Mitkoivanov's Weblog

декември 20, 2010

ТИКВА С МЕД – коледен десерет

     Обикновено най-хубавите, най-изящните, най-вкусни неща, са и най-прости за изпълнение. Ето, например,  за да си приготвите уникален коледен десерт,  не се иска кой знае какви продукти. Достатъчно е да имате под ръка тиква и мед.  И ако приготвите предлагания от мен десерт, по посочения от мен начин, можете да сте сигурни, че в студените, декемврийски, предколедни и коледни дни,  с грипа и простудните заболявания във вашето семейство е свършено. Тиквата и меда , със своите уникални  свойства и състав, ще  Ви помогнат.

        Но нека не ви губя времето с  приказки и ви споделя как приготвих тази вечер  – уникален коледен десерт: ТИКВА С МЕД !

         Измивате  тиквата още докато е цяла. Може да бъде голяма бяла тиква, може да е  по малка „кестенка“ или „гъдулка“….   С една дума, каквато намерите.  Ако е по-голяма, нарязвате парчета според тавата или чивена с който разполагате в кухнята си. Останалата част, поставете  в найлонова торбичка,  за след  няколко дни.   Нарязаните и изчистини от семките и „конците“ парчета, нареждате в тавата или чивена с месестата част надолу, ще рече,  небелената кора да е отгоре.  Броя на нарязаните парчета зависи от големината на тавата  и тиквата!…

       Вземате съд в който можете да стоплите вода на котлона.а във водата  сложете три, четири супени лъжици мед  и го разтворете, чрез разбъркване, но без да завира. (Колкото е по стар меда, толкова ще е по ароматна и вкусна тиквата. Ако ври, меда ще загуби  голяма част от своите уникални, здравословни качества.)

       Количеството вода  и мед зависят от  големинатата на съда в които е наредена тиквата.  След разтопяването на меда, залейте с медената вода похлупените парчета тиква, но не повече от корите. Ще рече от един до два пръста  от дъното на съда за печене, в зависимост от дебелината на тиквата.

        Поставяме (за предпочитане в загрята фурна) и печем на 200 градуса температура. За около час тиквата  е опечена, Кората на тиквата  слабо  прегаря. При намушкване  с вилица или нож, ножа и вилицата потъват леко в тиквата. Обикновено, това става, когато водата в съда за печене се изпари и попие в месестата част на парчетата…

         Опечената тиква изнасяме на студено, за да изстине.

         Изстиналите, сладки, вкусни, ароматни парчета тиква, сервираме в малки  десертни чинийки  и ядем с наслада,   с помоща на вилички.

        За кулинарите с по екзотичен вкус предлагам:  поръсете с канела или с канела и  счукани орехови ядки.

          Да Вие сладко!  …Ако ви е толкова сладко, че да изядете и корите, няма нищо страшно, но не се препоръчва.

Advertisements

има 1 коментар »

  1. […] ТИКВА С МЕД – коледен десерт […]

    Pingback от КУЛИНАРНИТЕ РЕЦЕПТИ НА ДЯДО ВИ ГРАВИТОН « Mitkoivanov's Weblog — октомври 16, 2012 @ 9:43 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.

%d bloggers like this: