE RADVAM DA SI KORESPONDIRAM S VSI4KI JELAE6TI!!!

  Коментар от Svetlina — март 1, 2010 @ 4:35 pm

 38. Здравейте! И моето семейство беше в Усогорск до 1987г.Съпругът ми беше първо в РМЦ Г.Мезен,а по късно бригадир/поддържаше колите към главката.Аз работих към КБДУ. Участвах в драматичния самодеен състав с ръководител Пенко в драмата “ Боряна“.Ако някой знаете ,който е играл в тази пиеса или някой ме помни,нека ми пише.Имахме много снимки,но тъй като спешно трябваше да си тръгнем за БГ,не можах да взема нито снимки,нито на някой адреза от драм състава. Казвам се Мария Бойчева ,а мъжът ми Атанас Бойчев,за съжаление вече не е между нас живите. От Варна съм .Синът ми завърши доколкото си спомням през 1986г казва се Веселин Бойчев род.през 1969г и дъщеря ми Марина Бойчева род.1976г. Надявам се все някой да е гледал “ Боряна“ и да ми се обадят. meriboicheva@abv.bg

  Коментар от Мария — април 17, 2010 @ 3:23 pm

 39. Работих в Коми усогорск,от 1979 до 1987г заедно със съпругът ми Атанас Бойчев,който от 11г.не е между живите. Беше бригадир в РМЦ Г.Мезен,а след 1984 до 1987г поддържаше колите на главката. Аз работих към КБДУ. През 1986/87г играех в драм състава с ръководител Пенко. Участвах в пиесата „Боряна“. Правихме си много снимки,но тъй като тръгнахме спешно за България,неможах да си взема,а също и адрезите им. Моля,ако някой е участвал в тая пиеса или ме познава,нека ми пише.Казвам се Мария Бойчева и съм от Варна.Синът ми Веселин Бойчев завърши училището в Усогорск през 1986г Казва се Веселин Бойчев род. 1969г.и дъщеря ми Марина Бойчева род. 1976г. може да ми пишете на адрес meriboicheva@abv.bg

  Коментар от Мария — април 17, 2010 @ 4:30 pm

 40. аз също,учих в КОМИ-АССРп.Усогорск,от83-1985г.баща ми беше погрузист вГПП Горни МЕЗЕН,а майка ми беше на разкройката.Случайно попаднах в този сайт и търся съученици от УВШ,класна ми беше ЛЮДМИЛА ПИТИРИМОВНА.skype: lorenco_70vt,ако някой може да ми даде информация,моля да пише!благодаря за хубавия сайт!

  Коментар от петар петров — юни 8, 2010 @ 7:45 am

 41. Скъпи колеги работили в Коми АССР.Искам да ви помоля да ми каже някои от вас къде се намира архива на документите ни.Благодаря ви предварително.

  Коментар от Боряна — юни 23, 2010 @ 4:42 am

 42. Здравейте.казвам се Донка и съм от гр.Елхово.От години се мъча да направя връзка с някой от моя клас-10а-випуск 1979 от Усогорск.Ходя на събора край Казанлък ине успявам да разпозная никой-толкова ли сме се променили.Къде сте приятели-Джо, Джими.Стефан, Въшо,Коки,Пепси и мнот др.?

  Коментар от Донка Иванова — юли 11, 2010 @ 1:59 pm

  • Хей приятели, бъдете така добри и който има някаква информация за Джо, Джими, Стефан, Въшо, Коки, Пепси и другите от клас – 10а – випуск 1979 г. в Усогорск, да чатне два-три реда! Донка от Елхово Ви очаква! Покажете, че сте съхранили младежкия си плам! Очакваме информация! Времето за тазигодишния събор на Копринка наближава!

   Коментар от гравитон — юли 11, 2010 @ 5:24 pm

  • Здравей Донке,
   казвам се Петър от София и аз съм от випуск 1979, но честно казано не си спомням буквата на паралелката от класа който завърших ,това вероятно обяснява защо не си спомням и за теб нищо.Името Пепси ми е познато.Спомням си Елена Бъчварова,защото ми беше гадже и един добър приятел руснак Олег Горбунов.Това е.
   Ако искаш да се свържеш с мен
   automationbg@yahoo.com

   Коментар от петър — юли 18, 2011 @ 6:38 pm

 43. А на коя дата ще бъде срещата тази година.Донка.

  Коментар от Донка Иванова — юли 15, 2010 @ 5:30 pm

  • Обикновено е някъде втората събота на септември! Но още не е обявено за тази година!

   Коментар от гравитон — юли 19, 2010 @ 10:24 pm

 44. Здравейте всички,които сте работили в Коми п.Усогорск от 84г. до 89г.Аз работих в разкройката на 3-ти цех 3-ти поток с брегадир “Гълъба“.Търся Михаил Ненов Михалев от гр.Бургас кв.Меден Рудник.От 85г. работих в същия цех на товаренето и така до 89г.Търся колеги от този период.Пишете ми на имеил niki_nedelchev5@abv.bg

  Коментар от Николай Неделчев — август 13, 2010 @ 6:36 pm

 45. Искам да споделя с всички, които ще дойдат на срещата край яз.Копринка- тя ще се състои на 11.09.2010г.Елате-няма да съжалявате.

  Коментар от Донка-Елхово — август 27, 2010 @ 5:17 pm

  • Здравейте! Аз съм Донка и бързам да споделя впечатленията си от вчерашната среща на“Копринка“.Макар да не срещнах познати, (приятелките ми в посладния момент им се объркаха плановетеи не дойдоха)отново се заредих с емоции за дълго време.Песните на Марги Хранова,Грамофон,Бисер Киров и др. изпълнители-обстановката,която се създава там е толкова приятна,че само трябва да си там,зада я опишеш после.Не ми харесаха политиканските нотки в изказванията на някои от т.н.официални гости,а и може би такива официалности е по-добре да бъдат съкратени до минимум.Хубаво е да се отделиш за един ден от сивото и скучно ежедневие.Който не е дошъл само може да съжелява!!!!!!!!!!!

   Коментар от Донка — септември 12, 2010 @ 1:03 pm

   • Най- благородно ти завиждам! Но за съжаление разбрах късно и то само от теб! А така ми се идваше!…

    Коментар от гравитон — септември 12, 2010 @ 7:26 pm

 46. ЗДРАВЕЙТЕ! Аз съм Цветанка Неделчева вече втора година ходя на срещата в Копринка,но не можах да видя нито един познат работил в ОДЗ Снежанка от 1985-1988 г.п.Усогорск.(П Маркова – София,Дамянка Иванова-Кюстендил,М Петрова -Бургас кв.Меден Рудник,Полимирова -Дупница,Будинка Георгиева-Благоевград,Марияна Георгиева -Белослав,с.Сатовча обл.Благоевград,Вера ,Кирили,Данаил-Хасково.Бях ме толкова много….Телефоните са променени, някои на друг адрес.Приятели нашият адрес и телефон са същите, които имате ако ги пазите – гр.Провадия ул.Граф Игнатиев №5,тел:051842622,Можете да пишите и на този електронен адрес.
  От бригадата на долен склад товарене-трети цех бяха над 20 души“ момичета и момчета „.Гледах ,слушах ги и им се радвах.Пожелаха
  си ,ако е живот и здраве -догодина на същото место и със табела -УСОГОРСК .Беше много хубаво!!!!!Дано следващата година да се видим,но преди това да се чуем или пишем .ЩЕ ЧАКАМ С НЕТЪРПЕНИЕ ВСЕ НЯКОЙ ДА СЕ ОБАДИ.
  ЦЕЦА и КОЛЬО НЕДЕЛЧЕВИ п. УСОГОРСК ул.ДРУЖБА № 21 .Деца ;ЙОРДАН,КАМЕЛИЯ

  Коментар от Николай Неделчев — септември 13, 2010 @ 7:10 pm

 47. Здравейте приятели работили в КОМИ АССР п Усогорск.Казвам се Иван Димитров Иванов,аз също съм работил в п Усогорск от 1985 го 1990г. като шофьор в ОРС,началник транспорт беше господин Костов от гр. Лом .Съпругата му беше мед.сестра в местната болница,прекрасни хора.В този сайт попаднах случаино, много се развълнувах и реших и аз да напиша няколко реда. Само хората,който са били там,работили или учили могат да усетят тази неописуема тръпка от белите нощи и северното сияние.Поздравявам всички мои колеги,шофьори с който съм работил през всичките тези години,поздрави за сем.Котови правеха хубава баклава,за хората от цех Баничарски с маистор Емил,за цех сладкарски и фурната.
  Много ще се радвам ако някой се свърже с мен на този email адрес :kl_ivanova@abv.bg или теленоф: о61613132/0888177148 🙂

  Коментар от Иван — септември 18, 2010 @ 11:56 am

 48. ако някои познава виолета и огнян моля да ми пише на vili_ivanova@abv.bg живяли сме във верхнемезенск до 1989г. поздрави на всички комаджии беше прекрасно време.годините си минаха но хубавото време не се забравя

  Коментар от виолета владова — октомври 13, 2010 @ 12:51 pm

 49. Здравейте,казвам се Даниела!Моят въпрос е,знае ли някой по какъв начин можеш да получиш стажа си от Коми който да представиш в нои за пенсия.Трябва ли да се иде на место в село Невестино или има начин да го пратят на адрес?Понеже разбрах,че там е архивохранилището на Коми.Ще бъда благодарна ако някой помогне!

  Коментар от Даниела — ноември 6, 2010 @ 7:23 pm

  • Доколкото знам и е коментирано и друг път, подава се писменна молба до най-близкото представителство на НОИ / Националния осигурителен институт/ в пенсионното/ и те имат грижата да издирят търсения стаж!

   Коментар от гравитон — ноември 6, 2010 @ 10:26 pm

 50. Здравейте!Казвам се Снежана Костова и аз се интересувам по какъв начин мога да получа стажа от Коми за моите родители.Чета ,че трябва да се подаде молба до НОИ или пенсионното,но по-точно каква молба,като се има в предвид ,че НОИ иска документи,а пенсионното не ти помага за тяхното намиране,в най-добрия случай те пращат за зелен хайвер.
  Ще ви бъда благодарна ако и на мен ми подскажете как да набавя стажа на родителите си за да го представят в НОИ за пенсия.Е-mail ми е :snezhana28v@abv.bg

  Коментар от Снежана — ноември 12, 2010 @ 2:17 pm

  • Здравейте ако получите необходиматави информация ще Ви бъда изключително благодарна да я споделите с мен.Моите родители имат същият казус. dk_georgieva@abv.bg

   Коментар от Дани Георгиева — юни 23, 2011 @ 7:24 pm

 51. Здравейте казвам се Стойка Трачева ,работила съм в Усогорск от 1986до 1990 година в търговията в новия промтоварен промишлен магазин.Имах колежки -Венета и Вичка от Варна ,Дичка от Бургас Софка от Смолян и други на който не си спомням имената им .Ще се радвам ако някой ще свърже на адрес STOIKA_1959@ABV.BG

  Коментар от Stoika Tracheva — ноември 19, 2010 @ 1:00 pm

 52. zdraveite ot mnogo g tarsq vrazka s moite priqteli i kolegi ot komi bqh tam prez 1989 o 1991g raboteh v usogorsk i iskam da namerq priqtelite si ako ima nqkoi ot tozi period molq pi6ete mi skaipa mi e slavito46 ili na imeil slavito46@abv.bg imah priqtelka kazva se boqna ot plovdiv iskam da se savarja sa6to s vasil vasilev vasilev ot var6ec s ivan ot varna i o6te mnogo kolegi i priqteli molq vi pi6ete mi o4akvam vi priqqteli tezi g. bqha mnogo 6tastlivi obi4am vi

  Коментар от slavka stefanova — декември 13, 2010 @ 12:12 pm

 53. Zdraveite,u4il sum v Blagoevo ot 1986 do 1991g.nabor 79 sum.klasna ot 1vi do 3ti klas mi be6e roza petrovna,sledva6tata ne q pomnq samo znam 4e be6e jenena za bulgarin.ako ima nqkoi ot moq ili susednite klasove-neka mi pi6e 😉

  Коментар от Martin stamenkov — декември 23, 2010 @ 12:46 am

 54. kазвам се та4о та4ев от стара загора работих в усогорск 1986 90 шофъор на долен склад „г>мезен> в трета авто базаще отговоря на 0895484227 ул подп калитин 33 ст загора

  Коментар от tacho — май 17, 2011 @ 3:02 pm

 55. Здравейте на всички работили и учили в Коми ! Аз съм учил в Коми -Усогорск от 1980-1987г завърших УСШ 1 с класен ръководител Генадий Авгостинович. Търся си съучиниците Ето и моя e-mail : miroslav_iankov@abv.bg facebook: Мирослав Янков

  Коментар от Мирослав Янков — юни 25, 2011 @ 10:00 am

 56. Привет на всички които са работели и учели в п. Благоево.Казвам се Иван Коданев.Завършил съм 8-ми клас през 89 година.Доколкото си спомням курсовата ни беше Екатерина Михайловна.За тези които искат да ми пишат емейла ми е ivan.kodanev@abv.bg скайп elkano9

  Коментар от иван коданев — септември 5, 2011 @ 5:58 pm

 57. Здравейте приятели. Аз съм на 23 години, казвам се Иван Белчев. Майка ми се казва Теодора Белчева а баща ми Владимир Белчев. От Пазарджик сме. Живял съм в Усогорск, Коми, от 87 до 90 година, Майка ми е работила в детската градина на град Усогорск, а баща ми е карал дърва. Началникът на отделението за дърва се е казвал Михаил Костов. Има ли някой, който да е живял там по това време. Мечта ми е да отида и да видя това място, това е най голямата ми мечта. Ще се радвам да пишете.
  С уважение
  Иван Белчев

  Коментар от Иван Белчев — ноември 6, 2011 @ 2:15 pm

  • Ванко,случайно открих този сайт-дано още очакваш отговор.С майка ти и баща ти се събирахме често с и без повод.Баща ти работеше тогава в ПКБДУ-Усогорск-за твоя информация,а за майка ти си точен.Поздрави ги от Георги и Делка Стайкови от Първомай.

   Коментар от Георги Стайков — декември 14, 2012 @ 5:35 pm

 58. Здравейте ВСИЧКИ работили и учили в п.Благоево – Коми-АССР!… Аз работих в Благоево от 1985 до 1991г. ,Работих като разкройчик на Долен Склад.Последните 5 години бях на 3 поток.Ще се радвам да се срещнем с колеги и познати по не в NETA,ако не може иначе !…Благодаря !… Бъдете Живи и Здрави и Много Щастливи!… PS.Митко Божинов-1963г -гр Ветрен-обл Пазарджик -mitmars@abv.bg , skype – mitmars1

  Коментар от Митко Божинов — ноември 8, 2011 @ 7:33 am

  • Адаш, добре дошъл в сайта! Хайде да си признаем: Коми не се забравя! Работихме много там! Беше ни и трудно! Но щастието и приятните спомени от човешките взаимоотношения там не се забравят – нали!?

   Коментар от гравитон — ноември 8, 2011 @ 8:01 pm

  • Здравейте,казвам се Светлана и от 1988/1990г. работих като описвачка Долен склад на 3ти поток заедно с Красимира,която е родом от Ветрен.Беше женена за Георги и той работеше на разкройката на 2ри поток.Сигурно се познавате.Ще се радвам ако се свържем по скайп или мел.Хубави спомени имаме затези години.

   Коментар от Светлана Ганчева — февруари 10, 2016 @ 9:38 am

 59. Zdraveite!Az i saprugat mi se rabotili v Komi prez dale4nite 1981 do 1984 godina kogato se rodi da6teria ni Asseto.Ne sme bili mladi i glupavi TAM PREKARAHME NAI HUBAVITE SI GODINI!

  Коментар от Daniela Mersimova — ноември 23, 2011 @ 7:15 pm

  • Дани, все си мисля, че ни беше хубаво защото знаехме защо сме там! Кой да събере за по-кратко време пари за кола, кой за къща или апартамент, кой за образование за себе си или за децата си… с една дума живота ни имаше смисъл. И всички ( нека оставим четворката – директор, партиен секретар, профпредседател и комсомолски секретар)бяхме равни и задружни. Впрочем и четворката бяха отишли там за същото за което ние останалите. .. Абе беше си хубаво, защото имахме цел..!

   Коментар от гравитон — ноември 24, 2011 @ 9:34 pm

 60. haresvam i obi4am Komi MU

  Коментар от Daniela Mersimova — ноември 23, 2011 @ 7:16 pm

  • anatoli.traikov -skaip

   Коментар от TOLI — декември 30, 2012 @ 2:15 am

 61. zdraveite.az sam ot balchik.kazvam se pavlina hristova i sam 1974 rodena.jiviala sam v blagoevo i sam uchela prez 1983-1986 g.imam niakolko snimki ot blagoevo. ako niakoi se seshta za tezi godini ,pishete mi.igala sam v narodnite tanci v /malkata grupa.

  Коментар от pavlina mihailova hristova — декември 28, 2011 @ 7:05 pm

 62. vipusk 86 blagoevo, izgubihme se. neli, zabravi ni.plovdiv -i ti sashto.

  Коментар от liudmila angelova/andreeva/ — декември 28, 2011 @ 10:21 pm

  • Като ято прелетни птици сте деца. Съдбата Ви разпръсна по всички краища на света. Но KOMI MU Ви прегръща със спомените и топлата душевна прегръдка на гостоприемството си. Една далечна и безкрайна земя,която ни прие като свои деца.
   Весело посрещане на Новата 2013 година, желая Ви здраве – като сибирски студ:дълъг живот и щастие, като зелената ласка и безкрайността на тайгата, чисти мисли – като ослепителната белота на сибирската зима, многобройни приятели – като броя на вечно зелените стройни дървета в тайгата…. и много, много радости и щастие и през Новата 2013 година!

   Коментар от гравитон — декември 30, 2012 @ 1:15 pm

 63. Здравейте аз съм Божидар Георгиев от София работил съм в Коми-Междуреченск в бригадата на Георги Орилски,в Усогорск в бригадата на Кмета и Верхнимезен при Джагата.При тях съм работил като шофьор на лесовоз.В Усогорск живеех на ,,Комсолская“дом 6.В Междуреченск бях и тракторен монтьор,в бригадата на Графа и Милко Стянов-Шопа.Ако някой си спомня за мене нека ми се обади.В Коми съм бил от 1977-1990 година.
  Skype:Bojidar Georgiev,Facebook: bojidargeorgiev51@abv.bg,Email:bojidargeorgiev51@abv.bg.Ще бъда много благодарен ако някой ми се обади,за да се видим след толкова години.

  Коментар от Божидар Ангелов Георгиев — януари 2, 2012 @ 11:28 am

  • Пише ви малката дъщеря на Милко Стоянов-шопа.Хубаво е че си спомняте за хората с които сте работили.Иаз съм живяла в Междуреченск от 1975г.-1981г.След това учих в Сиктивкар.Сега живея и работя в София.

   Коментар от Дияна Милкова Ракова — януари 15, 2012 @ 7:24 pm

 64. Коментар от Николай Неделчев — февруари 4, 2012 @ 1:47 pm

 65. Аз съм от Коми АССР.Работя и живея в гр. Средец, Бургаска област, в Детска градина „Дъга“ с. Дебелт, Директорка съм.Носталгията никаго няма да ни напусне.Бях през 2004 година.Всичко е променено.Жалко.В Сыктывкар също е по-различно.Липсват ми чистият въздух,реката Мезень,моста,по коетоето сме бягали от милициата с мотор „ЯВА“.Съпругът ми работеше в щепите бригадир-Димитър Киряков.Който го познава, да се включи в сайта.Бъдете живи и здрави.

  Коментар от Dimitar Kirqkov или Мария Кирякова — март 1, 2012 @ 7:16 pm

 66. ako ima nqkoi rabotil v usogorsk treti ceh na tovareneto neka da mi pi6e az sam Georgi Tonchev

  Коментар от Georgi Tonchev — март 24, 2012 @ 6:19 am

  • Аз съм Николай Неделчев от гр. Провадия и съм работил в 3цех на товаренето от 24май1984г до 1септември 1988г

   Коментар от Николай Неделчев — април 27, 2012 @ 2:09 pm

 67. zdraveyte .az sim bobi bil sim viv komi p.usogorsk prez 1984 do 1994.mnogo se radvam ce popadnah na tozi sayt.strasno mnogo se vilnuvam bese strahotno imnogo ste se radvam ako nyakoy me poznae vikaha mi sinbad i jiveeh viv drujba 23 molya pisete na skaypa bobi_tira1

  Коментар от bobi — април 29, 2012 @ 1:51 pm

  • Privet Simbad az sam Krasio vikahami Caisa setili se.

   Коментар от Krasimir Yordanov — юли 4, 2012 @ 3:12 pm

   • da az se setih daje ima6 snimka s batko male tova e mng qko 4e otkrihme edin poznat

    Коментар от neshi — септември 12, 2012 @ 12:40 pm

  • ami za go6o i petq ot dimitrovgrad znae6 li ne6to

   Коментар от neshi — септември 12, 2012 @ 12:48 pm

 68. Здравейте, казвам се Десислава Врачанска, учех в Усогорск от 1990 до 1992 г.,това бяха най-щастливите години от моето детство.майка ми се казва Милетка,а татко ми Симо Беновски, ако някой се сети нека ми пише desislava vrachanska(facebook)

  Коментар от Desislava Vrachanska — юли 10, 2012 @ 12:21 pm

 69. cayssssssssssssssssss kade siveeeeeeeeeeee
  obadimi se na 0032489345366.ili na skayp bobi.tira1

  Коментар от bibi — август 6, 2012 @ 1:09 pm

  • От вчера съм във Пловдив! Мисля да стоя цяла седмица!Ще се обадя пак утре, защото видях едва сега съобщението!

   Коментар от гравитон — август 6, 2012 @ 10:13 pm

 70. Аз също сам работил в Усогорск 90-94 г.Като монтьор в РМЦ-старото.Казвам се Георги от Пловдив.Работих и на подвижната-работилница.

  Коментар от Georgi Angelov — септември 10, 2012 @ 6:21 pm

 71. от верхни мезен имали?93-94 АНАТОЛИ НАФТОВОЗ 11 БЛОК
  0885446836

  Коментар от TOLI — декември 5, 2012 @ 2:32 am

 72. zdraveite.az sam ot balchik.kazvam se pavlina hristova i sam 1974 rodena.jiviala sam v blagoevo i sam uchela prez 1983-1986 g.imam niakolko snimki ot blagoevo. ako niakoi se seshta za tezi godini ,pishete mi.igala sam v narodnite tanci v /malkata grupa.ako nqkoi misli 4e se poznavame da mi pi6e..

  Коментар от pavlina hristova — декември 16, 2012 @ 4:28 pm

 73. Dzoridzav Komi mu.!
  izminaha 30 g. ot kakto go vidiah v mrazovitata koslanska gara.
  biah na 21 i opredeleno se ujasih ot obshtata spalnia kadeto ni nastaniha sled kato pribraha chervenite ni pasporti.Biah razpredelen v Blagoevo kadeto mi dadoha edin kran Zil s spukan blok na dvigatelia.Chasti niamashe i za da mi go zavari edin zadgranichen nekadarnik mi poiskaha 5- rubli a az imah 30.E na dalavera si prodadeoh kojenoto iake za da platia na choveka no kato vidiah kak zavariava razbrah che sam preeban vse pak imah 1 va stepen ot elektrokarnia zavod i znaeh kak se darji pone rakohvatkata i kak se zavariava chugun na blok.
  kakto i da e estestveno che bloka proteche kato… i stana goliam skandal mejdu dvete sekcii v brigadata na montiorite ednite za zavarchika a drugite mrazesgti go.
  ta taka za da mi zatvoriat ustata mi dadoha zapoved za chisto nov samosval v Usogors i mi varnaha parite.Ta rabotata tragna dokato ortaka mi ne se reshi da izkara kat.E za da e na po dobre platenia Lesovoz
  i na men mi biaha pisnali neuredicite v zaplashtaneto na samosvalnite brigadi i noshtuvaneto po vahti i eto che na 22 g. imah kat. E i se kachih na hiper kamiona makar MAZ.Samo edin den biah stajant poneje biah sviknal da obsibvam darvenite pliti davaiki s kilometar poniakoga nazaden.Hihi poglednah si snimkata koiato e ot vestnik mai komsomolskaia pravda beshe kadeto biah nai mladia lesovozadjia.
  i takaa zaliuvih si mestnata krasavica ot koslanskia magazin za zlato i se ojenihme s pishtna svadba v siktivkarskia restorant Vichegda.
  i gosti i kuponi i gosti i kuponi
  jena mi beshe zasichala che sam spial po 5 chasa za cialal sedmica.Sled kursa kupon spriateli i dokato se usetia ortaka i zvani da go smeniam.da naistina imashe hubavo v lesovoza
  otnosno pushkite imah 4 ta nali pokrai tiah se zapoznah s jena mi.Luda glava mai biah no niakoi kolegi mi se iadosvaha che kato spuskah trosheh darvenite mostcheta .Smeeha se che imam malko krache a e tolkova tejko che izpraviashe maza na zadni gumi ako zakasam.Iadosvashe me che tam imashe mnogo drebni i stisnati dushichki otishli sam s celta da spestiat siakash niama da jiveiat sled kato si kupiat Volgata.
  namrazih ruskite vozila ot tam i s si kupih pejo.
  mai haresvam mnogo ruski neshta no nai mi haresvat puhkavite ruskinki v snejnite dni s shapkite i iakite im nad sinite ochi i chipite nosleta
  iska mi se da she chuia i sabera s hora rabotili prez 1983 -86 g. ako moje svarzani s lesovozite. Skaipa mi e:jezal.
  shte se radvam da pogovorim
  da si priznaia oshte sanuvam spuskaneto na libinska magistrala i viatka 2A kadeto se obrashtah kato pumpal:-)

  Коментар от www.jezal.narod.ru — февруари 8, 2013 @ 1:00 pm

  • Ей човече бъди жив и здрав! Видях http://vbox7.com/user:jezalm?p=favorites и http://jezal.narod.ru/nkovani.html ! Хиляди спомени и мисли нахлуха в главата ми. Запитах се комския студ или нажеженото желязо в твоето ковашко огнище носят повече човешка топлота? .. Стигнах до извода, че горещи, търсещи, творчески сърца като твоето, дават от топлината си и на замръзналите върхари в тайгата на Коми и на коравото студено желязо, за да го направят меко и послушно, за да му дадат живот и душа, да го превърнат в художествено произведение сгряващо с красотата си човешките души! В един Жезъл – символ на властта на човека над природата! Благодаря ти, че се отби в сайта ми! Нека Бог е с теб, където и да си, с когото и да си, каквито и спънки да има край теб! Бъди все така победител! Жезълът е твой!
   Поздрави от
   Митко Иванов – живял в Благоево Коми АССР само от 1985 до 1988 година!

   Коментар от гравитон — февруари 8, 2013 @ 3:26 pm

 74. Здравейте приятели,аз също съм работил в ГПП Усогорск в първа автоколона 10 лесовозна бригада в периода 87-94г,,много ще се радвам да ми се обадят бивши колеги и приятели, казвам се Георги Георгиев скайпът ми е ;georgi2059, a телефонът ми е ;0894830118

  Коментар от Георги Георгиев — март 10, 2013 @ 12:17 pm

 75. […] СЕ ОТБИ В МОЯ САЙТ : ЗА БЪЛГАРИТЕ В КОМИ – спомени 111 Преглед     И НАПИСА СЛЕДНИЯ […]

  Pingback от ГОРЯЩИЯ ЖЕЗЪЛ ! ЧОВЕК СЕ ЗАПАЛИ ПРЕД ПРЕЗИДЕНТСТВОТО! | Mitkoivanov's Weblog — март 13, 2013 @ 9:22 pm

 76. […] Изпратен на 08.02.2013 в 1:00 pm […]

  Pingback от ГОРЯЩИЯ ЖЕЗЪЛ ! ЧОВЕК СЕ ЗАПАЛИ ПРЕД ПРЕЗИДЕНТСТВОТО! | Mitkoivanov's Weblog — март 13, 2013 @ 9:22 pm

 77. […] на 08.02.2013 в 3:26 pm | В отговор на […]

  Pingback от ГОРЯЩИЯ ЖЕЗЪЛ ! ЧОВЕК СЕ ЗАПАЛИ ПРЕД ПРЕЗИДЕНТСТВОТО! | Mitkoivanov's Weblog — март 13, 2013 @ 9:22 pm

 78. […] ЗА БЪЛГАРИТЕ В КОМИ – спомени […]

  Pingback от ГОРЯЩИЯ ЖЕЗЪЛ ! ЧОВЕК СЕ ЗАПАЛИ ПРЕД ПРЕЗИДЕНТСТВОТО! | Mitkoivanov's Weblog — март 13, 2013 @ 10:22 pm

 79. […] Преглед     И НАПИСА СЛЕДНИЯ […]

  Pingback от ГОРЯЩИЯ ЖЕЗЪЛ ! ЧОВЕК СЕ ЗАПАЛИ ПРЕД ПРЕЗИДЕНТСТВОТО! | Mitkoivanov's Weblog — март 13, 2013 @ 10:22 pm

 80. от верхни мезен по добър посоляк няма-природа работа малко -охота и рибалка -анатоли нафтовоза

  Коментар от TOLI — март 30, 2013 @ 3:33 am

 81. аз съм пламен димитров миланов държах чаината на 92км а след това на 44км 1987-1991 от враца GSM 0888172287

  Коментар от plamen — май 22, 2013 @ 1:14 pm

 82. аз сам минаил пионер вусогорск 1968 г карах хлебовоз доставах хлиаб от хлеббозавода ва икино

  Коментар от max964 — юли 27, 2013 @ 6:20 pm

 83. Здравейте всички приятели от Коми! Аз съм Антон Благов и работех в Благоево от 1984 до 1992 бях технически а после началник на ППМ През годините разбира се е имало и трудни моменти но не знам защо те се забравят остана ми онова топло чувство и спомена затам като за нещо прекрастно Приятели кажете ми защо като чета Вашите и на Митко спомени ми се пълнят очите Помните ли как работехме и как всеки знаеше изпълнението на сечта извоза и разкройката Помните ли как си помагахме и какви приятели бяхме Помните ли безгрижието и радоста в игрите на децата нилете и зиме по пързалките Там в оная далечна страна липсваше ли нещо освен нашата България без която не можем И защо от онзи студ ни останаха толковатопли чувства Аз не мога и няма да забравя колегите си и винаги ще ги търся Как да забравя Цако Цветанов Нено началник ЦРДП ЛУКАРОВ МЕХАННИЦИТЕ ОТ ГОРАТА гЕНЧО вЪЛЧЕВ дАФКОВ бИТОЛСКИ НАСКО яНКОВ кОЛЬО пАНТАЛЕЕВ шАРБАНОВ бУКИН ПАЛ ПАЛИЧ КРАСИКОВ КОЛЯТА НАТАРОВ ГРУПАТА МОСТОВАЦИ ОТ ВЕЛИНГРАД ДИМО ОТ КАРЛОВО ЧЕМЕРИЧКОВ ПАНДО ТАШЕВЗИЛАДЖИЙТЕ АСЕН ИВАН УНИКАЛНИТЕ БУЛДОЗЕРИСТИ НАРЕЧЕНИ МАФИЯТА СЕМЕЙСТАТА ЕНГЮРЛЯН ОТ РУСЕРАДИ ОТ ПЛОВДИВ И МНОГО МНОГО ДРУГИ Етто това не мога и не искам да забравя и за това дано някой прочете това което пиша и ми се обади ще бъда много благодарен това е адреса ми antonblagov.nv@abv.bg

  Коментар от антон благов — септември 24, 2013 @ 4:37 pm

  • Здравеите г-н Благов аз съм иван ми4ев работех във Благоево от 1984 до1988 ма.бях въвгората тракторист ,запо4нах наи напред във 2 ро ГТУ И 22 РА БРИГАДА при КОЦЕТО след това работих малко и при РАМАДАН така ставаше при новобранците докато се наложат.работих известно време и във 26 бр при РУСИ РУСЕВ, работел съм и със ВЪЛЮ в ЦГП то,ЗДАВКО МИШЕВ, и като последно работех във 1 гту, 16 та бр.със бр,СПАС ДИМОВ от ПАЗАРДЖИК, по онова време тя беше наи силната бригада,от която останах доволен и постигнах целите си за онези времена,жена ми ЛЮБКА МИ4ЕВА работеше във Детската градина,Голямата ми дъщеря дори запо4на 1ви клас, а малката беше само на 8 месеца,но по някакви пре4ини не ми удължиха.познавам още и ДИМИТЪР ХРИСТОЗОВ,ЖЕНА МУ СТЕФКА ХРИСТОЗОВА и двамата работеха във ГЛВКАТА,с които все още подържаме връзка,във моя саит има снимка на 16та бригада, аз съм клекналия от ляво на дясно със жълтите рамине до моми4ето които ни бяха готва4ки, помя само 4е едната от тях е от ОБОРИЩЕ а наи във дясно с голямата коса е неиния мъш, ако познаете някои спомнете си за тях,може да ми се обадите,

   Коментар от ИВАН МИ4ЕВ МИ4ЕВ — януари 7, 2014 @ 9:56 am

 84. U4il sam v Mejdure4ensk 1978 – 1980 v 4ti i 5ti klas.1967 g sam.Kazvam se Ivo Nikolov.Ako nqkoi me pripoznae da pishe tuk.Blagodarq.

  Коментар от ivo — ноември 20, 2013 @ 1:40 pm

 85. Здравейте, казвам се Васил Калчев от Варна, набор’ 81, син на Георги и Красимира Калчеви. Бащата беше счетоводител в дървото и майка ми работеше на комп в административната сграда. Много малко са хората от Междуреченск тук 🙂 Учил съм в основното там през 88-89г, в 3 или 4-ти клас, май беше, в паралелката с френски език. Класна ми беше Елеонора Степановна, Ако някой от следните хора ….. еееех, кого залъгвам….

  Коментар от Васил Калчев — декември 17, 2013 @ 4:31 am

 86. Здравейте всички комаджии. Аз съм един от многото които прекараха младините си там. Казвам се Коцето -Константин Цанков работих от 1983 до 1990г и сигорно много хора ме познават.Бях барман във младежки комплекс дискотека паралел 64″ минаха 23 години всякаш беше вчера.През времето искарано там а то не беше никак лошо се опознах със много хора и приятели.Години които няма никога да се забравят носталгията по тях ще остане за винаги.Бих севърнал отново там но уви няма да е същото.Навсички приятели откоми желая много здраве и благоденствие.

  Коментар от kohstahtih tsahkob — февруари 5, 2014 @ 8:13 pm

 87. здравейте ..аз пък съм Ивайло и съм бил в детската градина в Усогорск 74-76г ….след това посетих града отново през 85 г ,но почти нямам спомени ….баща ми беше Георги Иванов и беше Н-К Топлофикация в ТЕЦ- в Усогорск ….Молбата ми е ако някой има по нови снимки от града да ми ги изпрати .или да напише саит откъдето да погледна ..ще бъде много приятно да видя как се е развило това място свързано с детските спомени …е-маила ми е ivog70@abv.b ..Благодаря ви предварително

  Коментар от Ивайло Иванов — юли 8, 2014 @ 1:12 pm

 88. Здравейте.Казвам cе Георги Лудиев от Малко Търново.Бях във Верхнемезенcк от 1986-1994г.Търcя cтари познати.Имам профил във фейcбук Георги Лудиев-Cтарши…

  Коментар от Георги Лудиев — януари 28, 2015 @ 6:49 pm

 89. Чета и плача, а защо, защото там в тайгата минаха най-хубавите години от моя живот, и ако съжалвам за нещо това ще е, липсата ми на КОМИ и Благоево, също и Усогорск.Там бях аз, живях, живях и пак живях, и ще ми липсват всички, защото някои си отидоха от тоя свят,- като Христо(ицо фафлата)Стефан Стефанов и др. Вечна им памет. Нямам думи, там бяхме щасливи и волни птици които обичаха живота и хората там живяхме наистина като хора и между хора братя. Липсваш ми Коми, иска поне още веднъж да те посетя, да целуна земята на която дадохме много ,но и много ни даде.Там бях от юни 1974_76 от 77_78. 81_84. 88 _91

  Коментар от славчо владимиров — февруари 8, 2015 @ 7:45 am

 90. Забравих да се представя славчо се казвам.

  Коментар от славчо владимиров — февруари 8, 2015 @ 8:00 am

 91. Здравейте.Казвам се Живка Василева Недева и съм от Пазарджик,Прекарах в Благоево няколко незабравими години от моя живот.Там бяхме със съпругат ми Стоян Ианов Недев от 1978/1984 годиа,Той работеше в ЖКО дърводелска бригада по времето на Лазар Битолски,Аз работех на КПП замера на лесовозите ,колежки ми бяха Мария Добрева, съпругът и е Иван Добрев ,с Мария се виждахме в пазарджк но от доста години не сме се виждали.друга приятелками беше Мария Арнаудова със съпруг Димитър Арнаудов /горски/.през първите години ни посещаваха в Пазарджик но после загубих връзка.голяма дружба имахме съссемейство Иван Пасков от Ямбол/ горски/ и съпругата му Йрданка Колева Паскова.тя работеше в отдел личен състав или счетоводство в главката.с тях общувахми и в България ,ходихме си на гости,но след смърта на съпругат ми аз отидох са живея при децата ми извън БГ и не сме се вижсали нито чували.Някой от познатите ни от КОМИ ако иска да ми пише може да го направи чрез фейзбоок или а личната ми поща zhivka_1502@hotmail.com

  Коментар от Zhivka Vasileva Nedeva — февруари 18, 2015 @ 10:59 am

  • Кто помнит Нено Захариева? Если он есть с Вами на связи, передайте ему, что он – самый прекрасный человек на земле!
   Людмила Киргинцева. Санкт-Петербург. avatra@mail.ru

   Коментар от Ljudmeela Kirginceva — май 4, 2015 @ 8:38 am

 92. Здравейте,приятели!Моля ви ако някой е работил в Усогорск(или има такива познати),които са живяли и работили там в периода 1971-1974 год. да ми пише на мейл: darja@abv.bg

  Коментар от Darya Stanoeva-Grancharova — ноември 19, 2015 @ 9:20 am

 93. Здравейте казвам се Виолин,баща ми се казва Славчо,знаеха го като Славчо транжора и работеше като управител на транжорната в Благоево в периода 1982-1987 горе- долу,иначе от преди това беше в Коми но на други длъжности.Аз бях дете и най-хубавите ми години минаха в Коми,безкрайните тайги,белите нощи………………….природата е уникална там.Имах ме много приятелски семейства българи и живеехме много задружно.Спомням си с мъка за тия времена,тогава живота беше наистина живот………………….

  Коментар от Виолин — януари 20, 2016 @ 9:01 pm

 94. Здравейте казвам се Виолин живях в Коми около 3 години в периода1984-1987.Баща ми се казва Славчо и работеше в периода 1982-1987 като управител на транжорната в Благоево.Знаеха го като Славчо-транжора.Най-хубавите ми години минаха там…………………имам невероятни спомени…………………безкрайните тайги,кразивата зима……………природата беше уникална……………………….Имахме много приятелски семейства и живеехме много задружно.Уникални времена бяха………..

  Коментар от Виолин — януари 20, 2016 @ 9:08 pm

 95. Работихме в ОРБ-в Усогорск,като зъболекари.Мъжът ми д-р Бозгунов беше Завеждащ Стоматологично отделение.Ако има помнещи ни ,моля обадете се.

  Коментар от Иванка Спасова — февруари 7, 2016 @ 4:07 pm

 96. От 1980-1983 год. работихме в ОРБ-Усогорск като стоматолози.Мъжът ми д-р Бозгунов беше зав. Стоматолог. отделение.Ако си спомняте пишете.

  Коментар от Иванка Спасова — февруари 7, 2016 @ 6:31 pm

 97. Здравейте, аз съм Светлана.Със съпруга ми Ганчо Ганчев работихме в Благоево 1986/1990г.Аз бях описвачка Долен склад на 3ти поток, Ганди беше въжар като след работа се занимаваше и с барчето на Културния дом.Ние сме от Варна.Ще се радвам,ако някой се обади.Моя мел е tin_84@abv.bg

  Коментар от Светлана Ганчева — февруари 10, 2016 @ 9:48 am

 98. Здравейте ние също работихме в КОМИ п.Междуреченск и умиление си спомням за тези години. Съпругът ми беше лесвозаджия в бригадата на Г. Орилски, Илин Гицов. В момента му предстои пенсиониране и ако може някой да ми каже каква категория труд е. Има четири години стаж как се приравняват към трета категория. Предварително благодаря, ако се отзовете. Казвам се Зов Гицова и работех в гастронома и в пералнята.

  Коментар от Зоя Гицова — март 24, 2016 @ 11:37 am

 99. На сайта на Усогорск не излиза нищо 😦 От Пловдив съм и съм роден там 1980 година и исках да видя малко и от селището снимки,защото нашите са се снимали повече на закрито и по софри :))) и тук таме докато баща ми и колегите му са се базикали около канала с плуващите трупи 🙂 Но от селището нямат снимки…Ако може някой да ми прати линк или инфо, мейла ми е : vankata.rusnaka@gmail.com
  Благодаря 😉

  Коментар от Ванката — юли 22, 2016 @ 9:40 am

 100. Аз се казвам Тодор Недев от Варна и съм работил в Верхнимезен период 1983-1986 година.За мен тези години от моя живот са свързани с много тежък труд и лоши битови условия.Прочетох доста от коментарите но те са на хора който не са работили в гората и за мен тяхното удовлетворение е свързано с работата която не е основната дейност на дърводобива.Лично аз не споделям тяхното мнение и „щастливата“ носталгия.

  Коментар от Тодор и Люба гр. ВАРНА к-с Владиславово 23,10 2016г — октомври 23, 2016 @ 2:16 pm

  • Тодоре, разбира се, че имаш право на собствено мнение. Но никой не отрича тежкия труд и лошите битови условия, особено във Верхни Мезенск. Нека не забравяме, че Верхни Мезенск е последното построено селище на българските дърводобивници в Коми. Дано днес, 30 години след пребиваваното ти в Коми АССР си по щастлив и живота ти е по лесен! Каквото и да е, факт е, че земята на Удора остави в съзнанието и душите ни дълбока следа! Бъди жив и здрав! Поздрави Митко Иванов!

   Коментар от гравитон — октомври 23, 2016 @ 3:16 pm

   • благодаря за пожеланията но много искам в този сайт да бъдат публикувани и коментари на работещи в огъня „гората “ там където само парата е истината.демокрацията за мен е тази истина за която се боря.удоволствията и щастливият ви безгрижен живот на гърба на горяните не е щастие .не искам комунизъм.

    Коментар от Тодор и Люба гр. ВАРНА к-с Владиславово 23,10 2016г — ноември 4, 2016 @ 3:48 pm

    • Тодоре, казваш, че не искаш комунизъм! Хубаво! А знаеш ли какво е комунизъм? Комунизъм още не е имало в света! Искаш в този сайт да бъдат публикувани и коментари на работещи в „гората“. Сайта е отворен за всички. Публикувайте. Дай ми един пример на коментар от „горянин който е бил спрян. И накрая се опитай да разбереш, че труда на горяните не е възможен без работещите в ОРСА, в столовете, без домакинките на блоковете и магазинерките, без шофьорите на лесовозите и останалите автоколони, без труда на хората в щепите, в пароцентралата, в Долен склади т.н. и т.н, ако щеш и в администрацията и здравната служба, училището и детската градина, че даже и без труда на работещите в Дома на културата. А за щастлив, безгрижен живот не говори. Защото не знаеш как се работи по 24 часа в денонощието, за да се осигури културен живот, почивка, кино, прехрана, подходящо облекло и т.н и т.н. И ако за работата в гората се плащаше повече (и то справедливо, заради по тежките условия на труд), то в селището получавахме 2-3 пъти по-малко(аз лично съм бил три години директор на дама на културата в Благоево с 460 рубли заплата, а за да бъда назначен на този пост, зад гърба си вече имах десетина години работнически трудов стаж, висше хуманитарно образование и още десетина години работа в сферата на културата в Пловдив. Опитай се да разбереш, че всеки имаше своето място и, че работата на всички беше свързана с труда на другите. Бяхме едно голямо семейство! …

     Коментар от гравитон — ноември 4, 2016 @ 8:03 pm

 101. Драги „другарю“ добре танцувате върху лед но искам да Ви кажа че партията 45 години носи името БЪЛГАРСКА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ и смятате че не е имало комунизъм.И още нещо- работихте да но с тези заработени от вас рублички се справяхте да живеете охолно да поддържате семейство и какво ли още не.Не мисля че сте достатъчно убедителен.Чесно не ми се спори с Вас?

  Коментар от Тодор и Люба гр. ВАРНА к-с Владиславово 23,10 2016г — ноември 5, 2016 @ 3:24 pm

  • Тодоре, Тодоре, простено да ти е! „Чесно“, както казваш ти, не ми се спори с теб, а и няма за какво! Само не забравяй, че ти се вмъкна в блога и сайта ми и се изявяваш като тровещ атмосферата трол.
   И още нещо, просто за информация: Партия с името Българска комунистическа партия в България има от 1919 година та до днес!Но това е съвсем друга тема!.. Бъди жив и здрав!

   Коментар от гравитон — ноември 5, 2016 @ 4:53 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Създаване на безплатен сайт или блог с WordPress.com.

%d блогъра харесват това: