Mitkoivanov's Weblog

май 28, 2012

ПАУЛОВНИЯ –това чудо на природата ?

     

          Аз нали съм си по идеите за осъществяване на проекти по  бързо забогатяване, още миналата пролет се запалих по идеята за отглеждане на ДЪРВОТО ЧУДО! Разрових се из НЕТА, събрах информация и снимков материал, проучих и няколко проекта за изграждане на плантации  с  Пауловниеви растения в Китай, Австралия, Африка, Бразилия, Панама и Коста Рика. Видях  и направени плантации, даже  у нас  в България. Оказа се, че няма никакъв проблем, поне десетина фирми да ме снабдят със семена, разсад или направо с  фиданки за цяла плантация от 100 дка., в Централна Северна България. Изчислих ги, че ми трябват около  11 000 фиданки. При цена, около 3.50 лв., няма и 40 000 лв. Да, ама след 5 до 8 години ще имам от 11 000 дървета по  1 кубичен метър високо качествена мебелна дървесина на цена, над 200 долара, че и допълнителни приходи от  раздробена дървесина за горене и зелена биомаса. За кислорода и другите ползи да не говорим.  С една дума  ГОЛЯМА ДАЛАВЕРА!

        Само че,далаверите  са за далавераджиите, а в чудеса не вярваме!  И нали съм си българин, а ние българите сме си и Тома Неверни, взех че се разрових още по на дълбоко.  Какво установих?

 1. Оказа се, че да играя за европейски пари е почти невъзможно. Трябва да съм на финансово и политическо  ниво,  поне колкото  приятелката на ББ, г-жа  Цветелина Бориславова.
 2. Поради агресивността на дървесния вид Пауловния (много прилича на Айлантуса – така наречения Див Американски орех), засадиш ли го веднъж  няма отърване. Самовъзстановява се и агресивно заема площи,  заглушавайки другата растителност.
 3. В  редица Североамерикански щати и в Канада, внасянето  и развъждането на растителния вид Пауловния е забранен.
 4. Опитите за сега, да се  аклиматизира  Пауловнията в  нашата зима,  са уж за минус 18-20 градуса. (В северна България тази зима задържа дълги периоди с минус 20-22 градуса. Пауловнията, наред с лозите и други аклиматизирани овошки измръзна.
 5. Летните засушавания през юли и август, също се отразяват негативно. Особено през първата година е необходимо изкуствено напояване,  на всяко дръвче по 40-80 литра.
 6. Твърдението за липса на неприятели по  Пауловнията е силно преувеличено. Самия факт, че листата не са отровни и са годни за храна на  животни, насекоми  и други вредители, водят до  допълнителни капиталовложения за огради,  хербициди и  инсектициди.
 7. Използваните  инсектициди  и хербициди  тровят  пчелите и от там се вреди на опрашването на другите растения, особено плодните.
 8. Пъновете на отрязаните дървета са много трудно унищожими. Използват се химически препарати, минерални масла и деривати,  изгаряне както са в земята, но най-сигурно си остава  механичното и физическо отстраняване. Дървото има силно развита коренова система.
 9. В нашия край  –   Централна  Северна  България, не маловажен проблем е и опазването на дърветата от бракониери, най-вече роми.
 10. Необходима е специализирана техника за окастряне, пръскане, рязане, разкрояване и обработка на дървените трупи.

        Отчитайки посочените минуси за отглеждането на  Пауловниева гора, аз се отказах. Реших първо да проверя до колко са издържливи дърветата при  условията у нас.

На снимката  Ви показах едно самостоятелно растение, което посадих от разсад през миналата пролет. През зимата върхът му  бе измръзнал на цели 30  см. Дръвчето през миналата пролет, лято и зима, порасна  около 50 см.  И то постоянни грижи за него. Беше му подсигурена достатъчно влага чрез капково напояване.  За времето от 24 март, до 24 май, на растението избиха нови филизи отстрани и след като оставих само един филиз, дръвчето порасна за тези два месеца  на 105 см.

         Споделям всичко това, за да е от полза на желаещите да отглеждат и печелят от отглеждането на ПАУЛОВНИЯТА – Китайското  ДЪРВО ЧУДО!

         За онези които разполагат с  достатъчно финанси, площ и желание да имат в дворовете си ПАУЛОВНИЯ  с декоративни цели, ще кажа:  дървото е изключително красиво. Може да се отглежда и като храст стига да не махаме страничните филизи. Не е без значение, че  цветовете на  Пауловнията са красиви и ароматни.   Дървесината му е по трудно запалима, но е високо калорична.

       И така!   Опитайте да си отгледате в  градината Пауловния!  Опитайте, но не забравяйте, че природата след хилядолетия естествена селекция,  е отредила сред какви растителни видове,   е най-добре да живеем, да се храним и да  и  се наслаждаваме!

Advertisements

23 Коментари »

 1. Както казваше Бай Шиле – И си прав Митко и не си прав…. Пауловния Томентоза е разрешен да бъде интродуцирен вид ин БГ с една наредба/след кат си ровил толко в Нета требе да я знаеш…/и изобщо не е агресивен вид.Пъновете ще се вадят след 70-80 г., а до тогава я камилата, я камиларя…А бе има много спорни неща в писното от тебе…
  и то спорни не с четене от тук от там, а с практически опити…

  Коментар от Nik — май 28, 2012 @ 7:53 pm

  • Тъй де, в БГ си е разрешен вид и там е въроса! Аз споменавам за забрана само в някои отделни щати в САЩ. Пък наредбите у нас се пишат от „късогледи“ лобисти, депутати и управляващи в даден момент. Има и платени специалисти, дето не им пука за след 70-80 години. Макар, че камилите живеят само 40-50 години, а камиларите и 70-80, мисля, че трябва да помислим и за камилата, и за камиларя. Осмелявам се да правя връзка и с въпроса за шистовия газ. Сиреч, нека да пазим природата си за нашите потомци, такава каквото се е самоизградила през хилядолетията. Отговорния, разумен човек трябва да знае, че всеки растителен или животински вид е във взаимна връзка с останалите индивиди от екологичната ни система. За това се осмелявам да твърдя: Трябва да бъдем по внимателни с внасянето на чужди за нашата природа растителни и животински видове!
   А и айлантоса ли не е агресивен вид? И той така се е настанил по терлички, пък сега погледни какви джунгли прави.
   И още нещо. Как мислиш, правилно ли е да се използва плодородна, земеделска земя за Пауловниеви плантации, фотоволтаични и вятърни паркове? Проблема на човечеството е производството на храни, не на двървесина. Какво предпочиташ да бъдат заменени естествените храни с изкуствени такива или промишлената дървесина с други високотехнологични материали?

   Коментар от гравитон — май 28, 2012 @ 8:58 pm

   • Едно възрастно дърво Paulownia Tomentosa „произвежда“ около 5-10 000 000 семена.Дори 10% да е кълняемостта питам аз тогава къде са горите неизтребими от Пауловния???Щот го има отдавна по нашите земи.Сега просто го преоткриваме.Изобщо не прилича на Айланта.А относно използването на плодородни земи за плантации,волтаици и др -ици също съм против.Но има толкова много пустеещи земи ин БГ. А и може да се прави интрекропинг- китайците го правят много успешно при сходни клима условия с БГ.Пиши ми на мейла

    Коментар от Nik — юли 16, 2012 @ 5:10 pm

 2. Пауловния Томентоса издържа на -25 градуса от три години ги гледам тези дръвчета и нямам никакъв проблем. За една година след като се вкорени фиданката расте от 3 до 5 метра при добро поливане и малко амониева селитра,а върхът измръзва защото е зелен като краставица ,но това са 10 – 15 сантиметра,а останалото е супер.Освен това в края на август месец вече не се полива за да узреят клоните и така не измръзват.Ако някой иска мога да споделя своят опит на тел. 0899184242.Освен това от цвета се добива много хубав и ароматен пчелен мед.Аз имам 10 кошера и догодина вече ще пробвам меда.

  Коментар от Ivan Dochev — април 22, 2013 @ 3:49 am

  • И моята Пауловния тази година не измръзна. Но и зимата беше мека, а не като миналогодишната, когато в Централна Северна България държа повече от 20 дни под минус 21-23 градуса. Сега дръвчето е вече над 250 см и започва да се развива много добре. Даже връхчето не е измръзнало. Благодаря за ценния съвет: ДА НЕ СЕ ПОЛИВА СЛЕД КРАЯ НА АВГУСТ !

   Коментар от гравитон — април 22, 2013 @ 12:29 pm

  • При мен дървото се държи много добре. На 14 месеца е високо почти 5 метра и продължава да расте въпреки че е още юли месец.

   Коментар от dimitar arabov — юли 29, 2013 @ 8:41 pm

 3. Иван Дочев,спираш с поливането а дъжда как го спираш ?Интересувам се ,защото мисля да сея дръвчета.То хубаво ,че се спира с поливането ,но есента като започнат дъждовете….

  Коментар от Еди Колева — април 22, 2013 @ 2:16 pm

 4. po kakyv nachin si napoqvate druvchetata.

  Коментар от martin — ноември 17, 2013 @ 2:21 pm

  • Моето дръвче напоявам капково. На една 10 литрова бутилка от минерална вода, пробих отстрани на дъното отвор с малко гвоздейче,дебело около 1 мм. Регулирам като отвия капачката.

   Коментар от гравитон — ноември 18, 2013 @ 11:16 pm

 5. Здравейте на всички които се занимават и обгрижват своите пауловнии. Споделете тази година как са и как се развиват имайки предвит,че и зимата беше по мека. Благодаря Ви !

  Коментар от Йордан Йорданов — април 22, 2014 @ 8:09 pm

  • Колега, след като се захванеш сериозно, не само с четене, а с практика основно, ще разбереш, че нещата, които си написал по-горе, се отнасят зя такива, като теб- дилетанти. Започнеш ли да се занимаваш с тази дейност сериозно, ще стигнеш до съвсем други изводи и това би го казал не един и двама разбиращи от занаята в България! Далеч съм от мисълта да те обиждам, но горе написаното е извод от човек, който съвсем малко разбира от това дърво и неговото отглеждане и развъждане. Разбира се, като всяко нещо и от това трябва да имаш лични впечатления- практика, а не само това , което четеш в нета…
   Всичко казано до момента от мен мога сериозно да го подплатя с лична практика и успехи в отглеждането на това дърво.
   Желая на всички начинаещи успех и да не отказват от своето начинани на базата на необосновани мнения.
   Поздрави на всички!

   Коментар от Пепо Вълчев — август 17, 2014 @ 10:35 am

   • Пепо, удобно ли ще е да се свържа с теб (skype, e-mail), за няколко въпроса и съвети. Благодаря 🙂

    Коментар от Иван Русев — септември 28, 2014 @ 3:48 pm

   • Може ли да разговаряме по е-mail.Желая да отглеждам пауловния и ако е възможно да получа някой съвети от човек отглеждащ това дърво.Ако е възможно ми чукнете на тел:0878183435.Предварително ви благодаря.

    Коментар от Диана Илиева — август 22, 2016 @ 2:29 pm

 6. Malko informacia kato cialo za tova chudo

  Коментар от velichko — април 12, 2015 @ 3:00 pm

 7. Много ви благодаря за интересната статия. От много време чета за видовете дървета, които можем да отглеждаме в нашите градини и климатичните условия позволяват както през студените зими, така и горещите дни те да са свежи и зелени.Оказа се, че има доста голям избор.Радвам, се че тук ни пишете и малко повече за това дърво.Преди седмица ми подариха такова и сега набирам информация за грижите, които трябва да полагам за него.

  Коментар от Гранитогрес — юли 31, 2015 @ 9:21 am

  • Здравейте на всички и мен ме заинтригува засаждането на този вид дърво точно заради цвета му защото по принцип исках да се занимавам с пчели,но имам два двора на село по 3 декара които мисля че ако се засадят с Пауловния ще е добре за 50-на кошера,а след време може и от самите дръвчета да се извади някой лев.Четох коментарите на всички но не разбрах къде се продава този материал след 5 до 8 год. отглеждане на дърветата и какво количество би могло да се очаква след 5 годишен растеж на 50 дървета.Поздрави на всички които не само говорят и четат но и се трудят за общото и лично благо 🙂

   Коментар от Г-н Иванов — август 10, 2015 @ 10:02 am

 8. Zdravejte kolegi,

  Iskam da vi blagodarya za interesnite komentari! Az vaznameryavam da zasadya okolo 5 dka v rayona va Vidin, ta se pitam ima li posegatelstva ot kradtzi

  Коментар от Atanas — август 18, 2015 @ 12:24 pm

  • Който си пуска брада трябва да си има и гребен. Ще рече, че проблемът за опазването на дръвчетата си е твой. Дървесината е специфична, пали се на над 500 градуса Целзий и на този етап не е обект на кражби в Северна България, каквито са салкъмът, букът и другите, използвани предимно за огрев дървесни видове. Имай предвид, че листата на младите пауловниеви дръвчета са много добра храна за, кози и др. животни. В първите 2-3 години ще е необходимо и поливане на младите дръвчета в юлските и августовски горещини. Успех!

   Коментар от гравитон — август 20, 2015 @ 10:16 pm

 9. Ехеййй Пауловнисти, Весели Празници! Здраве,берекет, късмет….И да Ви растат пауловниите кат на ТЕЦ „Марица-изток“ коминитеее! 🙂

  Коментар от Nik — декември 24, 2015 @ 4:09 pm

 10. здравейте!
  интересни неща споделяте за пауловнията:)
  аз посадих едно дръвче 2010 г., беше добре развито, 1.50 м.
  купих го от градински център между г.оряховица и лясковец, било пауловния, щяло да цъфти в розово.
  първата зима измръзна, пролетта изби, оформих дърво, вече е около 7-8 м високо, не мръзне, добре се разлиства, но още не цъфтяло… не му се радвам…

  Коментар от п. делин — май 4, 2016 @ 10:28 pm

 11. Ако някой е засадил повече дръвчета,моля ,ако не затруднявам да ми звънне на тел:0878183435

  Коментар от Диана Илиева — август 22, 2016 @ 2:34 pm

 12. Моля,който знае какъв вид пауловния е подходящ за северозападана България да ми се обади 0878183435

  Коментар от Диана Илиева — август 22, 2016 @ 7:28 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.

%d bloggers like this: