Mitkoivanov's Weblog

април 20, 2009

„прост като ГЪБЕНА ЧОРБА“ – рецепта

Filed under: кулинария — Етикети:, , , — гравитон @ 10:35 pm

         Не  знам кой го е казал : „Прост като гъбена чорба”!?  Не знам и защо го е казал. Не знам и дали е прав!  Но знам от собствен опит, че гъбената чорба е вкусно нещо!  И понеже съм сигурен, че болшинството от Вас са се затъкнали в празничните великденски дни  с месища, алкохоли и яйца, ще Ви предложа една кратка рецепта за постна  ГЪБЕНА ЧОРБА, така както я приготвям аз.

          Продукти:

          Гъби печурки  250 гр.

          Моркови –            2 бр.

          Картофи  –         2-3 бр.

          Кромит лук  –       1 глава/ или 2 стръка пресен лук/.

          Олио –                4-5 супени лъжици.

           ½   лимон / или 2-3 супени лъжици оцет/.

          Подправки:  сол на вкус,  магданос – 1 голяма щипка, дивисил – 1 голяма щипка.

          Застройката:

          Едно кокоше яйце.

          Кисело мляко-   ½  кофичка.

                     Начин на проготовяне:

                     В тенжера на силен огън, запържваме в 4-5 супени лъжици олио 1 глава ситно нарязан лук, до омекване.  Доливаме   2 литра вода. Добавяме измитите и нарязани на едричко гъби печурки – 250 гр./ измивам ги в найлонов плик с вода и два пъти с по 1 лъжица брашно разклащам/, 2-та нарязани от четвъртинки моркова на пластинки, 2-3  в зависимост от големината им , нарязани на кубчета картофи, слагаме и черния пипер, дивисила, магданоза и половин изстискан лимон /ако нямате – може 2-3 супени лъжици ябълков оцет/ сол на вкус.  Варим около 30 минути /до увиране/.

                    През това време за застройката, разбиваме едно кокошо яйце с малко вода, добавяме и ½ кофичка кисело мляко, разбиваме отново и варим, като постояно бъркаме, до завиране 1-2 минути.

                     Изливаме застройката в още топлата чорба, разбъркваме и консумираме с удоволствие още топла или студена превъзходната ГЪБЕНА ЧОРБА, пък който си иска нека да казва : Прост като гъбена чорба… Да Ви е сладко!

                    imgp3476

Advertisements

4 Коментари »

  1. Изглежда много вкусно 🙂

    Коментар от вили — април 22, 2009 @ 8:45 pm

    • Супичката не само изглежда, но и наистина е много вкусна! Опитай я хладна с ракийка…

      Коментар от гравитон — април 22, 2009 @ 11:48 pm

  2. BRAVO MNOGO E IAKA !!!
    NAPRAVETE IA ZADALJITELNO

    Коментар от PLAMEN — април 17, 2010 @ 6:26 pm

  3. […] “прост като ГЪБЕНА ЧОРБА” – рецепта […]

    Pingback от КУЛИНАРНИТЕ РЕЦЕПТИ НА ДЯДО ВИ ГРАВИТОН « Mitkoivanov's Weblog — октомври 16, 2012 @ 9:44 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.

%d bloggers like this: