Mitkoivanov's Weblog

октомври 30, 2008

ЗИМАТА В КОМИ

        Знаете ли какво е при  минус 52 градуса студ ? Не знаете ? Ще Ви разкажа…

Това е неописуема опасност за живота на над 14 хиляди българи в Коми. Годината беше 1987, но  настоящата може и да е още по студена. Тогава беше достатъчно пароцентралата  да аварира и да спре работа за повече от един час и половина и селището замръзва. Повече от час и половина спиране на топлоподаването и следва евакуация на населението. А това ще рече,  че чак през лятото може да се пристъпи към размразяване и ремонт.

        Може да Ви се вижда парадоксално, но в Коми най-доброто време за работа в гората е зимата Представете си около минус 20-25  градуса по Целзий студ.  Река  Вашка е замръзнала с над метър и половина лед. Което ще рече станала е автомагистрала за  натоварените с трупи лесовози. Блатата и те замръзнали – станали проходими. Теренът  –  твърд. . . По пътищата  вървят водоноски с подгрята вода, за да не замръзне,  пръскат и щом падне водата замръзва.  Пътя става гладък като асфалт. А понеже леда е едрозърнест и  сцеплението между гумите и терена е превъзходно. За това,  всяка сутрин от топлите гаражи излизат рейсчетата  и карат секачите на над 80 километра  до сечищата.  А знаете ли какво е топъл режим на двигател? Това значи месеци наред двигателя да не се гаси, чак до пролетта!

        При повече от минус 20 градуса, даже страничните клони на дърветата замръзват. Което ще рече, като падне отрязаното дърво, страничните клони сами се чупят, няма нужда от окастряне. Но докато се стигне до там? Ето част от технологията в секаческата бригада. По екологични причини и за правилното възстановяване на гората, изискването е дърветата да се режат до дъно. Пънове не се допуска. Тайгата се самовъзтановява за 15-20 години.

        А питате ли се на къде ще падне това  творение на комската природа като го отрежат. Нали от долу има други хора? За това, за да не затисне падащото дърво резача, има до него двама вилкаджии. Тяхната задача е, с едни дълги вилки да насочват, с бутане падащото дърво в безопасна посока. Реже резача, те бутат колкото се може по-на високо ствола на дървото в избраната посока и огромния дървесен ствол с клони и сняг полита и пада в над метровия сняг. Тогава се заемат секачите. Те с бензинопили и брадви окастрят  поваленото дърво, докарват го до вид годен за товарене в лесовоза. Саямо, че до лесовоза идва ред на чокериста, дето ще го завърже със стомането важе за да го изтегли трактора до лесовоза и погруза да го натовари. На лесовоза стволовете се обвързват със стоманени въжета и се откарват в селището, където на  долен склад се разкройват. А какъв е труда на разкройчиците? С едни железни, остри, метални куки, те придърпват дългите трупи и ги нарязват на необходимия за товарене във вагоните размери. Опитайте се да си представите, каква борба е с тези остри железни куки забити в суровата дървесина. Дървото се съпротивлява            , опъва се и неусетно ръцете се одължават, дърпайки чак бъбреците на работника… Та така, докато се стигне до милионите кубици ценна дървесина, пристигащи  с жп.вагоните по ферибота Варна Иличьовск….

        Но както и да е. Сещам се за един случай с работник от гората  и не мога да не  Ви го разкажа:

         Постъпила молба  на работник от гората, да бъде преназначен на каквато и да е друга работа. Отива той при директора на ГПП Благоево, инж Цинцев и четворката го приема.

         Защо искаш да смениш работата, младежо? – пита го директора. – Уплаши се от зима та ли?

         Не другарю директор, ама прочетете молбата ми …

         – Трифоне, я  я прочети! – обърнал се директора към комсомолския. И Трифонов зачел.

         Молба от ( еди кого си)  , ринач в бригада (еди коя си). Другарю директор, мола да бъда преназначен от ринач, на каквато и да е друга работа, дори и по незаплатена, защото , тази зима снега е дълбок 1 и 80, а аз съм висок само 1 и 65.

            Погледнал го  Цинцев, наистина нисичък човека. Усмихнал се  и гопрехвърлил на друга работа.

            С това тази история свършила,  но на мен ме се искаше да  Ви разкажа още за статичното  електричество  в Коми.  Леле, ако можехте да усетите заряда на статичното елекричество предизвикано от големия студ? При докосване до предмети, при ръкуване, при целувка даже усещате как тока  Ви удря. Знате ли какво е устните  Ви да искрят? Веднъж в младежката дискотека награждавах , голяма група деца с книги и други предметни награди. Децата преминаваха двадесетина метра по изкуствения мокет, наелектризираха се  и когато се ръкувах с тях връчвайки им наградата, електрическия заряд се пренасяше мигновенно от по малката маса на децата към мен.А  за  .магнитните аномалии, за това, че с моя WPW сърдечен синдром, беше абсолютно противопоказно да ходя на работа в Коми, въобще няма да отварям дума. Е бях с чужда електрокардиограма, пък там на пук на всякаква логика се чувствах сто пъти по добре.  Студа голям,  но не се чувства. Няма вятър. Въздуха сух и чист.  Особено здравословен за алергии и дихателни заболявания. Природа!  Често съм си мислил: Може би, именно тежките природни условия, мобилизираха човешкия организъм и се стигаше до там, та в повечето случаи и бездетните жени раждаха… Парадокси някакви … Както е парадокс на природата, че скования в студ  Сибир, дава топлина, чрез газ и петрол на Европа, чак до южните Италия и Гърция. А най-важното си остава:  колкото по голям е студа в природата, толкова по голяма става топлината в човешките взаимоотношение. Най-важната топлина дори и през зимата.

           

Advertisements

76 Коментари »

 1. Леле, студ!Даже не си го и представям. Каквато съм зиморничава….

  Коментар от вили — ноември 1, 2008 @ 11:23 pm

 2. MNogo interesno.Vinagi me e interesyval zivota tam

  Коментар от reni — ноември 9, 2008 @ 6:32 pm

 3. Всичко от написаното е вярно. И аз бях там /п. Усогорск/, нашите ме заведоха точно през 1987г. и наистина беше -52 градуса. Ходех с три панталона, няколко блузи, апрески /ако си ги спомняте/, ушанка от заешка кожа и още сто ката дрехи. А бях само на 6г. Въпреки всичко това са най-хубавите години от детството ми. Научих се да карам ски и кънки на лед, а за северното сияние да на говорим-красота. Много пъти ми се е искало пак да се върна, но сигурно на тези години ще изглежда различно. Поздрави на всички комаджии! Рашили сме тази година живи и здрави с нашите да отидем на събора на язовир Копринка :))

  Коментар от Рени — ноември 25, 2008 @ 3:24 pm

 4. наистина е така. била съм на минус 54, годината е 1974 или 75. след това още няколко пъти съм ходила, спомените ми от коми са невероятни.

  Коментар от manolova — март 1, 2009 @ 8:12 pm

  • Като че ли, колкото по студено беше времето навън, толкова по топли и задушевни ставаха отношенията между хората, независимо от етническа и верска принадлежност? Честита Баба Марта – Честита Първа пролет и на лято на събора на язовир Копринка!

   Коментар от гравитон — март 1, 2009 @ 8:37 pm

   • Здравейте на всички.
    И аз имам много хубави спомени от Благоево, Коми.
    Бухте ли ми изпратили и на мен координатите на на ДСО “Дърводобив и строителство“ Коми АССР в България.
    Предварително благодаря 🙂

    Коментар от Stoqn Stoichev — декември 17, 2010 @ 9:07 pm

  • zdr reni na kolko godini be6e kato otide tam moje da sme u4ili zaedno az tam bqh i na detska gradina posle u4ih vav srednaq 6kola 2 6te se radvam ako pi6e6

   Коментар от neshi — септември 12, 2012 @ 12:20 pm

 5. мисля да дойдеме с майка и татко, много ще им е приятно. все пак татко е бил 14 години в п.благоево и п.усогорск.

  Коментар от manolova — март 1, 2009 @ 9:30 pm

 6. Здравейте интересува ме има ли някой които може да ми каже адрес или тел на ДСО“Дърводобив и строителство“Коми АССР в България разбира се.Мерси предварително

  Коментар от митко — март 26, 2009 @ 5:51 pm

 7. Здравеите, може ли някой да ми каже адреса или номера ха архива на работниците
  ДСО“Дърводобив и строителство“Коми АССР в България или някаква идея как да намеря
  тази информация.Бладоря ви

  Коментар от Боика Ячева — май 5, 2009 @ 5:13 pm

  • Боика Янчева и дроб4ик, информацията която имам е че трябва да се обърнете към НОИ в София с молба за необходимите документи. На личните email : Ви изпратих телефоните на Лазар Битулски за повече инфо.

   Коментар от гравитон — май 5, 2009 @ 9:44 pm

 8. Привет на всички работили в Коми-АССР.Името ми е Николай Вичев.Работих в ГПП-Благоево от 22.02.1984г. до закриването му през 1994г,в 1ГТУв15КМБ,12КМБ.Благодаря Ви за написаното.Приятно е да си спомним миналото.Ще следя рубриката за последващи коментари и допълнения.Подържам връзка с Благоево и ще се радвам ако мога да помогна с нещо.Изпращам ви мейла си:n.vichev63@abv.bg

  Коментар от Николай Вичев — юни 10, 2009 @ 11:53 am

  • Привет Николай! Благодарим ти, че се отби! Постът е и твой! Ти по-скоро си бил от мнозина от нас в Коми и в Благоево, за това пиши, сподели спомени и снимков материал. Ще ти бъдем благодарни! Лично мен до болка ме интерисува какво стана с Дома на културата в Благоево след 1988 година? Все пак от 1985-1988 година работих в него като директор и смея да кажа, че имахме страхотна самодейност. Моля те сподели. Ако искаш лично на mitko_star@abv.bg или на скайпа на mitkoivanov47 Благодаря ти предварително.

   Коментар от гравитон — юни 10, 2009 @ 8:33 pm

 9. Привет на всички работили в Коми.Г-н Иванов,Културният дом в Благоево и сега продължава своята дейност,макар и не с този размах,с който го знаехме.Има някаква самодейност,гостуват с театрални постановки,прожектират се филми.Лесозаготовки в мащабите които знаем,отдавно вече няма.Работи се с финландска техника.Намясто се извършва и разкройката на дървесината.До Благоево стига готов продукт.Комплексите които извършват лесозаготовките са от около 12-15човека и което е най-интересно,за година заготвят около 60000кубика.Винтерес на истината една добра КМБ даваше толкова но с повече хора,но със далече по-лоша техника.Да добиват дървесина се допускат само големи фирми а не както по рано малки и безизвестни.Пътищата в региона са в задоволително състояние,все пак ние им оставихме добра основа.Пътя до Сыктывкар така и не е завършен.Старият през Буткан вече не се използва-занемарен.Това в общи линии е положението в Благоево,разказано ми по телефона.

  Коментар от Николай Вичев — юни 17, 2009 @ 5:46 pm

  • Вичев, благодаря ти за информацията! Само като чета написаното и всичко изплува пред погледа ми, мило ми е да се пренеса отново в коми, макар и само виртуално!
   Приятели пишете и Вие!

   Коментар от гравитон — юни 18, 2009 @ 6:24 pm

 10. Привет на всички.Събора на яз.Копринка тази година ще е на 12.09.2009г.Надявам се тази година да сме повече.

  Коментар от Николай Вичев — юли 22, 2009 @ 3:17 pm

 11. Такива температури е имало там почти всяка зима

  Коментар от valentin — август 2, 2009 @ 7:50 am

 12. Привет на всички работили в Коми. Ние със съпруга ми също бяхме там през 1981-1985 година. Имаме много хубави спомени. Но ако може някой да ми даде адрес на архива, за да си изкарам УП-2 , ще му бъда много благодарна. В НОИ Смолян отговарят , че нямат договореност с ДСО Дърводобив и строителство за стажа и че той не се зачита. Не могат и адрес да ми дадат. Поздравявам всички.

  Коментар от Марияна Пелтекова — септември 23, 2009 @ 2:25 pm

  • Госпожо Пелтекова,посетете този сайт и там ще намерите всичко което Ви интересува. KOMI-BG.COM Сайта е създаден изцяло за и в интерес на всички работили в Коми.

   Коментар от Николай Вичев — октомври 15, 2009 @ 1:46 pm

 13. Привет на всички учили и работили в Коми п.БлагоевоТам завърших средното си образование 1974-1977г. Със съпруга ми също бяхме на работа от 1981-1984г. Съпруга ми работеше на долен склад ,а аз бях касиерка в сладкарницата , а след това в двата промишлени магазина.
  Образец УП-2 аз си извадих от национално управление по горите София , но беше преди 6-7 год, мога да попитам колегите от управлението да кажат, а сега работя в горско стопанство.Аз също имам връзка с п. Благоево с мои преподаватели от училището, имам много хубави спомени ,

  Коментар от Валентина Стоянова — октомври 5, 2009 @ 7:32 am

 14. АЗ сам бил в коми п благоево през 1980 г при ба6та ми на гости тои там работеше лека му праст останаха незабравими спомени за мен благодаря ви за саита

  Коментар от рунк — януари 8, 2010 @ 7:21 pm

 15. Аз учих в Благоево от 4ти до 7ми клас през годините от 84 до 87г а моите родители работеха там
  Майками работеше в стол 1 Миглена Ханева

  Коментар от Алдин Николаев Ханев — януари 30, 2010 @ 8:57 pm

  • zdraveite i az sam y4ila v blagoevo prez sa6tite godini kato vas klasen mi bewe konstantin grigorevi4

   Коментар от maia iordanova stoeva — ноември 7, 2010 @ 4:31 pm

 16. Наистина студ беше невероятен .Преди да тръгна за училище по навик поглеждам термометъра ,помислих си че се е счупил ,живака си стоеше в топката ,а последните цифри бяха до -50 .Ходих на училище ,но ни върнаха веднага.
  Дори и през деня не паднаха под -42 .Тези студове не ни спираха да играем с приятели – на хокей,каране на ски по пътеката на здравето,пързаляне по дървената пързалка и определено да се замярваме с топки в двора на детската градина между дървените къщички и т.н.Чао засега.Надявам се да получа отговор от мойте приятели.

  Коментар от Алдин Николаев Ханев — януари 31, 2010 @ 11:32 am

 17. Zdraveite tarsiq kolegi i priqteli rabotili v usogorsk pprez 1987-1994 v gpp kato lesovozadjii

  Коментар от georgi2059 — април 11, 2010 @ 12:22 pm

  • здравеу моя башта лека му праст работи като такъв, той отиде в коми усагорск 86 а ние семейството 87и до 94 бяхме там каза се фидан левенов майка се казва севда това са ни бг имена ,а турските фикрет-фики ,весиле- веси баштами след това го направиха бригадир,майка работе6е в един стол,6те се радвам ако отговорите

   Коментар от neshi — септември 12, 2012 @ 12:13 pm

 18. Госпожо Пелтекова,аз съм НАСО от Брестовица…На този e-mail очаквам координати за контакт.За ВАСКО – знам (вечна му памет)…Дано ВИЕ с Гошо и Маруся да сте ОК…

  Коментар от атанас — май 22, 2010 @ 11:15 am

 19. нешто пощата не излезе-значи ; atanas_br@hotmail.co.uk

  Коментар от атанас — май 22, 2010 @ 11:19 am

  • Наско извинявай, но автоматиката е такава и коментара трябва да се одобри от модератора! За съжаление седмица време не си бях в Пловдив и не съм посещавал блога си! Поздрави и на всички мръзнали в Коми! Желая Ви вече топла и приятна пролет!

   Коментар от гравитон — май 22, 2010 @ 7:36 pm

 20. Tuk nay shte mi obyrnesh vnimanie,makar ,che ne obi4am „lycha na projektora“.Spomnqm si kak se zapoznahme v KOMI,posle …v depoto v Plovdiv.Ama da si spomnyash da sme bili na po vodka nyakoga?E-imash POKANA ot men.Kato minesh prez depoto,az sym v „Tejkiya remont“(do spirachnoto).Shte mi byde priyatno da otsednem nyakyde na razdumka i spomeni…EEEH,mladost…

  Коментар от atanas — май 24, 2010 @ 9:50 am

  • Бе из това си викам: що не взема да пообиколя към депото, да се видим, да му ударим по едно няколко пъти, да си направим раздумката и да стигнем до извода, че като няма вагони за ремонтиране, хора и човеци има още!

   Коментар от гравитон — май 24, 2010 @ 11:48 am

 21. E tova e do Mitko Ivanov.Oshte ne sym „izpekal zanayata“ v net’a i ne sym siguren koy kak priema neshtata.Ne6to kato v sobstveniya si avtomobil na obshtestveno myasto da si choplish nosa,ama pri vdignati stranichni stykla,a pri spusnati?May ne go pravim , a ?

  Коментар от atanas — май 24, 2010 @ 9:58 am

  • Свободата Танасе е хубаво нещо! И тя като алкохола, трябва да се консумира с мярка! А иначе никога не е късно човек да стане за резил. Какво да се прави пусто, като такава е човешката природа, всеки иска да се изложи пред другите. Та нали и за това бихме пътя на времето чак до Коми! То човек си е същия и зад вдигнати и зад спуснати стъкла!

   Коментар от гравитон — май 24, 2010 @ 11:40 am

   • А бе знаеш ли,SKYPE ми е също atanas_br.Там ми е много по-лесно,ама каточели „по-ачик“.Но като гледам и тук що народ те е „побарал“…Та намини към депото!

    Коментар от атанас — май 25, 2010 @ 7:53 pm

    • Ида бе човек! Чакай да си взема нещо за почерпка!

     Коментар от гравитон — май 25, 2010 @ 8:24 pm

 22. mnogo 6te se radvam da namerq sau4enici s koito sam u4ila v komi blagoevo prez 1984 do 1987 klasen mi bewe konstantin grigorievi4

  Коментар от maia iordanova stoeva — ноември 7, 2010 @ 4:34 pm

 23. Здравейте!
  Едва днес научавам за този блог.
  аз и съпруга ми Борислав също бяхме в Благоево от 1985 до края на 1991 година
  синът ни е роден там
  Ние също пазим много хубави спомени от там

  Коментар от Теменужка Коларова — декември 6, 2010 @ 8:55 am

  • Блогът е на ваше разположение! Винаги сте добре дошли! Ще се радвам ако споделяте вашите спомени, преживявания и виждания за живота!

   Коментар от гравитон — декември 6, 2010 @ 9:08 am

 24. Здравейте на всички.
  Много хубави спомени имам от Благоево, Коми.
  Бих искал да помоля за координатите на ДСО “Дърводобив и строителство“ Коми, АССР в България.
  Предварително благодаря.

  Коментар от tqna20 — декември 17, 2010 @ 9:52 pm

 25. […] ЗИМАТА В КОМИ October 2008 37 comments 5 […]

  Pingback от 2010 in review « Mitkoivanov's Weblog — януари 3, 2011 @ 12:50 am

 26. БАЩА МИ НАБЛИЖАВА ПЕНСИОНА ВАЗРАСТ И СЕ ЧУДИ ОТ КАДЕ ДА СИ ВЗЕМЕ ДОКУМЕНТИ ЧЕ Е РАБОТИЛ В КОМИ.в ЕДНА СТАТИЯ ПИШЕ НЯКАДЕ В КУСТЕНДИЛСКО АМА КЪДЕ, ИЛИ В НОЙ-СОФИЯ.А ТАМ ИМА СИГОРНО ПОВЕ4Е ОТ 15 ГОДИНИ СТАЖ.ЩЕ САМ ВИ БЛАГОДАРНА АКО МОЖЕТЕ ДА МЕ НАСОЧИТЕ

  Коментар от МАЯ — януари 27, 2011 @ 12:07 pm

  • Както вече бе коментирано не веднъж: ДСО“Дърводобив и строителство“ Коми, отдавна не съществува никъде в България. Документите за пенсиониране са в НОИ София. За това, при пенсиониране СЕ ОБРЪЩАЙТЕ КЪМ ПОДЕЛЕНИЯТА НА НОИ.

   Коментар от гравитон — януари 27, 2011 @ 4:08 pm

  • в село Невестино общ Кюстендил се намира архива

   Коментар от ивайло — февруари 9, 2011 @ 6:43 am

 27. Privet i ot men.I az go pomnya tozi stud.Raboteh na kran.Ne moga da zabravya kak skarcashe krana v onazi no6t na golemiyat stud.A pri 40* se 4upi stomanata,no paropodavaneto kam posolyaka beshe jizneno vajno.

  Коментар от Nadejda — февруари 7, 2011 @ 9:58 pm

 28. аз си взех УП 2 и УП 3

  Коментар от ивайло — февруари 9, 2011 @ 6:44 am

 29. Бяхме в Усогорск 75-77г.Даде ни страхотен старт в живота.Даде ни бели нощи,северно сияние и много положителни емоции.Хубави спомени!Привет на всички!

  Коментар от Валерия и Христо — март 1, 2011 @ 7:59 am

 30. az sashto sam rabotil v komi jiveeh v usogorsk na ulica georgi dimitrov imam strahotni spomeni ot tam.ako ima makar i malka vazmojnost da se varna shte go napravia zashtoto kogato s varnah okonchatelno v balgaria edna malka chastica ot men ostana tam.

  Коментар от georgi aleksandrov novev — март 11, 2011 @ 11:56 am

  • … а колко много ОТ ТАМ остана В НАС ? И това е хубаво, нали?

   Коментар от гравитон — март 11, 2011 @ 7:03 pm

  • здр georgi aleksandrov novev аз се казвам Тодор на 29 години сам ве4е и аз са6то сам jivql na sa6tiq adres Gergi Dimitrov ako nese laja be6e nomer 15 kato vas s maika mi Ivanka Kir4eva i ba6ta mi Kolio Kir4ev .ba6ta mi i maika mi rabote ha v G.Mizen ako nese laja taka se kazva6e mqstoto kadeto raboteha ba6ta mi poslednata mu rabota i nai dalga be6e na pultovete koito razpredelqha trupite v karmanite a na maika poslednata rabota be6e v stola az s maika mi ob6to 5 godini jivqhme v KOMI a ba6ta mi 8 Godini platno jivq tam i az sa6to moga da kaja 4e v KOMI sami nai hubavite decki godini 🙂 i na decka gradina sam hodil tam i 2 ri klas izkarah tam 🙂 nie sme ot grad Radnevo Starozagorska oblas 🙂

   Коментар от Todor Todorov — декември 13, 2011 @ 6:05 pm

 31. А от Междуреченск никой не се обажда

  Коментар от Диана Георгиева — април 19, 2011 @ 3:41 pm

  • Архива на ДСО „Дърводобив и Строителство“ – Коми АССР се намира в село Невестино,Кюстендилско.На когото му са необходими документи,в НОИ по области се попълва молба и там се получава отговора.Здраве на всички „комоджии“-Усогорск,Благоево,Междуреченски и Вернемезенск.Моя милост ги обикаля 21 години.

   Коментар от Кольо Пантелеев — май 12, 2011 @ 7:40 am

   • Господин Панталеев, благодарим ти за информацията! Бъди жив и здрав, дълголетие и здраве, като сибирски студ!

    Коментар от гравитон — май 13, 2011 @ 3:50 pm

    • Mersi Kole da si jiv i zdrav!

     Коментар от Adriqn petrov — януари 4, 2014 @ 4:04 pm

 32. zdraveite kazvam se nina az i moeto semeistvo bqxme v mejdyre4ensk, tam sam y4ila i jivqla 3 godini. be6e prekrasno.nikoga nqma da go zabravim i vinagi si spomnqme za mejdyre4ensk s mnogo topli 4yvstva.ba6tami se kazva Gen4o a maika mi se kazva Veli4ka moje nqkoi da ni poznava a za6to ne i da se sre6nem tam imaxme mnogo dobri priqteli s koito za sajalenie sme prekasnali vsqkakvi vrazki

  Коментар от nina — октомври 31, 2011 @ 4:41 pm

  • Нина, добре дошла в неформалния клуб на носталгично настроените „комяци“! Позволявам си да те помоля: Сподели някакъв спомен от Междуреченск, някаква случка или просто сподели с нас какво мислиш за самодейността там по онова време!

   Коментар от гравитон — ноември 1, 2011 @ 9:37 pm

  • zdr imenata na maika ti i ba6ta ti malko sami poznati no moje i da e samo savpadenie az se kazvam Todor maika mi e Ivanka ba6ta mi Kolio ot grad Radnevo sme a vi e ot kade ste

   Коментар от Todor Todorov — декември 13, 2011 @ 6:08 pm

 33. Koми- Мисля,че няма човек,който не си спомня за там.Ние със съпругът ми също работихме в Усогорск от 1979 до 81г и отново 1983 до 87г. Такава красива зима! За пръв път бях видяла да вали толкова различен сняг.Температурата на въздуха -45 а нашите деца играеха на вън по анцузи.

  Коментар от Мария Бойчева — ноември 12, 2011 @ 9:26 pm

 34. iskam da pozdravq vsi4ki kolegi ot 26 brigada gpp usogorsk na4elo s brigadira Petar Je4ev! da ste jivi i zdravi i da se vijdame na koprinka!
  kazvam se valeri tashev ot gabrovo

  Коментар от valeri — ноември 13, 2011 @ 6:46 am

 35. ПРИВЕТ НА ВСИЧКИ ! Пиша от Пазарджик ТО Е ЯСНО КОМИ Е В СЪРЦАТА НИ,А СПОМЕНИТЕ ЩЕ СА ЖИВИ ВЕЧНО .Бях със семейството си там и изживяхме тази магия 1986 -1988 в Усогорск. Не можем да да забравим Усогорск и колегите ,приятелите.Ще се радвам да открия колеги от 3 АК на ГПП Усогорск

  Коментар от Недка — ноември 19, 2011 @ 5:26 pm

  • Казвам се инж.Г.Голев и бях н-к автотранспорт и механизация в Благоево от 02.1972г.до06.1974г.Спомените ми и тези на семейството ми не са избледняли.Да всичко е така както е описано в материала.В гората бригадите се радваха на низките температури че се работешепо успешно,но паднеха ли температурите под 40 задължително се спираше защото се проявяваше „студената крехкост“при метала .Това е явление при което стоманата се троши като стъкло,най вече при звената от веригите на тракторите.А в края на м.Януари1973г температурите паднаха за 3 дни до-53гр.и понеже електро захранването ставаше с енерго вагон а не с далекопровод/ЛЕП/се спря електо захранването в селището,за да не се претовари агрегата и аварира.Подаваше се напрежение само на парокотелно и водните помпи.Обявено беше бедствено положение.Осветявахме се с свещи,задължени бяме дазанавесим прозорците с одеала.Цех щепи дробеше и редовен материал поради липса на отпадък от долен склад.В тези дни в Усогорск допуснаха замръзване на отоплението в старо селище и хората бяха евакоирани.Ако се не лъжа старо селище не се възтанови,всички се настаниха в блоковете.Да спомени, за съжаление с носталгия!

   Коментар от инж.Гавраил Голев — декември 7, 2011 @ 5:12 pm

   • Здравейте приятели от Благоево, здравейте г-н Голев. Казвам се Гатьо Цонев Гатев от Габрово и работих в Благоево 1970-1973г.като строителен работник към Промишлена група. Имам много снимки от онова време и скоро ще ги побликувам в сайта.
    Г-н Голев, имам молба към Вас,ако имате координатите на Лили и Николай Залъмови от София, да ми ги изратите на адрес genadi49abv.bg. Bъдете здрави!

    Коментар от Гатьо Гатев — декември 9, 2011 @ 9:36 pm

 36. chestita koleda kolegi!!!!!!! jivi i zdravi!

  Коментар от valeri — декември 25, 2011 @ 8:07 am

 37. Работили сме в Коми п.Верхнемезенск по два договора.Ние сме от Белене,ако някой си спомня за нас нека ни се обади.Петър Иванов Петров и Магдалена Маринчева Петрова.Пешо работеше в гората Второ ГТУ,а аз на промтоварния магазин и паспортна в последния договор до 1993 год.С поздрав дядо Пешо и баба Магда

  Коментар от Magdalena Petrova — декември 29, 2011 @ 4:15 pm

 38. телефон 0888295824

  Коментар от Magdalena Petrova — декември 29, 2011 @ 4:18 pm

 39. Казвам се Божидар Георгиев и съм от София,работил съм в Коми от 1977-1990 година. Бил съм шофьор на лесовоз във Верхнемезен,Усогорск и Междуреченск.В бригадите на:Георги Орилски-Междуреченск,бригадата на Кмета-Усогорск,Джагата-Верхнемезен.Който ме разпознае нека ми се обади.Skype:Bojidar Georgiev,Facebook:bojidargeorgiev51@abv.bg и на email:bojidargeorgiev@abv.bg.

  Коментар от Божидар Ангелов Георгиев — януари 2, 2012 @ 11:45 am

 40. zdraveite vliazox v tozi cait i c goliam interec pro4etox vci4ko.Az ce kazvam komnia petkova rabotila cam v blagoebo ot 1982 go 1900god kato kranictka na dolen cklad na 1 i na 5 potok.4eteiki tozi cait me varnaxte tezi tejki zimi ,belite no6ti no prekracni cpomeni. Izgubila cam vcikakvi vrazki c xorata koito cme jiveli vecelo,zadrujno delili,cpodelili ,i v nai trudni momenti ,V momenta cam v garcia atina. Ako ci cpomniat za men mogat da mi pi6at na Email katq.petkova.@abv.bg

  Коментар от komnia petkova — януари 11, 2012 @ 8:18 pm

 41. хора, аз и съпругът ми също бяхме в Благоево, 80/81г. той шофьор на лесовоз, чрез всички Вас се надявам да открием трудовия му стаж от тайгата-БЛАГОДАРИМ!

  Коментар от Galina — октомври 30, 2012 @ 5:47 pm

 42. Казвам се Владимир Амов от гр.Благоевград.Работих в Верхнемезенск от 1987 до 1990г.Нормално ле е след 22 години да продължавам да сънувам тайгата и в съня си да се връщам отново там.Ако някой ме познае нека ми пише на страницата ми в Фейсбук с същото име.Ако познавате Минко Димитров от Нова Загора,поздравете го от мене.

  Коментар от vladimir amov — декември 7, 2012 @ 10:31 pm

  • Разбира се, че е нормално! Но може да те разбере само човек, докоснал се поне веднъж до безкрайността на тайгата! А такива сме хиляди! И даже когато вече ни няма, тайгата ще е пак там и ще нашепва на поколенията за българите които са живяли някога в нея! За това нека оставим на бъдните поколенишя спомените си за живота ни там! Поздрави!

   Коментар от гравитон — декември 8, 2012 @ 9:07 am

 43. 1991 1994 междуре4енск

  Коментар от Kostadin Nikolov — януари 10, 2013 @ 8:33 pm

 44. biax v usogorsk 1981-1986 g. tova sa nai 6tastlivite mi dni genoveva s. petarnica obl. pleven

  Коментар от genoveva — март 22, 2013 @ 3:10 am

 45. Здрявеите казвам се Иван Ми4ев Ми4ев също работех във КОМИ пос. БЛАГОЕВО от 27 март 1984 г. до септември 1988г. като тракторист.в на4алото работех в 22 та. бригада със бр-р РУСИ РУСЕВ известно време работих и в ЦГП то със бригадир ВЪЛЮ. работел съм и във 26 та бригада със бригадир Здравко мишев от Шеиново.след това запоследно работех във 16 та бр.с бригадир СПАС ДИМОВ мисля от гр. ПАЗАРДЖИК. Наистена бяха хубави времената,защото моята голяма дъщеря запо4на да у4и във 1ви клас, малката ми дъщеря престигна при мен когато беше само на 8 месеца при минус 25 градуса.все още имам спомени от БЛАГОЕВО ,затова си мисля 4е все още ще мога да работя във таигата, ще побликувам някои снимки ,и ако някои се познае моля да се убади ,с поздрави ми4ев.

  Коментар от ИВАН МИ4ЕВ МИ4ЕВ — януари 4, 2014 @ 1:39 pm

  • ПРЕДИ няколко години аз си извадих образец 30 ,от софия но сега незная

   Коментар от ИВАН МИ4ЕВ МИ4ЕВ — януари 4, 2014 @ 2:00 pm

 46. i az bqh v usogorusk 1978 ma i za nova beshe 56 grad minus a,a ocelqhme

  Коментар от Adriqn petrov — януари 4, 2014 @ 3:57 pm

 47. Здравейте! Моля ако някой е живал и работил в Усогорск,Коми в периода 1971-1974 год да ми пише на имейл: darja@abv.bg…Благодаря!

  Коментар от Darya Stanoeva-Grancharova — ноември 19, 2015 @ 11:08 am

 48. ЗДРАВЕЙТЕ.Работил съм във Верхнемезенск като автокранист от 87 до 90г имам страхотни и незабравими спомени от там казвам се Емил Милетиев ако някой си ме спомня да ми пише на този имейл:eimil@av.bg

  Коментар от Emil Miletiev — декември 1, 2016 @ 8:54 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: