Mitkoivanov's Weblog

януари 8, 2012

ПРАЗ ЛУК С ОРИЗ И МАСЛИНИ – рецепта

                                                                                                             Както обикновено,       от Никулден до Иванов ден,      ние българите   си похапнахме обилно.  Горките ни тела… Време е да ги поразтоварим!       Освен           насила узрели цитросови плодове,  е време да хапнем  и нашенска,  вкусна,  постна манджа.

       Препоръчвам  Ви следната евтина, бърза и лека, нашенска манджа.                                                                                                                                Нужни са  само:

       –   3-4 стръка праз лук

       –   1 и 1/2  чаена чаша ориз

       –   200 грама  черни маслини

       –   1 кафена чашка олио

       (може и 1/2  консерва червени домати)

        –   подправки –  гьозум, чер пипер и сол. 

         Начин на приготвяне:

         Вземаме 3-4 стръка праз лук. Изчистваме ги и ги измиваме хубаво. После ги нарязваме на колелца.

          Изливаме в тенджерата 1 кафена чашка олио и в него задушаваме нарязания на колелца праз лук.

          Към полузадушения праз, прибавяме  за задушаване и  предварително измития  1 и 1/2 чаша ориз. Разбъркваме за 1-2 минути.

          Към задушените праз лук с ориз, прибавяме и 200 грама черни маслини.

          Заедно с маслините може да прибавим и   червени домати – 1/2  консервна кутия . Но (не е задължително)!

          Сега вече прибавяме и подправките: гьозум, чер пипер и сол на вкус и заливаме с вода.

          Количеството вода е 1 към 3 спрямо ориза. Това ще рече на 1и1/2 чаена чаша орис, наливаме 4 цяло и 1/2 чаени чаши вода и варим  в тенджерата  на умерен огън за 10 минути.

          Изключваме  тенджерата.Задушаваме хубаво, като изчакваме поне 1/2 час да се задуши.

          Сега вече може да прехвърлим яденето в тава или чувен за да се изпече на 180 градуса за 15 минути.

          Оставяме  готовото ястие да се охлади и сервираме!

           Добър апетит!

Advertisements

има 1 коментар »

  1. […] ПРАЗ ЛУК С ОРИЗ И МАСЛИНИ – рецепта […]

    Pingback от КУЛИНАРНИТЕ РЕЦЕПТИ НА ДЯДО ВИ ГРАВИТОН « Mitkoivanov's Weblog — октомври 16, 2012 @ 9:43 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.

%d bloggers like this: