Mitkoivanov's Weblog

юли 27, 2012

НЯКОЛКО ПОЛЕЗНИ СЪВЕТА ПРИ ОТГЛЕЖДАНЕ НА ПАУЛОВНИЯ

Filed under: Фотография — Етикети:, , , , — гравитон @ 10:55 pm

        Бях написал https://mitkoivanov.wordpress.com/2012/05/28/%D0%BF%D0%B0%D1%83%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D1%87%D1%83%D0%B4%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B0/

   но сега не ми се пише, ама никак не ми се пише! И все пак, ако отглеждате дръвчета  Паувлония, то насилете се и прочетете какво прочетох аз из нета, за евентуални неприятности, при отглеждането на това дърво чудо. Аз, като няма къде да се катеря по стълбата на живота,  си посадих миналата пролет от саксийка , това дръвче Паувлония!

И така:

При БОЛНИ ДЪРВЕТА  Paulovnia.

Прави се стволова инжекция на дървото с Арсенал АС или хербицид ГЛИКОФОЗАТ  на равни интервали, посочени в хербицид LABEL, без март и април.

     За посадъчен материал: нанесете GARLON 4  – 20%….   масло, дизелово гориво или керосин (2,5 литра масло на 3 – галон микс с PERETRANT

     На младите кори по   повторно израслите  дървета и тези за  посадъчен материал намазваме старателно  и обилно  кората.

 Срещу плевели, насекоми и гризачи: 

Окосете около дръвчето областта и разпръснете по нея!.

Против зайци, кози и елени се използва  общ продукт  DEER AWAY (в превод).

Срещу насекоми, скакалци и гъсеници   можем да пробиете дупка във вонящ  от баровете сапун и да ги окачите   на оградата.  Напръскайте дърветата със ЛЮТ СОС.

Възпиращ ефект  с  пръскане:   На 1 галон американски  = 3,785 литра вода слагаме   ½  чаша мляко  + 1 яйце разбито + 1 супена лъжица олио . Прах за пране се смесва с един галон кана за вода.   За 5 литра, всичко 5 пъти и повече. Това трябва да продължи 2 седмици.

Гъсениците обичат листата на Пауловнията!  Необходимо е да се пази внимателно терминал пъпката на върха на дървото.  Качват ли се мравки и калинки по стеблото, значи има гъсеници и бълхи.

     ЗА ГЪСЕНИЦИТЕ       пръскаме с  прах SEVIN (в превод) или  спрей които се използват за домати.

    Хербициди за треви.  RAUND-UP   не може да бъде използван. Силната коренова система на Пауловнията усвоява бързо, заедно с хранителните вещества и хербицидите много  бързо. RAUND-UP   ще убие разсада или зреенето на дърветата ще настъпи много бързо.

  GRAMOHONE  FISILADE   \ Fisilade ( в превод)\ e  доказано безопасно за  Пауловнията. Допуска се само един контакт с хербицида и за много кратко време.

КАК ДА УБИЯ ПЪНА  НА ПАУЛОВНИЯТА?

Ако    излеете    ( Epsom Salt  – английска сол – магнезиев сулфат)  на корените на пъна, солта ще  убие  корените.   Каменна сол или „сол сладолед” ще убие  останките от вашия пън.   Може да се наложи да намалите височината на вашия пън до земята,  после слагате солта върху пъна и се покрива с пръст.  Това ще премахне пъна. 

Можете да закупите от магазин.  Продукт съдържащ бактерии, които в крайна сметка ще предизвикат гниене на пъна или разпадане.

Рязане на пъна многократно и запалване на пъна, могат да убият пъна.  За да продължи да гори пъна, можем да добавим каучук, дърво  и други горива..

Ако пъна е малък режем   ( раздробяваме), докато стане на каша.   Оставете пъна само за няколко  дена  и след  това може да копаете пъна из  земята.

Изрежете пъна ниско и след това го захлупете с черна пластмасова кофа   или  плик за храна от магазина. Ще трябва отгоре да сложите нещо, заради вятъра.  Прекъсването на светлината към пъна ще го предпази от повторно изкарване на филизи и пъна ще умре.

По естествено е с пробиването на дупки в дънера и ги напълвате с  азотен тор. Ако държите пъна влажен с азотния тор, ще допринесете за развитие на гъбички,  от които естествено са разлага дървесния материал.  Изграждането на компост купчина върху  пъна, ще ускори разлагането на пъна.

Можете да напълните отворите  (дупките) с пръст и да превърнете пъна в саксия.

Унищожаването на пъна може да стане и като залеете  със Сода каустик ( натриев хидроксид).    1 част  – сода каустик с 2 части  вода. Залейте пъна до просмукване, 3-4 пъти.

 Това намерих за Вас любители на Paulovnia-тa,  това споделям. Пък кой знае може да е от полза за някой от  Вас!  Успех в  отглеждането на дървото чудо –  Paulovnia!

      Не се мръщете! Аз Ви предупредих, че не ми се пише. И все пак може и да  Ви е от полза!  Знае ли се?

3 коментара »

 1. аз си отглеждам пауловния от един месец и ми порасна до корема.

  Коментар от марти пламенов — юли 6, 2015 @ 8:02 am

  • Моята е на 5 години – висока 6 метра и с дебелина на стеблото 12 см. Оставил съм я вече най горния метър да се разклонява! С нетърпение очаквам да видя цветовете и, но и тази години ги няма. А Вие през първите една две години я поливайте, особено при горещите засушавания юли-август! Успех!

   Коментар от гравитон — юли 6, 2015 @ 9:29 am

 2. Имам пауловния близо до къщата и имам проблем. Корените повдигнаха пътеката и ще съборят къщата. Прерязахме ги на няколко места , филизи избиват отвсякъде,ужас. Какво да правя?

  Коментар от Цветана — юни 3, 2019 @ 11:12 am


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Създаване на безплатен сайт или блог с WordPress.com.

%d блогъра харесват това: