Mitkoivanov's Weblog

юли 1, 2010

ЗА БЪЛГАРСКАТА КУЛТУРА – минути с Ламбо

     

В горещия  следобед на 28 юни 2010 година, инициативна група пловдивски интелектуалци, предимно членове и  симпатизанти на лявата идея, провокирани от все по драстичното замразяване на българската култура, се срещнаха в Пресцентъра на  ГС на БСП в Пловдив с проф. Стефан  Данаилов  .

           От позицията си на доказано знаещ и можещ управленец на културния живот в страната, бивш

Министър на културата и сегашен член на Комисия по културата, гражданското общество и медиите, като Депутат от 16 избирателен район гр. Пловдив; започналия през 1966 година актьорската си кариера в Пловдивския драматичен театър „Н.О.Масалитинов”  Ламбо,   разисква с присъстващите тревогите им по състоянието и переспективите  на българската култура и в частност,  във вечния град на тепетата.

          Какво научихме от разговора и станалите разисквания?

         Оказа се, че вече в Русе, принудени от все по непреодолимите препятствия за българската култура, дейци на културата от различните жанрове: опера, театър, литература, изобразително  изкуство и читалищата,  се обединили  в Ляв клуб на интелигенцията.В първата тема на клуба, интелектуалците  разисквали по темата „Как сегашното мнозинство  „реже глави”  в културата с  актуализирането на бюджета на РБ от 1 юли

        И ето, тъй като сегашното мнозинство се готви да пипа и Закона за читалищата,  Закона за паметниците на културата, а  предстои и  Закон за радио  и телевизия, очевидно предстоят драстични промени,  за които и  интелуктуалците в Пловдив, пък и в цялата страна, искат да са подготвени, не толкова като алтернатива, а с каквото могат да допринесат за подготовката и приемането на по-добри законопроекти.

        Това което се случва в момента С НОВОТО ОРЯЗВАНЕ НА БЮДЖЕТИТЕ, показва, че   няма  на какво да  разчитат. С новото  съкращение  се стига   под санитарния минимум,  защото държавата  остава да дотира   само със 74 милиона   за култура.  От 102 остават 92 минус 18 от собствени източници на културните институти. Но целия АБСУРД Е, че в общия бюджет,  който се предлага, управляващите  свиват приходната част  и разширяват  разходната. А за културата  свиват разходната част, но остават на същата  стойност приходната.  17 милиона и 700 хиляди лева, как ще се искарат, като в това време няма  да   имат право да теглят разходи  за дейност? И за  да имат  лимит,  те трябва да свалят разходи и да се реже   творческия състав. Само така може   да има средства за да реализиране на  някаква  дейност.

         ГОЛЕМИЯ ПРОБЛЕМ Е пред българската култура е как ще се прави тази реформа?   На тази тема трябва да се говори.Тази тема трябва да се разисква и да бъде широко обмислена.

        Горе-долу нещо се изяснява – споделя Данаилов.- Ще бъдат някакви продуценски центрове, 6 или 7 , то е  пак от типа на зоните.    С базата която е  резюлирана до сега,  това е абсурд.

       Театъра може би ще се обедини и ще стане една обща структура с кукления. Идеята е да  захранва  там където ще отпаднат театрите. Ще има рязане на „живо месце” . Остават дотациите за театралните 44  звена, но сведени до 9 милиона лева.

      И понеже директорите, в  по голямата  част,  много ларж дават  100% заплати при намален бюджет от 1 януари с 10%,  той става 15% за шестте месеца и с новите намаления ще отидат  на  25%  за  годината.

   „ И в   Библиотеката   се очакват  чудеса, подгатвят се някакви  външни интересни момчета за назначаване  (в НБИВ – Пловдив)”- подхвърга се в залата. Но тук проблема е общински. Още миналата година е казано, че се пенсионират 12 човека и нови хора няма да бъдат назначавани. Няма как да не се удари и в библиотеките, след като най-голямото намаление в общинските бюджети е в Пловдив за културата – с 15%.

   Само до сега с 200 000 лв е намален бюджета на НБИВ.

       Какво се случва във висшите учебни заведения?!

       Такова чудо не е имало ! Преминало се е  и през Луканова и през Виденова зима,    но учебната година  започваше  и завършваше във всички учебни заведения.

         Днес пет  страници са кризисните мерки които взема  Софийския университет. Исканията за намаление  са 15 милиона. Със всичките тези  драстични мерки се намаляват 8 милиона лева, не може повече. А  за трети път се намалява бюджета и процентите са вече   цели 34%.

        В Театралната академия, 32% са съкращенията в бюджета в сравнение с 2009 година.

       „ Бюджет 2010 година беше заложен с намалена 10%  издръжка на един студент в курс, с презумцията да не се съкръщава и бюджета на висшите учебни училища през годината. Добре, – казват в едно писмо от Театралната академия и продължават – приехме го с разбиране. С ново писмо,  76 от 2010 година ни подадоха нещо неочаквано – още 10% намаление за бюджет 2010.  Ужасно, но отново проявихме  съпричастност. Напънахме всички сили и мозъци за нов вариант на още по  осакътеното обучение. Но последния вариант за Закон за промени в  Закона за Бюджета за 2010, предлага още, нови, 12% за съкръщения на бюджетната субсидия за образование, което вече ликвидира съществуването на висшето образование. Явно такова не е необходимо за бъдещето поколение на  България. Колкото са по малко образованите хора, толкова по-лесно ще бъде маниполирана нацията. Жалко, защото общо 32% намаление за бюджета прави невъзможно започването на новата 2010/2011 година!” – заключават авторите на писмото и продължават с големи букви: „КАК ДА БЪДАТ СТИМУЛИРАНИ МЛАДИТЕ ХОРА И КАКВО И НА КОГО ДА ВЯРВАТ? НА КАКВИ ПРИНЦИПИ И ЦЕННОСТИ ГИ УЧИМ? КАК ДА ГИ ЗАДЪРЖИМ В БЪЛГАРИЯ ? ИЛИ НА ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО НЕ МУ Е НУЖЕН НАРОД?”

      Така разсъждаваха и присъстващите в залата, очаквайки  днешния  автогол на правителството!

Advertisements

Вашият коментар »

Все още няма коментари.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: