Mitkoivanov's Weblog

август 31, 2011

ЗА ЦЪРВУЛИТЕ И ПОЛИТИКАТА

 

        Що е то цървул и има ли той почва у нас?

Веднага бързам да  Ви кажа:  в  българската история (пък и в балканската), цървулите винаги са имали много важно значение. С тяхна помощ и трудовия народ по нашите земи, хилядолетия наред  е успявал да върви,  както по нажежената, така и по замръзналата българска твърд. Преодолявал с тях селяка синорите с бодланки и търнаци, газел из кал и дълбоки снегове и каквото и да ставало по голямата Европа и големия свят, каквито несгоди да му поднасяла природата или чуждите и своите политици, успявал  да обработи земята си, да изхрани челядта си и да тегли държавата си напред!

      За туй се загледах в една популярна напоследък  рейтингова снимка…уБАВЦИ

и се запитах:

       – Защо, аджеба, тази светла и незаменима политическа личност, макар и облечена в народна носия, не е обута в свидните за българина цървули , та да си е един завършен българин и патриот?

(То за патриота  Ботев си го беше казал.)

      Вярно, викам си,  има и изработени от старите занаяти цървули, дето се викат сценични и напълно ще пасват за селския политически цирк, разиграван от него.

       Ще пасват, но май нещо  го стягат, през горещата политическа есен. Та, то отколе се знае, че  кожата свинска, говежда и най вече народна, като почне да съхне и да се спича яко стяга и убива. За туй нашего българина, с неговата здрава връзка със земята, се знае: от вечерта още зарявал кожените цървули във влажната земя, сутринта ги обувал и те изсъхвали като по калъп на здравите му и силни нозе и леки и надеждни го понасяли по трънливата нива на живота.

       Знам, че трудно се влиза в обувките на народа, но да бяха поне някой реквизитни, театрални, кондури от градски тип, пак биваше. Да бяха гумени цървули дето и за тях патента си е наш? (Гумения цървул е патент N 13 на Иван Константинов Ветренски от гр. Пазарджик.)  А то лъскави задокеански или европейски обувки, трандафори и калеври, дето нямат нищо общо с националните за българина цървули  .

       Пък той народът си е го е казал „От всеки цървул трандафор не става!”?… Обратното, още повече!

Advertisements

Вашият коментар »

Все още няма коментари.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.

%d bloggers like this: