Mitkoivanov's Weblog

октомври 13, 2010

ЗА ВОДОМЕРИТЕ И РЕКЕТА

        

Нали знаете, че „от дето е капало пак ще капе” и че”капка по капка, вир става”? Знаете, нали? А знаете ли от къде капе? Не знаете? Е, аз ще  Ви кажа… От вас капе!  Защото „дето тече там капе”.  А във всеки български дом, славо богу, тече питейна вода. Даже за цивилизоваността на едно семейство хората съдят по количеството изразходвана вода… О, вие имате и течаща топла вода, тогава направо сте цивилизован и европеец. Сиреч от вашето семейство към касите на енергоснабдителните дружества, В и К и топлофикация,  всеки месец не капят, а направо текат  определени парични потоци..

      Спокойно! Няма да  Ви занимавам с измислените такси за включване на електромер,подръжка електромер и  преносна мрежа, нито за зелена енергия или такса електромер, а още по малко с проблемите ви с В и К. Те са си ваши. Претръпнали сте вече, че фирмата Ви за топлинно счетоводство, колкото  пъти  се  напъне да Ви  изчисли стойността на консумираната от вашето семейство топлинна енергия, всеки път ви определя различна стойност , пък било и за един и същи период от време.

      Даже няма да възроптая и по предстоящата смяна на индувидуалните топломери на радиаторите.  Наистина минаха 10 години от поставянето и и сигурно батериите им са се изтощили.  Е вярно в цивилизованите страни ги правят със соларни  батерии (като в старите елки) сиреч неизтощаеми. Ама ние сме…  няма значение…

      Днес думата ми е за друго. За новия каптаж, дето пълни вирчето на частни фирми и от проверка и ремонт  на индивидуалните водомери за топла вода.Бързам да Ви предупредя: всичко е законно – такива са ни законите!

       Ето,  съгласно  Закона за измерванията, чл.43 и чл.44, извършването на последваща проверка на индивидуалните водомери е на всеки 5 години и е задължение на собственика. 

       Има си и регистър за на лицата, оправомощени за проверка на средствата за измерване  съгласно  Наредба за реда за упълномощаване  на лица за проверка на средствата за измерване, които подлежат на метрологичен контрол. Има си и Списък на лица, оправомощени за проверка на средства за измерване и…към 30.09.2010 г.  Конкретно за гр. Пловдив и битовите водомери това е  ООД упълномощено да проверява и същевременно да отремонтира водомерите.

          Нали не е трудно да се досетите какъв ще бъде резултата от проверката на уреда който ще занесете при тях?  Ще Ви отговорят, че уреда не е редовен, че е повреден и трябва да го ремонтират. Колкото повече повредени водомери освидетелствуват, толкова повече ремонтана работа ще си осигурят и съответно парични постъпления от Вас, нищо не подозиращите потърпевши клиенти. За това питам: Редно ли е на едно и също място, от едни и същи лица да се извършва, контрол, проверки и ремонт. Няма ли тук конфликт на интереси?А може би става въпрос за узаконен рекет. И ако знае някой нека каже на кого да се оплачем: на Омбудсмана на РБ, на Агенцията за защина на потребителите, на Държавна агенция по метрология и технически надзор (упълномощаваща проверяващите) или най-вероятно на арменския поп?

        На мен лично този казус ми струва на водомер по 15 лв. за проверка, още 20 лв. за ремонт, минимум 2 лв. за транспорт и не на последно място време и нерви .  За да ми съчувствате още по-силно, ще споделя, че в апартамента имам по два водомера за топла и два за студена вода. Сиреч операция „проверка водомери” ми струва общо 4х15+4х20+2= 142 лв.За ваше сведение и за ди спестите поне нервите и времето ще си позволя да Ви посъветвам: По добре е направо да си купите нови водомери, цената на които е около 35 лв.

       А сега пийте по една студена вода!

Вашият коментар »

Няма коментари.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.

%d блогъра харесват това: