Mitkoivanov's Weblog

ноември 21, 2009

ЗЕЛКА ПО ЦАРСКИ – готварска рецерта

Това не е баница! Това е Пълнена зелка по царски. Аз я сготвих.

Гледам сутринта по БТВ-то  Иван Звездев на гости в с.Клисура  – Самоковско. Една симпатична лелка го учи на бългърска кухня. Него дали го научи не знам, но мен ме научи да готвя ПЪЛНЕНА ЗЕЛКА ПО ЦАРСКИ! Сготвих по показаната рецепта и признавам, стана превъзходна!  Ето как я сготвих аз!

Продукти:

Една зелка кисела / Нямах кисела зелка и купих една прясна зелка около 2 кг./

Два стръка праз лук.

200 грама ориз.

Стафиди – една шепа.

Чубрица  – 2 супени лъжици/суха стрита/

Червен пипер –  1 супена лъжица.

Чер пипер, смлян – 1 супена лъжица.

Джоджан – 1-2  супена лъжица / сух, стрит/

Аз използвах и половин лимон.

Олио – 100 -150 млл.

Сол на вкус.

Начин на приготовление:

Изрязвам кочана на зелката, чрез продупчване. После попарвам листата на зелката, като я варя петнадесетина минути в подсолена вода. Водата в тенджерата да е до половината на зелката.

Докато зелката се попари, за да омекнат листата,  аз нарязах на ситно 2 стръка праз лук.

Отместих на страни полуврялата зелка и стараейки се да не я разкъсам я извадих и поставих в подходяща по големина тенджера  или голям гювеч и то с отвора от кочана надолу. Оставих я да поизстине малко, като отлях настрани бульона и се заех с подплънката. В тиган с част от олиото запържих  ориза. Към него добавих и нарязания праз лук и запържих и него до омекване. / В оригиналната рецепта, не ги запържваха./   Към тях добавих червения пипер,чубрицата, джоджена и черния пипер, като постоянно бърках. Свалих ги от огъня и добавих и стафидите.

След това започнах внимателно да разлиствам по ред омекналите листа на зелката. Във всяко отвито листо поставих   по една до две супени лъжици от подплънката и ги завих като сърми, но без да ги размествам. Сами разбирате, че се започва от периферията към центъра. Подплънката ми свърши с броя на листата. Така подредени, без да размествам началото на листата, зелката с навитите сърми заприлича на роза.

Долях остатъка от олиото! Добави още малко сол на вкус, заради подплънката и поръсих с много малко червен пипер. Като долях от бульона в който попарих зелката, до половина височина на сърмите, изстисках и половин лемон, а изстискания лемон поставих отгоре по средата на зелката / на сърмите/.     Захлупих с капак / имам голяма тенджера в която печем  по едри неща/ и сложих  във фурната.  Пекох на 180 градуса – 1 час. За печене на пълнената зелка,  е най удобен голям глечкосан  гювеч или тенджера с капак от иена глас.

След около час поразвих една от крайните сърми за да проверя дали е врял ориза в подплънката и като поръсих с още малко олио и червен пиперец – запекох за още 5-10 минути!

Получи се нещо превъзходно на вид, аромат и вкус! Не може да се опише! Може да се опита! Да Ви е сладко!

3 коментара »

  1. Изглежда превъзходно, а и вкусно! Браво! Навремето един приятел обещаваше, че ще ни сготви пълнена зелка и пръстите щели сме да си оближем, но … забрави за това обещание. Трябва да му припомня!

    Коментар от вили — ноември 26, 2009 @ 7:52 pm

    • Наистина беше много вкусна, с лек сладникав вкус от стафидите. Сега чакам с нетърпение да втаса зелето, че да си направя „Зелка по царски“ с кисела зелка, както е в оригинала! Мисля , че ще бъде още по вкусна със смесването на солено, люто и сладко!?

      Коментар от гравитон — ноември 26, 2009 @ 8:27 pm

  2. […] ЗЕЛКА ПО ЦАРСКИ – готварска рецепта […]

    Pingback от КУЛИНАРНИТЕ РЕЦЕПТИ НА ДЯДО ВИ ГРАВИТОН « Mitkoivanov's Weblog — октомври 16, 2012 @ 9:43 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: