Mitkoivanov's Weblog

март 4, 2009

ОСВОБОДИТЕЛЯ -ДЖЕНЮАРИЪС МАКГАХАН И ДРУГИТЕ

  

 Отбелязахме 131-та годишнина от Освобождението на България от Османско иго.

За съжаление, се намериха „прозорливи” безродственици, поставили под съмнение необходимостта от честването на 3-ти март – тази светла, за всеки българин и свободолюбив човек дата. И ако разяждащото ги русофобство ги кара да омаловажат ролята на Русия за възкръсването на България, нека замълчат пред делото на титани като Виктор Юго.  С речта си в Народното събрание на Франция на 29 август 1876 г. той казва :”… Има минути, когато човешката съвест взема думата и заповядва да я слушаш.”.

    В Лондон през    1876 г., Уилям Гладстон пише: „Извършените престъпления и злодеяния са в толкова огромни размери, за които няма пример в новата история. Те са толкова неизразими, гнусни, че езикът и перото не са в състояние да ги опишат в действителния им вид. Позор е, че такова дело е могло някога да се извърши“.
   Силата на подобни изявления във връзка с описаните зверства на поробителите се състои не само в тяхната безпристрастност и обективност, но и в обстоятелството, че те са казани от такива велики умове на човечеството в края на XIX век като Виктор Юго, Джузепе Гарибалди, Джанюариъс Макгахан, Уилям Гладстон и други.

    Макгахан, който написа най-силните и разобличителни репортажи за зверствата на турския поробител, е имал щастливата възможност към края на своя 34-годишен живот да участва в Освободителната Руско-турска война от 1877-1878 г По това време, макар и със счупен крак, покачен на лафета на едно оръдие, минавайки по пътищата на военните действия и пресичайки Стара планина, той имаше щастието да види осъществената си мечта – освободена България. Със законно право на гордост и признателност близките на Макгахан написаха на надгробния му паметник „Освободителят на България“.

    За това, колкото и да са начетени, колкото и да са ерудирани, нека  коленичат  поне пред тях и СЛОВОТО!

Advertisements

Вашият коментар »

Все още няма коментари.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: