Mitkoivanov's Weblog

май 23, 2009

ДЕВИСИЛЕНА СУПА – рецепта за лятна супа

Filed under: кулинария — Етикети:, , , , — гравитон @ 2:43 pm

След безконечните зимни празници с тежки мезета  и руйни вина, след  пролетните блюда с агнешко, бяло вино и бира,  дойде ред и на посните ястия. Какво по хубаво  от това, през летните горещи дни да хапнете  студена и ароматна постна  супа!? Е, ако имате на сърце,  придружите  я  със студена ракийка или мастичка.

    И не се чудете от какво да я приготвите. Пролетното разнообразие е голямо.  Ще заостря вниманието Ви върху  едно растение, дето го има почти във всяка зеленчукова градина и се използва за подправка   и БИЛКА от всяка добра домакиня –  ДЕВИСИЛ (селим)!. И   тъй като е всеизвестно, че девисили е една от най-силните и уникални подправки на нашите географски ширини, аз ще добавя само, че преведено от гръцки името му ДЕВЕСИЛ  ОЗНАЧАВА 9 СИЛИ!

    Ето и РЕЦЕПТА  ЗА ДЕВИСИЛЕНА СУПА ОТ ДОБРУДЖАНСКИЯ КРАЙ.

    Необходими продукти: – Пресен лук  – 1 стрък

– Пресен, нарязан на ситно девисил – 1 чаена чаша

– Картофи, настъргани с ренде на едро – 2 бр.средни

– Лемон  1 бр., сока от лемона и настъргана на ситно кората.

                                               ( в краен случай заместете с 2 лъжици супени ябълков оцет)

–         Сирене краве – 100 грама.

–         Растителна мазнина (олио или зехтин) – 5-6 супени л.

–         Сол на вкус.

–         Вода  литър и половина.

     Слагаме ситно нарязания лук да поври 2-3 минути във водата и мазнината. Добавяме настърганите картофи да врат 10-15 минути. Добавяме и ситно нарязания девисил да ври още 2-3 минути. Отместваме от огъня  и добавяме сока на 1 лемон и настърганата на ситно кора.

     Сервираме в купички, все още топлата  или изстудена супа , като предварително  на дъното на купичките поставяме  разтрошеното, смакано или настъргано сирене.

     Добър апетит и да Ви е вкусно!

Advertisements

5 Коментари »

  1. Мне кажется или автор что-то недоговаривает

    Коментар от Cederash — май 23, 2009 @ 8:49 pm

    • Автор считает, вы должны попробовать рецепт! Я поздравляю Вас с 24 мая – День славянской письменности и культуры!

      Коментар от гравитон — май 23, 2009 @ 9:05 pm

  2. […] ДЕВИСИЛЕНА СУПА – рецепта за лятна супа […]

    Pingback от КУЛИНАРНИТЕ РЕЦЕПТИ НА ДЯДО ВИ ГРАВИТОН « Mitkoivanov's Weblog — октомври 16, 2012 @ 9:43 pm

  3. Моите уважения, г-н Иванов, но правописът Ви май има нужда от преговор…

    Коментар от Aliston — септември 23, 2016 @ 6:38 am

    • Така е! Права сте! Благодаря за толерантното напомняне!

      Коментар от гравитон — септември 23, 2016 @ 7:50 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.

%d bloggers like this: