Mitkoivanov's Weblog

март 13, 2010

МЕДОВИНА – ИДЕЯ ЗА ЗАБОГАТЯВАНЕ (без майтап)

  

           „ Открийте какво липсва на пазара  и   Вие  ще станете  милионер.”  Така изречено или нещо подобно, бе откритието,   на  доказано умен американец. Но тъй като съм си недоверчив скептик, като всеки българин, аз проверих… Той наистина бе станал милионер. За това се замислих и още преди 7-8 години открих:  СВОБОДНА НИША В БЪЛГАРСКИЯ ПАЗАР. Открих не един,  а цял   наниз от продукти,  липсващи на българския пазар. Но тъй като по тава време стана модерно да се говори и разработват проекти по разни предпресъединителни и присъединителни програми и аз си разработих  ПРОЕКТ.  Даже направих  и техническа спецификация…

        Виждайки летящата пчеличка в началото на този пост, мнозина по досетливи ще си кажат: „Става въпрос за пчеларството“.  До някъде са прави.    Но тук става въпрос не само за развитието на пчеларството у нас и използването на натуралните продукти от него, а най вече за преработването на неговия безценен по хранителен и лечебен състав продукт – МЕДА  и произвеждането на изключително разнообразни,  биологични напитки с  обобщаващото наименование  МЕДОВИНА !

              Запитвали ли сте  се,  защо първия месец на новобрачните двойки,  се нарича  МЕДЕН МЕСЕЦ?   Не само защото за младоженците е имал  сладостта на пчелен мед, а защото по време на първия месец  на новобрачната двойка,  древните славяни,  им давали за подсилване и зачеване на поколение  МЕДОВИНА!

               Позволете ми, да не  Ви занимавам с  медовината в нейния исторически аспект. Всеки който се интерисува  в тази насока може да посърфира из интернета и да задоволи любопитството си. Сега вече има достатъчно информация, а не както преди 7-8 години, когато започнах аз. Ще ви кажа само, че медовина се е пило от хилядолетия,  произвежда се и се пие и днес в Европа, Америка и   Африка , и ще се пие во веки веков, докато има не само питомни но и диви пчели  и  човеци.

                  И така:  КАКВО Е МЕДОВИНАТА ?

                  На кратко казано: МЕДОВИНАТА Е  ПИТИЕ  ПРОИЗВЕДЕНО ОТ МЕД, ВОДА, ДРОЖДИ, ОВКУСИТЕЛИ  И ДРУГИ НАТУРАЛНИ ПРОДУКТИ,  ПРИ ИЛИ БЕЗ АЛКОХОЛНА ФЕРМЕНТАЦИЯ !

                 Различавам  три основни групи медовини, в зависимост от алкохолния процент на готовия продукт:

  А/ Безалкохолни .  Б/ Слабо алкохолни. В/  Средно алкохолни.  Г/  Високо алкохолни.

  Безалкохолни: получени от смесване на мед, вода, сокове, нектари и млечни продукти. Възможна е употреба на подсладители и консерванти, овкусители от типа на канела и други подправки. 

          Слабоалкохолни със съдържание на алкохол  от 2 до 6 %. /подобни на бозата/ .  При тях протича  алкохолна ферментация,    като количеството алкохол е  правопропорционално на процента мед в материала. Могат да се консумират студени или горещи.   Тук разглеждам руските медовини от типа квас или сбитен, доближаващи се и до тип бира.

   Средно алкохолни:  тук различавам в отделна група  медовини-бири   и медовини – вина.     

                Получават се по два начина: чрез варене или без варене. Бирите могат да бъдат охмелявани или неохмелявани. Алкохолното им съдържание варира от 5 до 16%. Консумират се охладени.  Вината са гроздови или плодови, с алкохолно съдържание 11 до 22% алкохол.

                Вискоалкохолни са  медовините от типа на ликьорите. Получават се при алкохолна ферментация на 25 до 50% мед или при смесване на силни алкохоли с мед и ароматизатори /естествени или изкуствени/.  Алкохолното  съдържание е от 22 до 50% алкохол. Могат да се консумират  охладени или горещи. 

             Лично аз експериментирах    успешно с получаването на редица безалкохолни и  медовини, тип вино. Наистина се получават превъзходни вина. В зависимост от количеството остатъчна захар, се делят на сухи и полусухи вина.  В зависимост от наличието на въглероден двуокис пък се делят на газирани  и негазирани.  По цвят, в зависимост от цвета на меда и другите материали медовините биват  бели, червени, жълти, кремави, розе, кехлибарени и т.н.  Всички алкохолни медовини се разделят още на отлежали и свежи.

                  Както виждате, разнообразието на медовините  е изключително голямо.  Производството на медовина, дори в домашни условия не е толкова сложно. Литература  по технологията,  както и  рецепти, в интернет вече дал бог.

Ето  Ви на първо време една рецепта  за медовина:

10 литра вода

  2.200 кг.  Мед

       15 гр.канела

               1 орехова черупка мая за хляб. /По добре е ако можете да намерите винени или бирени дрожди/

             15 бр.карамфилчета

               2 зърна дъвка

               2 лимона

               1 ябълка

    Начин на  приготовление:

    В тенджера от алпака,  затопляте  10 литра вода до завиране /под 100 градуса С/.

    Във водата  разтопявате, чрез постоянно бъркане 2 кг и 200 грама мед, да не загори.

    Варите на слаб, огън около час, като махате отделената по повърхността пяна.

    /Медовината би могла,   да се получи и без варене./

     Охлаждате на  около  42 градусаС.  /Като си потопите кутрето да издържате./

     Поставяте вътре една орехова черупка мая за хляб, 15 грама канела, 15 броя  карамфилчета, 2 те зърна дъвка, нарязаните два лемона и 1-та ябълка. Размествате и след като захлупите или пресипете в друг, било пласмасов затворяем съд  /примерно голяма пласмасова  бутилка за минерална вода/  оставяте на тъмно при температура  около 17  до 22 градуса температура,  да ферментира.  Капачката трябва да е леко отворена за да може да излиза въглеродния двуокис, който ще се отдели при алкохолната ферментация. Може да пробиете отвор на капачката и да вкарате вътре, над нивото на течността шлаух или тънък маркуч,  а  отвън да е потопен в шише с вода. / Не е задължително./. 

     На втория ден алкохолната ферментация трябва да е започнала и на повърхността на течността да се издигне пяна.  След около две седмици прецедете през тензухена кърпа  течноста, за да отделите мъртвите дрожди и подправките и налейте в добре измитата бутилка за доферментиране и отлежаване,  още седмица. Колкото повече отлежава, толкова по хубаво става питието.  Има медовини които отлежават до 50 години.

     При завършване на ферментацията,  течността се избистря и утайките падат на дъното. При наличието на утайки, може да направите още  прецеждания.

                 Само че знаете: Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто е да го направиш!

                    Сега ще  Ви помоля да си помислите с колко биха се увеличили добивите от селскостопанска продукция и овощони дървета, ако се увеличат пчелните семейства във вашия край и подобрят опрашването ?

                    Помислете също и какво пречи в райони със затихващи  функции и високо в планинските райони, ако се разшири пчеларството?

                   Но аз Ви ПРЕДЛАГАМ  И ВТОРИ  ВАРИАНТ !    Медовина се произвежда в  Ангола, Нигерия, Етиопия и Южна Африка. Произвежда се и в Англия и САЩ. Налична е в Чехия, Словакия , Полша и Сърбия.  А най-лесно може да внесете от Русия.

 ПАЗАРНАТА НИША ЗА МЕДОВИНА В БЪЛГАРИЯ Е СВОБОДНА!  ВНЕСЕТЕ И ЩЕ СТАНЕТЕ БОГАТ!

                  Ето КАКВО ПРЕДЛАГАТ РУСНАЦИТЕ !   

Меды Коломенские   

Предлага се!

       

  М Е Д О В И Н И

Ето и още за медовината:

         Как да направите своя собствена медовина:

          Първо, 3 кг мед  разбърквате в 10 литра  стерилната вода / подходяща е и трапезна вода ”Девин”/, а след това  добавяте:  6 грама калий-metabisulfate, 6 грама винена киселина и 1 г танин / ше ги намерите във всяка аптека/.  За да се стимулират дрождите за алкохолна ферментация, се добавя: неферментирал гроздов сок или друг плодов сок /включително мандарини, портокали, ягоди, череши, круши и др./. Ако не можете да намерите винени дрожди, поставете една малка кафяна лъжичка мая за хлаб. Разбърквате, за предпочитане е да държите на тъмно при стайна температура 18- 20 гр адусаС/. След няколко дни  сместа е започнала да ферментира.

              Ферментацията се провежда при стайна температура 18-20 ° С и съда трябва да бъде покрит с кърпа.  Когато тази бурна ферментация  завърши, медовината се изсипва в нов съд /удобни са пласмасовите бутилки от минерална вода/, в които спокойно  протича вторичната ферментация. Затваря се с капачката, като първите дни капачката се отваря за да излезе получения при ферментацията въглероден двуакис,  или отделеляния въглеродендвуокис се отвежда  с тънко маркуче /шлаух/ в съседен малък съд с вода.   Когато ферментацията приключи, ще познаете по падналите на дъното утайки от мъртвите дрожди, прецеждате през тензухена кърпа и наливате в бутилки за узряване. Обикновено ферментацията протича за около 21 дни. Узряването става в затворените бутилки и трае колкото може да изтраете вие. Може да се извърши още едно прецеждане в зависимост от това колко е избистрено питието..

        Съхранява се  на хладно и сухо място.  Пие се охладено. Наздраве!

…………………………………………………………………………………………………………………………

Рецепта за медовина :

Разтваряте меда във водата без да загрявате, но ще стане много по бавно!

10 литра вода

2.200 кг.  Мед

15 гр.канела

15 бр.карамфилчета

2 зърна дъвка

2 лимона

1 ябълка

==============================================================

Ето друга рецепта:
мед
вода
мая (за предпочитане бирена, но може и обикновена хлебна)
подправки (Задължително е в тях да има нещо кисело или горчиво, в противен случай няма да се получи качествена ферментация. Различни са в зависимост от времето и мястото на написването – в немските са хмел, градински чай и други подобни „билкови“ подправки, докато южните френски рецепти използват джинджифил, канела, карамфил и други подобни „сладникави“ подправки, но там се използва задължително и лимон.)

Взима се една част мед и четири части вода и се довеждат до кипене /под 100 градуса С – да не завира/, обира се и се изхвърля пяната, добавят се подправките и се оттегля от огъня. Като изстине „колкото да можеш да потопиш ръка вътре“ около 40 градуса С/ добавя се  мая (в зависимост от количеството , но обикновено за 4 литра вода и 1 кило мед е „половин орехова черупка“. След това се слага в съда за ферментация (препоръчително с ферментационна тапа) и се оставя да ферментира. Когато се избистри и спре да ферментира е готово, но колкото по отлежава, толкова по-добре.

…………………………………………………………………………………………….

   ЕТО ВИ ПРИМЕРНА ТЕХНИЧЕСКА СПЕЦИФИКАЦИЯ:

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

 

ТЕХНИЧЕСКА СПЕЦИФИКАЦИЯ

ТС  №………

ЕТ”………………”20..г

 

 

                           МЕДОВИНА

 

 ГР……………………

 

 РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ        ТЕХНИЧЕСКА СПЕСИФИКАЦИЯ    ТС№………… 

ЕТ “………………………………”

 

 Гр. ……………….                        МЕДОВИНА                                                .

 

               УТВЪРЖДАВАМ,                  

 

               УПРАВИТЕЛ:                         

 

               …………………………                      

  1. 1.   ОПРЕДЕЛЕНИЕ

           Техническата спецификация се отнася за  МЕДОВИНА -, която представлява неферментирала или слабо ферментирала напитка, произведена от  МЕД, питейна или  МИНЕРАЛНА вода, чрез варене, с добавяне   ВИНЕНИДРОЖДИ, БИРЕНИ ДРОЖДИ ИЛИ МАЯ ЗЯ ХЛЯБ С ХМЕЛ, КАРАМФИЛ, КАНЕЛА  И ДР.билки и НАТУРАЛНИ ПОДОБРИТЕЛИ НА ВКУСА И АРОМАТА, ПРЕДНАЗНАЧЕНA ЗА ДИРЕКТНА  КОНСУМАЦИЯ  или  след  алкохолна ферментация.

  1. 2.   КЛАСИФИКАЦИЯ

2.1.        В зависимост от виДА НА ВЛАГАНИТЕ  ОСНОВНИ НАТУРАЛНИ ПОДОБРИТЕЛИ НА ВКУСА И АРОМАТА  МЕДОВИНАТА  бива:

2.1.1.            Медовина меломел с плодове/портокал,лимон,, ябълка, круша, ягода,малина, праскова, касия, вишня, череша и др./

2.1.2.            Медовина  родомел с листа от роза.

2.1.3.            Медовина   капсимел с чили .

2.1.4.            Медовина  метеглин  с липов  или акациев , мед, черен чай, и портокал.

2.1.5.            Медовина   пимен   с грозде и стафиди.

2.2.             В зависимост от количеството  алкохол бива:

2.2.1.            Безалкохолна медовина.

2.2.2.            Слабоалкохолна медовина. 

2.2.2.            Алкохолна медовина.

2.2.2.1.                С остатъчна захар

2.2.2.2.                 

2.2.2.3.                Без остатъчна захар.

2.2.3.            В зависимост от количеството  въглероден двуокис медовината бива:

2.2.3.1.                Газирана.

2.2.3.2.                Не газирана.

2.2.4.            В зависимост от отлежяването  медовината  бива.

2.2.4.1.                Прясна .

2.2.4.2.                Отлежала.

2.2.5.            В зависимост от влагането на допълнителни  ароматни и вкусови подобрители  (подправки) медовината бива:

2.2.5.1.                Натурална. ( без добавки)

2.2.5.2.                С подправки.( с добавки)

2.2.6.            В зависимост от температурата  при консумация :

2.2.6.1.                Охладена .

2.2.6.2.                Гореща.

  Медовина                                                                    ТС  №………..

                                                                                            Стр. 2

                    3.ТЕХНИЧЕСКИ ИЗИСКВАНИЯ          3.1. За проиводството на МЕДОВИНА се използуват следните суровини и спомагателни материали.

          3.1.1. Пчелен мед.

          3.1.2. Вода питейна.

          3.1.3. Хлебна мая . (Дрожди винени или бирени)

          3.1.4. Хмел.

          3.1.5. Подправки ( канела,карамфил,джинжифил,бахар…………)                                       

          3.1.6. Бутилки от пропилен цветни.                                                 

          3.1.7. Капачки от пропилен.

          3.1.8. Бидони пропиленови за хранителновкусовата промищленост .

          3.1.9. Капаци от пропилен с механизъм за плътно затваряне.

          3.1.10.Бутилки стъклени, дебелостенни , бели и цветни тип “кола”,”бира”,”шампанско”,”вино”.  .

           3.1.11. Капачки метални.

           3.1.12.Тапи коркови и пропиленови.

2.2.        При производството на МЕДОВИНА е задължително спазването на Наредба №7/08.04.2002 за хигиенните изисквания към предприятията, които произвеждат или търгуват с храни и към условията за производство и търговия с качествени и безопасни храни.

2.3.        При производството на МЕДОВИНА  АЛКОХОЛНА  е задължително спазването на  Закона за виното и спиртните напитки, Обн.ДВбр.86  от 1 октомри 1999 г.изм.ДВ бр.56 от 7 юни 2002 г.,изм ДВлбр.16 от 27 февруари 2004 г.,…

2.4.         При производството на МЕДОВИНА  количеството на вложените добавки е в съответствие с добрата производствена практика/ДПП/.

  МЕДОВИНА                                                                       ТС  № ……….                                                                                               стр. 3
                    4. КАЧЕСТВЕНИ ИЗИСКВАНИЯ4.1.        ОРГАНОЛЕПТИЧНИ ПОКАЗАТЕЛИ

           4.1.1. Цвят      ………………………………………………………………..

           4.1.2. Вкус       ……………………………………………………………….

           4.1.3. Аромат   ……………………………………………………………….

          4.1.4. Консистенция       ……………………………………………………

              Забележка: Нанасят се след дегустация.

4.2.        ФИЗИКО ХИМИЧНИ ПОКАЗАТЕЛИ  

              Забележка:  Нанасят се след анализиране на продукта.              

    ПОКАЗАТЕЛИ :                                                                                                                СЪС  ЗАХАР                     СЪС ЗАХАР/ПОДСЛАДИТЕЛ     С   ПОДСЛАДИТЕЛ

                                                                                                           /цикламат+захарин/        /цикламат+захарин/

4.2.1.Сухо вещество,в %,

         не по-малко от                                  –                        –                             –

4.2.2.Захар /като инв./, в%,

        не повече  от                                     –                        –                              –

4.2.3. Алкохол   %                                      –                       –                                –

4.2.4. Газове – СО 2                                    –                       –                              –

4.2.5.  Багрила                                           –                       –                              –

4.2.6.Киселинност /като ……../, в %            –                       –                              –

        не повече от                                                                                     

4.2.7.Обща пепел, в %, не повече от          –                       –                              –                                          

4.2.8.Пепел, неразтворима в 10 %              –                       –                              –

        НСI,в %, не повече от                                                                    

4.2.9. Соли на тежки метали,в mg/dm³

         – мед, не повече от                         2,0                    2,0                             2,0

         – олово, не повече от                      0,3                    0,3                             0,3

         – арсен, не повече от                      0,1                    0,1                             0,1

 

  МЕДОВИНА                                                                        ТС №………….                                                                                               стр. 4
 4.3.        МИКРОБИОЛОГИЧНИ ПОКАЗАТЕЛИ            4.3.1. Патогенни микроорганизми

                    – патогенни стафилококи в 1 сm³           да не се установяват

                    – салмонела бактерии, в 10 сm³             да не се установяват

          4.3.2. Коли форми, в 0,01 сm³                         да не се установяват

          4.3.3. Вегетативни форми на плесени               не се допускат

            5. ПРАВИЛА ЗА ВЗЕМАНЕ НА ПРОБИ И

МЕТОДИ ЗА ИЗПИТВАНЕ

           5.1. Вземането на проби се извършва съгласно БДС 3485-83

           5.2. Изпитването по отделните показатели се извършва съгласно методите дадени в следните нормативни документи:

  • органолептични показатели                       БДС 3485-83    
  • физикохимични показатели                        БДС 3485-83  
  • микробиологчни показатели                       БДС 3485-83   

                 Забележка:  Да се уточнят  стандартите ???

  • соли на тежки метали                                Методи на МЗ
  • добавки                                                     Методи на МЗ

 

          6. ОПАКОВКА И МАРКИРОВКА

6.1.        Опаковка

          6.1.1.Потребителска опаковка

                Медовина.”……………….”се произвежда в …(бидони,дамаджани) с вместимост……..

                Медовина  “……………….” се опакова  (пълни) в бутилки ……

                Медовина”………………..” се произвежда и опакова /пълни/ в бутилки от полипропилен,тип колени, бирени,или винени и шампанско,  с вместимост от 0,250 l±3 %,0,330 l±3 %,0,500 l±3 %,

 

   МЕДОВИНА                                                                        ТС 01-2006                                                                                                стр. 5

1,0 l±1,5 %, 2,0 l±1,5 % , Пълните бутилки се затварят с капачки от полипропилен, метални  соплътнение, коркови  и пластмасови (за хранителни продукти)  тапи  и “шапки” с достатъчна дълбочина, така че да обхващат изцяло гърлото на бутилката от външната страна.

 

          6.1.2. Търговска опаковка

          Напълнените и  затворени бутилки, се нареждат в каси или се оформят на стекове, както следва: 

         0,250 l х 24 броя на стек                                 

          0,330 l х 24 броя на стек

          0,330 l х 40 броя в каси

          0,500 l х 20 броя в каси

          0,700 л . х 12 броя в стек  (кашон)

          0.750 л.  Х 12 броя  в стек (кашон)

          1,0 l х 12 броя на стек

         1,5 l х 12 броя в каси

          2,0 l х 4 броя на стек

         Използваните опаковъчни материали трябва да са за хранителни цели и да имат съответно Санитарни разрешения от МЗ.

          6.2. МАРКИРОВКА

          6.2.1. Всяка потребителска опаковка /бутилка/ се маркира трайно и четливо със следните означения на български език:  

  • Наименование на производителя – ЕТ “Митко Иавонов-2006” –гр.Пловдив
  • Наименование на асортимента на медовината – съгласно т.2 от ТС 01-2006.
  • Количество – съгласно т. 6.1.1. от ТС 01-2002
  • Срок на трайност – ……… дни, при t° от…….°С до ……°С
  • Дата на производство  или “Най добър до…………………………”
  • Номер на ТС – ТС № ……г.
  • Енергийно съдържание на 100 cm³продукт /за съотв. асортимент медовина/

 

Безалкохолна   медовина “…………………….”    /със………………….

    Калоричност                                                                 …… kcal/……. kJ   

    Белтъчини                                                                                      1,9 g    

    Мазнини                                                                                         0,2 g    

    Въглехидрати                                                                                …… g    

     Киселини………………………………………………………………………………………………

  Медовина “ …………..”                                                     ТС №……….г                                                                                               стр. 6
     Ниско алкохолна медовина…….с………????    Калоричност                                                                 …… kcal/…….. kJ

    Белтъчини                                                                                      …..g

    Мазнини                                                                                        ….. g

    Въглехидрати                                                                                …… g

    Киселини……………………………………………………………………………………..

        Алкохолна медовина ……..    без остатъчна захар….% 

    Калоричност                                                                 …… kcal/……… kJ

    Белтъчини                                                                                      ….. g

    Мазнини                                                                                        …… g

    Въглехидрати                                                                                  …. g

    Киселини……………………………………………………………………………………..

  Алкохолна медовина ………. с остатъчна захар ….%

     Калоричност……………………………………………………………………………….

     Белтъчини………………………………………………………………………………….

     Мазнини……………………………………………………………………………………..

     Въглехидрати……………………………………………………………………………….

     Киселини……………………………………………………………………………………

  

  •  ???Подобрители, стабилизатори, и др.. не повече от…….????????
  • Състав:  питейна вода  ………………………………………….??????????

             …………………………………………………………….

             …………………………………………………………….

             …………………………………………………………..

 

  • Идентификация на партидата

 

7. СЪХРАНЕНИЕ И ТРАНСПОРТ

 

          7.1. Складовете на фирмата и  търговската мрежа, в който се съхранява  медовина    …., трябва да отговарят на сл. изисквания:

  • Да бъдат чисти и проветриви
  • Температура – от 10°С до 20°С      ?????????
  • Да са защитени от пряка слънчева светлина
  • Относителна влажност на въздуха – до 80 %

           7.2. Транспортните опаковки се подреждат върху палети, отстоящи най-малко на 20 cm от стените на склада.

           7.3. Не се допуска съхранение и транспортиране заедно с продукти, които могат да предадат страничен мирис и привкус.

          7.4. Не се допуска съхранение до овлажняващи и отоплителни места.

 МЕДОВИНА                                                                         ТС №…..г                                                                                                стр. 7
          7.5. Транспортирането се осъществява съгласно БДС 12545-74.         7.6.Медовина”        ” има срок на трайност……. дни при температура от 10°С до   20  С.

         7.7. Срокът на съхранение в склада на фирмата да не е повече от 1/3 от срока на трайност на напитката

          8. МАШИНИ И СЪОРЪЖЕНИЯ

           При производството на  медовина “………….” се ползват следните машини и съоръжения, удобрени от Министерството на здравеопазването:

  • Автоклав
  • Метални вани за разтваряне на меда  във водата
  • Охлаждащи вани с воден кожух
  • Пасир машина
  • Витлова помпа
  • Смесител с механична бъркалка  за смесване на компонентите
  • Резервоари за съхранение на готовия продукт
  • Съдове за ферментация
  • Съдове за преливане ,  прецеждане  и съхранение.
  • Везни
  • Плотове с устойчиво покритие
  • Дребен инвентар и др.

        

          9. ОПИСАНИЕ НА ТЕХНОЛОГИЧНИЯ ПРОЦЕС

           Влаганите при производството на медовина”    ” суровини и материали, трябва да отговарят на действащите изисквания на МЗ.

          9.1. Подготовка и дозиране на суровините

          В началото на технологичния процес се извършва подготовка и

дозиране на суровините включваща:

МЕДОВИНА                                                                        ТС №……г                                                                                               стр. 8
 

  • Пълнене на автоклава с необходимото по разходна норма количество вода /определено ниво/ и загряването и до t° 50-60°С
  • Претегляне на необходимите  по разходна норма  мед и  плодове.
  • Разтваряне  на  меда  и   смесване.
  • Доливане  и размесване  в автоклава на разтворените мед , хмел, плодове и подправки  за овкусяване на  първичния материал.

9.2. Автоклавиране /изваряване/, разтоварване и охлаждане.

Зареденият автоклав се затваря внимателно и сместа се загрява.

          Автоклавирането се осъществява при t° от 80  до 100 °С, налягане от 0 до 7 аtm  (   ?   )  за от 0.5  до  5 h –  в зависимост  от вида на медовината и конкретната рецепта.. Добре сварената  маса трябва да има цвят и аромат на ……………………………………………………..

Готовата маса се прехвърля в охладител /вана с бъркалка/ за охлаждане. Във ваната предварително е дозирано определо количество студена вода  в съответствие с разходната норма. Сместа се охлажда при непрекъснато бъркане за около 1,0 h  на 25-35 градуса С.

9.3.Пасиране  и  овкусяване

Охладената маса на самотек се подава към пасир-машината.

Пасирането продължава около 1,0 h. Пасираната маса попада в междинна вана, откъдето се изпомпва определено по разходна норма количество и се подава в съда  за овкусяване. В  съда за овкусяване се подават предварително разтворени в съответствие с разходната норма  и рецепта, видове и  количества  подобрители  и хлебна  мая.

         Подобрителите  се разтварят поотделно с топла вода в съотношение, топла вода =1:10, след което  се смесват с готовата смес. Претеглянето и разтварянето на  подобрителите се извършва от обучен персонал. Собственикът на фирмата или упълномощено от него лице, трябва да осъществява строг контрол по съхранението и работата с подобрителите.

           Готовата  безалкохолна  медовина отлежава няколко часа и се

 разлива.

                                                                                                                                                        
  МЕДОВИНА                                                                        ТС №………г                                                                                               стр. 9
 
          11. САНИТАРНО – ХИГИЕННИ ИЗИСКВАНИЯ 

          При производството на МЕДОВИНА е задължително спазването на Наредба №19 на МЗ за хигиенните изисквания към предприятията на хранително-вкусовата промишленост /ДВ, бр. 85,1996/.

          11.1. Почистване и миене на машините, съоръженията и  работните помещения.

          Веднага след приключване на работа е необходимо основно почистване  и измиване на всички, съоръжения и дребна посуда от остатъците на използваните суровини. След почистването, периодически се извършва дезинфекция.

           Подовете се мият периодически с горещ разтвор на миещ препарат и се подсушават.

           Шахтите и сифоните за отточни води се почистват един път седмично с хлорна вар / 5%-ен разтвор/.

          Дезинфекцията се извършва с разрешените от МЗ дезинфекционни средства.

           11.2. Лична и работна хигиена

           Работниците трябва да спазват изискванията за лична хигиена. За всяко работно място на работника да се осигури подходящо работно облекло. На главите си да носят бонета или кърпи и косата да се пребира под тях.

           Осъществяването на ежедневния контрол по спазването на санитарно-хигиенните изисквания се извършва от упълномощено лице.

 

МЕДОВИНА                                                                        ТС №…..г                                                                                               стр. 10
          12. ПРОИЗВОДСТВЕН КОНТРОЛ           Контролът по приемането на суровините и спомагателните материали, текущия контрол и  контролът на готовата продукция се осъществява от технолога  на цеха или от упълномощен компетентен специалист във фирмата.

           12.1. Входящ контрол

           Всички суровини и спомагателни материали се приемат със съответни придружаващи сертификати или анализни протоколи, удостоверяващи качеството им и  срок на годност.

           Всички придружаващи документи се събират и съхраняват в отделна папка.

           Всяка партида се завежда в  ТЕХНОЛОГИЧЕН ДНЕВНИК–СУРОВИНИ

           Организира се съгласно БДС 20.01-87 и съдържа следните графи:

  • наименование на  продукта
  • фирма-производител или фирма-доставчик
  • количество
  • вид на придружаващия документ
  • графи за изследвани показатели
  • забележка
     Образеца за ТЕХНОЛОГИЧЕН ДНЕВНИК–СУРОВИНИ –  ПРИЛОЖЕНИЕ №1

           12.2. Технологичен контрол

           Технологът на цеха или упълномощен специалист контролира стриктното изпълнение на рецептите за отделните асортименти.

           Непрекъснато се контролира сухото вещество на бозата преди

опаковането и  резултатите се записват в дневник.

           Контролът на органолептичните и физико-химичните показатели се осъществява периодически в Акредитирани лаборатории.

 

МЕДОВИНА                                                                        ТС №……..г                                                                                               стр. 11
.          12.3. Контрол на готовата продукция          Организира се  съгл. БДС 6.09.2.03-80 и съдържа следните графи:                                        

  • показатели
  • норма съгласно ТС
  • установен резултат
  • забележка

          Образеца за ТЕХНОЛОГИЧЕН ДНЕВНИК–ГОТОВА ПРОДУКЦИЯ –

          ПРИЛОЖЕНИЕ  № 2

        

 

ЕТ”……………….”  – Гр. ПЛОВДИВ

                                                                                                  ТИ към ТС №…………

 

                                                                                                  Приложение № 1

 

 

 

 

 

 

ТЕХНОЛОГИЧЕН ДНЕВНИК

 

СУРОВИНИ

 

 

 

 
 СУРОВИНИ/наименование/  ПРОИЗХОД  СЕРТИФИКАТ/придружаващ

документ/

 КОЛ kg  ПОКАЗАТЕЛИ  ЗАБ
 Норма   уст.            Норма   уст.  Норма   уст.
1.                
2.                
3.                
.                
..                

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ЕТ“ххххххххх”– ГР.хххххххххх”  –  

 

 

                                                                                            ТИ към ТС №…..г

 

                                                                                                  Приложение № 2

 

 

 

 

 

 

ТЕХНОЛОГИЧЕН ДНЕВНИК

 

ГОТОВА ПРОДУКЦИЯ

 

 

 

 №  ПОКАЗАТЕЛИ  НОРМА/съгл.ТС № ……….г/  УСТАНОВЕНО      ЗАБЕЛЕЖКА  
 
1.          
2.          
3.          
.          
..          

 

 

 

 

 

 

                                    ПРОЕКТ ЗА ЕТИКЕТ

 

 

  • наименование на производителя – ЕТ“хххххххххх – ххххг” –Гр.Пловдив
  • наименование на продукта –  МЕДОВИНА “…………. съгл т.2.. от ТС 01-2006
  • маса-нето – съгл. т.6.1 от ТС № ххххг
  • срок на трайност –…………. дни, при t° – от …..°С до …..°С
  • дата на производство или “Най-добър до……………”
  • ТС 01-2006
  • енергийно съдържание на 100cm³ продукт – за съответния асортимент  

Безалкохолна Медовина “………………..” 

              Калоричност                                                                 ……. kcal/……. kJ

                 Белтъчини                                                                                      …. g

                 Мазнини                                                                                         …. g

                 Въглехидрати                                                                               ……. g

             Нискоалкохолна Медовина “…………………”  – газирана

              Калоричност                                                                 …… kcal/,……. kJ

                 Белтъчини                                                                                      1….g

                 Мазнини                                                                                         ….. g

                 Въглехидрати                                                                                …… g

               Алкохолна Медовина “………………….”

             Калоричност                                                                 ……. kcal/……… kJ

                Белтъчини                                                                                      ….. g

                Мазнини                                                                                          …. g

                Въглехидрати                                                                                  ….. g

 

 

 

  •  Алкохол…………..%
  • Състав: вода, мед,………………..      
  • идентификация на партидата

 

  В Русия използват за подобрители примерно:

КАК ПРИДАТЬ НАПИТКУ ВКУСНабор определенных ингредиентов, первоначальных составляющих, экстрактов, всевозможных добавок – все это определяет конечный вкус продукта. При этом следует учитывать, что самогон легко меняет первоначальный вкус, интенсивно взаимодействуя с ингредиентами. Ниже приводится таблица, в которой указаны допустимые количества вносимых вкусовых добавок (при настаивании не менее двух недель).
Таблица 5
Наименование Вкус Количество добавок (г/л)
Апельсиновая цедра горьковатый 50-100
Лимонная цедра горьковатый 60-250
Померанцевая цедра горьковатый 2,5-50
Розмарин горьковато-пряный 0,5-1,0
Шафран горьковато-пряный 0,1-0,5
Бадьян горьковато-горький 3-20
Корица горьковато-горький 3-15
Ваниль горький 0,5-2,0
Лавровый лист горький 0,5-2,0
Кардамон пряно-жгучий 4-20
Мускатный орех пряно-жгучий 3-6
Перец душистый умеренно-жгучий 3-6
Имбирь жгучий 1,5-12,0
Гвоздика жгучий 0,6-3,0
Перец черный жгучий 2-24

 

 

Некоторые компоненты, указанные в таблице, могут смешиваться друг с другом, но при этом следует учитывать их пропорции.

53 коментара »

  1. Не съм убедена, че изразът „меден месец“ има нещо общо с медовината. Той не се среща само в славянските езици.
    А иначе стискам палци на бизнеса с медовината. И Ви пожелавам скоро да станете милионер – ако не в левове, то поне в градуси! 😉

    Коментар от Мариана Евлогиева — март 13, 2010 @ 3:43 am

  2. Хе хе хе… И аз чух скоро това сравнение на меден месец и медовина.. Пожелавам ти наистина да забогатееш, но и да ти остава време за приятелите! Успех!

    Коментар от вили — март 13, 2010 @ 10:19 pm

    • Вили, и ти не ме разбра? Не искам да забогатявам. Ако съм искал да забогатея, да съм го направил до сега? Аз само си давам идеята, пък който иска да я използва! Чакам да си купя от магазинната мрежа МЕДОВИНА!…

      Коментар от гравитон — март 14, 2010 @ 1:20 am

      • Гравитон, бъркаш се. Разбрах те много добре. Ако смяташе да забогатяваш от това едва ли щеше да споделиш преди да развиеш бизнеса и медовина не е в магазините! Благодаря за идеята, но май не ме грабва. Ама кой знае и без това се замислям да променям кардинално бизнесА…

        Коментар от вили — март 14, 2010 @ 9:56 pm

  3. Факт е, че медовината и медните продукти, са се използвали за засилване на половата мощ на младоженците не само при славяните, а и от древните перси, тевтонците, викингите и елинските богове. Даже в двете свещенни, еротични книги „Кама сутра“ и „Парфюмерната градина“, двойките са изобразени подкрепящи половата си мощ, с медни продукти! Но все пак, ние сме славяни и е нормално легендата да има славянски прочит. Впрочем, за да се убедите във положителното въздействието на медовината и медните продукти върху половата мощ, просто трябва да опитате…

    Коментар от гравитон — март 13, 2010 @ 10:45 pm

  4. А имаш ли рецепта за медовина без варене? Повечето хора знаем че при термична обработка почти всички полезни съставки на меда се унищожават… и според мен ако ще се вари по-добре да направя „ЗАХАРОВИНА“. А съвсем наскоро жена ми е мярнала някъде нещо и за медовина с червено цвекло. Можеш ли да дадеш някаква идея по въпроса?

    Коментар от Venelin Dyankov — януари 15, 2011 @ 4:58 pm

    • Имам! Ще ти изпратя! В момента пътувам от Северна България към Пловдив! В близките един два дни ще ти изпратя!

      Коментар от гравитон — януари 19, 2011 @ 9:30 am

  5. Здравейте Гравитон,Вашата идея ми харесва и много ме заинтересува,защото по стечение на обстоятелствата имам поточна линия за производство на боза,която в момента не работи и даже планирам евентуално нейната продажба.Искам да се свържа с Вас и да разговаряме по темата.Автоклавът,с който разполагам е с вместимост 1500литра ,а охладителната вана е около 4000литра.

    Коментар от Виржиния Янчева — февруари 22, 2011 @ 7:54 am

    • Ще ти се обадя след понеделник! След часове заминавам в София и ще бъда зает до неделя!

      Коментар от гравитон — февруари 22, 2011 @ 1:43 pm

      • Здравей Гравитон,очаквам Вашето писмо,незнам на какво се надявам,но до края на тази седмица трябва линията за боза да бъде продадена или на един евентуален и несигурен до момента клиент,който казва,че има интерес, или да бъде продадена като скраб.Притиснати сме от обстоятелства,които ни принуждават да вземем много бързо решение.Ако има някакъв шанс с наличните машини да се реализира производството на медовина,може би ще е по-доброто решение.

        Коментар от Виржиния Янчева — март 1, 2011 @ 12:09 pm

    • Драга Вирджиния, ще бъда напълно откровен! Съпругата ми е инженер-технолог в хранително вкусовата промишленост и целия и трудов стаж е минал в контрола на храните, а последните години на спиртните напитки! Нейното мнение винаги е било, че производството на МЕДОВИНА – особенно алкохолна, е трудно управляем биологичен процес. Много труден за промишлено производство. Тя също смята, чу в България напитката не е позната, вкусовите и качества също. Няма да има търговско търсене у нас. Цената на пчелния мед през последните две години също се вдигна и напитката няма да има продаваемост. Производството и не е рентабилно. Ще е много скъпа.Времето за първична и вторична ферментация е голямо и също оскъпява продукцията. До 1999 година търговската марка МЕДОВИНА бе регистрирана от от захарен завод Горна Оряховица.Сега не знам… С една дума за производство на малки количества, 100 до 500 литра медовина, би могло да стане, но за промишлени количества, няма кой да Ви позволи: имам предвид големите акули в производството на спиртни напитки у нас. Пак Ви казвам идеята е хубава, но трудно осъществима.
      Пробвал съм с малки количества_(по 10 -19 литра, в туби за вода) и се получава. Но за по-големи, трябва да имате свободни финансови средства и време за експерименти, поради липсата на технология.
      Това е тъжната истина! Съжалявам ! Желая Ви успех!
      По принцип идеята е хубава за разработване на цялостен проект за усвояване на европейски средства за развитие на пчеларството, овощарството и продуктите от тях.
      С уважение: Митко Иванов – гравитон

      Коментар от гравитон — март 2, 2011 @ 12:21 am

  6. Здравейте г-н Иванов,
    Сърдечно Ви благодаря за искреният отговор.

    Поздрави:Виржиния Янчева

    Коментар от Виржиния Янчева — март 2, 2011 @ 2:45 pm

  7. Много интересно , предполагам и вкусно питие ще се получи!Ще се радвам да науча как се прави медовина без термична обработка. Разполагам с достатъчно количество мед, и в момента се чудя ,какво да приготвя от прекрасните дренки ?Дали ще бъде уместно да ги вложа като овкусител?Очаквам рецепта без термообработка!
    Мнооооооого благодаря!!!

    Коментар от Росица Николова — август 20, 2011 @ 3:44 pm

    • Роси, с дренки не съм опитвал! Съмнявам се и, че ще стане, защото: овкусителя трябва да е ароматен – (дренките не са);овкусителя трябва да е вкусен -(дрернките са тръпчиви, даже горчиви). Това не значи, че не може да се опита. Взимай 2 килограма мед, разтвори го в 8 литра хладка, питейна вода (Девин или друга трапезна)! Ако не можеш да намериш истински дрожди за винена или бирена ферментация, разтвори вътре една орехова черупка с мая за х лаб и поддържай температура 14 – 21- 22 градуса Целзии. Остави отгоре около една пета от съда свободна (без течност) за да има място за пяната. Ако използваш, например пласмосова бутилка от минерална вода, можеш да пробиеш пласмасовата капачка и да вкараш от там едно тънко маркуче, шлаух или от аптеката за системите за преливане на кръв и физиологични течности. Единия край в бутилката трябва да отвежда газовете (въглеродния двуокис) от над ферментиращата течност, а другия да е отвън, потопен в друга по малка бутилка, пълна с вода.(да бълбука вътре) Когато ферментацията започне (появи се отгоре на течността пяна) пусни вътре и смачканите дренки. Търсиш съдържание 20-22% захарност на общото количество течност. Имай предвид, че един килограм съдържа около 70-80% захари за ферментация. Водата в която го разтваряш е с 0 захарни градуса. Ферментацията ще се извърши при температура 16-22 градуса Целзии. Залагай и наблюдавай. Ферментацита ще е завършена, когато дренките и умрелите дрожди(пяната и кал) паднат на дъното. След това прецеди през плат тензух и остави в
      бутилки за вторична ферментация. Прецеждането може да се наложи да се извърши 2-3 пъти. Дерзай! Нищо не пречи да опиташ. … Пък после сподели какво е станало. Но имай пред вид, че ферментацията ще трае най-малко 25 дни. Зависи от температурата. При по висока температура става по-бърза ферменатация. Но не е желателно да се бърза. В момента естествените условия са идеални. Гаранция винената ферментация. И последно за сега. Небива съда на ферментационната течност да е прозрачен и изложен на пряка светлина. Просто може да се затъми с обвивка черен найлонов плик. … А бе с една дума, опитай! Дерзай и успех! Ще чакаме след около два месеца да се похвалиш!

      Коментар от гравитон — август 24, 2011 @ 7:02 pm

  8. Много благодаря за отговора! Тази технология е почти като нашенското вино.Ще се пробвам и ще информирам. Вече съм напълнила около девет литра дренки в единадесет литрова туба от минерална вода. По Вашите указания сега ще приготвя медено-воден разтвор и ще следя ферментационния процес.
    Имам още един въпрос: ако увелича дозата на мед, дали няма да се получи нещо по сладко от вино, да бъде по-приятно за дамското общество?
    А за аромат мога да добавя билки-но какви и колко? Отглеждам ЛОФАНТ,дали е подходящ?
    Благодаря Ви!Лек и приятен ден!
    Роси

    Коментар от Росица Николова — август 26, 2011 @ 12:35 pm

    • Увеличаването на дозата мед не е проблем. Проблема е, че увеличеното количество на меда – води до увеличаване времето необходимо за ферментация. Иначе има и медовини ферментирали цели 50 години. Правят се при пропорция 50 на 50 и повече. Но Вие с Момичетата няма за къде да бързате. Дай боже и след 50 години да сте същите експериментаторки и ценителки на приятното и по различното в живота.
      Иначе за момента: има вино с мед, ликьор с мед и т.н. … Накисни във водка харесаните от теб билки или плодове, разтвори вътре и мед, и след две три прецеждания и утаяване с дни, пийнете със здраве и желание за живот. През лятото го пийнете охладено, а през зимата горещо!
      Наздраве !

      Коментар от гравитон — август 26, 2011 @ 1:33 pm

      • Здравей колега, искам да те поправя в някои отношение, тъй като ферментациите са ми специалност. Количеството на мед е важно, тъй като при прекалено голямо количество на захари може изобщо да не протече ферментация. На научен език това се нарича субстратно инхибиране, тоест има праг на захарите, над който няма да стане. Освен това 50 годишна ферментация е немислима. Има първична и вторична или т.нар тиха ферментация, но те протичат за далеч по-малко време. 50 години е смехотворно. Има 50 годишни медовини,но са ОТЛЕЖАЛИ 50 години, а не ферментират толкова. Има разлика 😉

        Коментар от Nasko — септември 5, 2012 @ 11:53 am

        • Благодаря за уточняването! Прав си разбира се! Аз не съм специалист. Просто така съм срещнал информацията някъде из нета и нямах 50 години за проверка! Благодаря още веднъж и добро настроение!

          Коментар от гравитон — септември 6, 2012 @ 8:00 am

          • НЕ ИСКАМ ДА ПОЛУЧАВАМ ПОВЕЧЕ ОТ ВАС НИЩО! НЕ СЕ ИНТЕРЕСУВАМ ОТ МЕДОВИНИ! НЕ МИ ПИШЕТЕ! ДРАЗНЕЩО Е!

            Коментар от yancheva — ноември 29, 2012 @ 9:29 am

          • Госпожо Янчева, разбирам раздразнението Ви и се извинявам за неволните притеснения които съм ви нанесъл. Дължа да Ви информирам, че от февруари и март 2011 година, когато съм отговорил в личния си блог, на две запитвания от Вас, повече не съм Ви писал никога! Съжалявам още веднъж! Навярно причината да получите нови писма от мен е някъде в автоматиката на връзките в IT системата! Може би ще по лесно Вие да ме „отсвирите“ като блокирате връзката! Извинявам се още веднъж! С най добри чувства: Митко Иванов – Гравитон

            Коментар от гравитон — ноември 29, 2012 @ 2:24 pm

  9. Имам голям проблем: направих първата си медовина, но е много кисела. Какво е станало? Мога ли да я оправя например с откислител за вино?

    Коментар от Venelin Dyankov — август 28, 2011 @ 7:23 am

    • Проблема ти не е голям, а непреодолим! Протекла е не алкохолна, а ОЦЕТНО КИСЕЛА ферментация! Това се дължи на нечисти съдове, лоша мая (дрожди) или твърде висока температура при ферментационния процес! Процесът е невъзвратим! Продължаваш да прецеждаш и вторичната (тиха), оцетно-кисела ферментация да си продължава! Може да стане хубав меден оцет! Много е полезен! Ползвай го със здраве за салати и подкисиляване на супи!

      Коментар от гравитон — август 28, 2011 @ 9:10 am

  10. УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,
    НЯКОЛКО ГОДИНИ ПО РЕД СИ ПРАВЯ МЕДОВИНА ЗАЩОТО СЪМ ПЧЕЛАР И НЕ СЕ ДЕЛЯ ОТ ТРАДИЦИОННАТА РЕЦЕПТА КАТО ПРИБАВЯМ ПО МАЛКО УВКУСИТЕЛИ. КОЛИЧЕСТВОТО МЕД НЕ МЕ БЪРКА НО ДА ЗНАЕТЕ ЧЕ МЕДА ОПРЕДЕЛЯ АЛКОХОЛНОТО СЪДЪРЖАНИЕ НА МЕДОВИНАТА. ЗА ТАЗИ ГОДИНА СЪЩО СИ НАПРАВИХ И ЩЕ Я ПРОБВАМ ЧАК СЛЕД ПРАЗНИКА НА ПЧЕЛАРИТЕ НА 10 ФЕВРУАРИ. ПОЖЕЛАВАМ ВИ ДА Я КОНСУМИРАТЕ САМО С ПРИЯТНИ ХОРА И ОЩЕ ПОВЕЧЕ С ЛЮБИМИ.
    Т Р И Ф О Н О В

    Коментар от ХРИСТО ХРИСТОВ ТРИФОНОВ ЯВОРЕЦ ГАБРОВСКО — септември 5, 2011 @ 8:53 pm

  11. Съжалявам за неуспеха Ви Венелине!
    А моята медо-дренко-вина има вече вкус на делибуран!Надявам се да се получи хубаво и вкусно винце!

    Коментар от Росица Николова — септември 6, 2011 @ 3:32 pm

  12. Здравейте Гравитон, бихте ли ми дали някакъв ваш имейл или тел за връзка с вас, относно една бърза консултация по тази тема ,свързана с Медовината ! Благодаря предварително!

    Коментар от Liubo — ноември 11, 2011 @ 1:53 pm

    • Любо, на драго сърце ще помогна с каквото мога! Поздрави от Митко Иванов – гравитон! Освен на изпратения до теб адрес mitko_star@abv.bg можеш да се свържиш с мен и в Skype mitkoivanov47

      Коментар от гравитон — ноември 12, 2011 @ 7:10 pm

  13. Благодаря за съдействието! Писал съм на мейла ви.

    Коментар от Любо — ноември 16, 2011 @ 8:00 am

  14. kato idej tova mi e minavalo prez uma. a inache az vkusti si pravj lichno za sebe si.vkusat i e bojestven.

    Коментар от nia-1963 — март 14, 2012 @ 7:56 pm

    • Блазе ти! Да ти е сладка медовината и здраве и настроение да ти носи! Благородно ти завиждам, защото втора година не съм си правил! Жалко, че все още няма кой да развие този традиционен славянски продук за промишлено изработване и търговия. Страната би имала само полза от това. Ползата би била не само заради обогатяването на пазара, разширяване разнообразието от напитки у нас, но и разитие на пчеларството, а от там и подобряване естественото опрашване на растителността у нас, което от своя страна ще доведе до увеличаване добивите на растителните видове у нас… Всичко това може да доведе до нови работни места, продукти и стоки за вътрешна консумация и износ…
      За сега ще сме ти благодарни, ако споделиш как си я приготвяш в домашни условия(медовината)!? Наздраве!

      Коментар от гравитон — март 15, 2012 @ 12:34 am

  15. Здравейте всички тук! Възхищавам се от Вас! От скоро ме заинтригува тази тема и съм радостен, че чрез Вас обогатих познанията си в тази посока. Поподнах на Вас търсейки из нета промишлена технология за производство на медовина. Благодарение на прочетеното тук разбрах, че това е трудна, но не и невъзможна работа. Страхувам се обаче, че българина няма традиция за консумацията на такъв продукт, което ме разколебава. Мисля, че медовината би могла да се разпространява с успех от вече утвърден винопроизводител, като вторичен продукт на основната му дейност. Така медовината би се подслонила под рекламата на вече утвърдено на пазара име и лека полека придобие популярност и у нас (другият вариянт е износ в страни с традиции в консумацията й). Мисля, че най-добре би било да се започне под крилото на някой утвърден винен завод или пивоварна. Ако някой ми даде насоки в тази посока бих му бил благодарен. С уважение Тодор

    Коментар от Тодор — март 22, 2013 @ 8:19 am

  16. Здравейте всички ! Благодаря на всеки качил информация тук най вече на гравитон. Трета година подред си правя медовина по вашите рецепти . Става разкошно питие .Сменям само плодовете които лрибавям за аромат –-малини ,цитруси ,ягоди и кайсии–медовините ми стават разкошни –и то не са много слабо -алкохолни –като силни вина–без да добавям и грам допълнителен алкохол.. Още веднъж благодаря.–Генади Първанов

    Коментар от генади първанов — юни 2, 2013 @ 10:27 am

    • Генади радвам се, че съм бил полезен!Нека медовините ти носят само здраве, дълголетие и много, много добро настроение! Щ
      е се радвам ако споделиш и тънкости до които си стигнал в практиката си като медовинопроизводител! Наздраве!

      Коментар от гравитон — юни 2, 2013 @ 7:49 pm

  17. Здравей Гравитон ! Благодаря ти за хубавите пожелания . За тях мога само да ти пожелая да ти се връщат десетократно !

    Коментар от генади първанов — юни 7, 2013 @ 7:48 am

  18. А по повод моята практика като медовинопроизводител – ласкаеш ме – аз съм още в началото на опитите си за направа на медовина – до сега съм правил два пъти по 10 литра – в момента съм заложил 3та доза която е в процес на бурна ферментация. Е динственната разлика с твоята рецепта е че аз слагам по две ябълки вместо една и по 500гр до килограм различни плодове за аромат –малини ,ягоди, кайсии, дюли или цитруси. Вторият път направих експеримент –обелих кората на двата лимона –питието стана по сладко – наподобява десертно вино – първата ми медовина има леко тъпчив вкус – като на пелин . И мога да споделя нещо за прецеждането на медовината – по добре се прецежда ако след като се прецеди през тензух се прецеди повторно през хартиен филтър от машина за шварц кафе. ! Ще серадвам ако мога да бъда полезен на някой който е решил да си направи това чудесно // според мен// питие . Наздраве и от мен !!!!

    Коментар от генади първанов — юни 7, 2013 @ 8:05 am

  19. До края на седмицата трябва да стане третата ми реколта /медовина / ягодо – кайсиева . Тогава ще я опитам и ще пиша как се е получила . Някой може ли да ми даде информация къде в София бих могъл да си купя виномер– спиртомер за измерване на средно и ниски алкохолни градуси –под 20 ал .градуса. Благодаря предварително. !!

    Коментар от генади първанов — юни 13, 2013 @ 12:13 pm

    • Генади, захаромер-виномер и спиртомер можеш да намериш в магазините за китайски стоки за 1 лев. Но те не са съвсем точни. Дават разлика до 4-5 градуса. Иначе точни се продава в магазините за лабораторна техника и химикали!

      Коментар от гравитон — юни 25, 2013 @ 8:47 pm

      • благодаря ти митко ще потърся по аптеките – неточен не ми върши работа – а и да се похваля – третата реколта излезе чудесна – нито много сладка нито горчива – изобщо таман за пиене – доволен съм от себе си . Само това че за сега не мога да и хвана градуса ме дразни . А че има алкохол и то доста съм сигурен – дадох я на един приятел да пробва –от 1 литър върза кънките – значи силничка е. И Митко за приятелите си съм Гената – ако желаеш можеш да ме наричаш Гена – Генади ми вика жена ми когато ми се кара хи хи хи . Благодаря за информацията приятелю .

        Коментар от генади първанов — юни 26, 2013 @ 12:10 pm

        • Гена, наздраве и висок градус на настроението!

          Коментар от гравитон — юни 27, 2013 @ 1:26 pm

          • Благодаря ти Митко – Наздраве и на теб – Нстроението ми винаги е на най висок градус – аз съм от шоплука а те /шопите/ имат един девиз ………. Оти да се косим като че ми мине !!!!!

            Коментар от генади първанов — юли 1, 2013 @ 7:17 am

  20. http://www.ldm.bg МЕДОВИНА

    Коментар от Любомир — юни 23, 2013 @ 7:38 pm

  21. Здравейте любители на МЕДОВИНАТА . От доста време не съм влизал тук – но пък и нямах повод . Сега съм решил да залагам нова реколта и ще правя експериментче . Ще сложа подправките да се варят заедно с меда– и ще добавя листа от мента и мащерка към канелата и карамфила / а и шепа сушени боровинки /. Надявам се да се получи много ароматно питие. Като стане медовината ще пиша какво се е получило .Наздраве на всички които си правят това чудесно питие –-и на всички които не са опитвали още но имат желание да пробват. Тези които искат да опитат нека не се колебаят – струва си – получава се вкусно и изключително полезно питие.

    Коментар от генади първанов — август 28, 2013 @ 6:58 am

  22. Здравейте!
    Беше съботен, мрачен ден преди около 2 седмици и си спомнях с удоволствие за бутилката медовина, закупена от някакъв панаир около Асеновград преди около година. Няма нужда да навлизам в подробности, но много ми хареса. Та, докато скучаех, реших да поразровя и потърся откъде мога да си купя още. Вместо това попаднах тук. Около час по късно бях отишъл до близкия пазар за мед, карамфил и всичко останало, което не ми беше под ръка.
    Сега, три седмици по-късно, съм със смесени чувства. Не че резултатът е лош, просто не зная как да го подобря и понеже съм пълен лаик в тази област (дайте ми компютри и не ме пипайте), реших да не се излагам из професионалните форуми и да помоля за съвет тук.

    Ето съставките, които използвах (освен тези в дадената рецепта) – вместо дрожди, използвах мая. Честно казано, не зная колко трябва да е една орехова черупка. За последно съм чупил сам орех преди 3 години, та по памет :). Честно казано, можех да си намеря дрожди но асортимента ме обърква… Освен споменатите подправки и плодове сложих малко липа и мента. За човек, който не разбира нищо от процеса, който подготвя беше доста глупаво, но пък обожавам мента.

    След първите няколко дни си мислех, че нищо няма да се получи. Нямаше никаква пяна, нито нищо. Признавам си, че средата май не беше достатъчно топла. Може би около долната спомената граница (18 градуса), но за жалост във двустаен апартамент на 7мия етаж и изключително любопитен котарак подходящите места са много малко. Въпреки всичко на четвъртия ден забелязах пяна и избих от главата си желанието да изсипя всичко в мивката.
    Сега, след като днес прецедих всичко през ситна цедка (кой да се сети за марля), мога да кажа, че като за първи опит става. Генади по-горе е споменал за хартиен филтър. Снабдил съм се и чакам да се до утаи всичко :).

    Вкусът е сладък, но не прекалено. Има леко горчив оттенък (може би от ментата) и като цяло медовината е леко газирана. Последното предполагам, че се е получило въпреки прекараното маркучле за сметка на недобрата изолация (знам ли и аз…платки ми дай). Това, което ме разочарова беше ниският алкохолен градус. Не че искам ликьор (а и не използвам захаромер), но всички можем да различим бира от вино…
    Та това, което в крайна сметка искам да попитам е, как и на какъв етап мога да контролирам градуса на напитката – чрез дрожди(мая), количество мед или топлина на околната среда?

    Предварително се извинявам за въпросите, които може би не трябва да задавам тук, но пък се надявам евентуалните отговори да помогнат на всеки бъдещ читател.

    Поздрави,
    Николай

    Коментар от Николай — ноември 10, 2013 @ 7:30 pm

    • Николай, поздрави за първата лично направена медовина! Но… наличието на въглероден двуокис (казваш, че е газирана), а също така, че сладнее, говори, че ферментацията още не завършила. В медовината имаш още захар която дрождите не са изяли за да я превърнат в алкохол и въглероден двуокис. Много бързаш! Две три седмици и то при температура около 17-18 градуса С, са недостатъчни. Не се заблуждавай по това, че вече няма бурно пенене (ферментация). След бурната ферментация има и тиха ферментация. Необходимо е да изчакаш поне 40-45 дни. След пълната ферментация медовината сама ще се избистри. На дъното ще падне утайка, която са измрелите дрожди.
      Дерзай, пожелавам ти още по-успешно получаване на собствена ферментация!
      А количеството алкохол във медовината зависи от количеството мед (захар)но не повече от 24-25%. Температурата – търси около 20-21 градуса, до 30. . На една част мед, слагаш 4 части вода. При правилна дозировка на дрождите и достатъчно време за ферментация и отлежаване, би трябвало да получиш напитка с около 13-14 алкохолни градуса! Това си е бяло вино и половина!
      Да ти е сладко! Успех!

      Коментар от Mitko Ivanov — ноември 11, 2013 @ 10:47 pm

    • Здравей Николай ,вече ще те наричам Ники за по кратко надявам се че няма да се сърдиш–Ще ти споделя своя опит ,аз правя вече 10 пъти и медовините ми стават все по добри .Попървия ти въпрос –за да докараш подходящата температура просто можеш да завиваш ферментатора с нещо –примерно старо сако старо одеало и тн –това че си сложил мента не е проблем –медовината ти става билкова –аз в последните си медовини слагам листа от мента мащерка или цвят от бъз –но за по добра усвояемост на билковия аромат ги слагам при варенето на медовината и после ги махам.За маята –маята също е дрожди така че не се притеснявай.

      Коментар от генади първанов — ноември 12, 2013 @ 7:06 am

      • Аз лично се отказах от хартиения филтър –много бавно става може да откачи човек –прецеждай си през марля или тензух .Сега относно вкуса – медовината не трябва да е сладка – ако е сладка това означава че ферментацията е спряна на някакъв по ранен етап– тоес получило се е това което винарите наричат шира. За градуса –- моите медовини всичките стават 12 алкохолни градуса и 0 процента захарност – но за да получиш този градус трябва да я изчакаш да се утаи –тоест да премине до край тихата ферментация . Не зная дали си белил кората на лимоните които си слагал –ако не си леко горчивата жилка е от тях . …. Сетих се –полвин орехова черупка мая е малко по малко от полвин кубче мая за хляб –аз ползвам само такава и всичко си става идеално. По висок градус на напитката – над 11 – 12 градуса – тоест градусите на нормално вино можеш да получиш единственно ако добавяш твърд алкохол. Може би –според някои –аз не съм пробвал може да се вдигне малко –до 2-3 гр ако увеличиш количеството мед но не повече от 35 % мед спрямо водата –иначе рискуваш изобщо да не започне ферментация – общо взето процеса е много сходен с направата на вино –оптималния вариянт е 4 към едно мед и вода –това дава 25% захарност на сместа . и последно –уплътнявай хубаво тапата на ферментационния съд–за да може въгледвуокиса да излиза през маркучето а не през тапата. Но и да не е уплатнено за процеса няма проблем –просто няма да можеш да следиш до кога ще продължава бурната ферментация . Давай смело и не се отказвай –и аз в началото бях леко скептичен а сега не мога да смогна на приятели –- донеси да пийнем от медовината –стана ли новата да я опитаме и така нататък – едвам успявам да си запазя по 2-3 литра от всяка реколта за мен .За сега ти пожелавам успех в начинанието и ………. НАЗДРАВЕ – като стане питието споделяй да обменим опит . А за следващата мога да ти кажа още някоя и друга тънкост до която достигнах чрез постоянни опити .

        Коментар от генади първанов — ноември 12, 2013 @ 7:33 am

        • ПП–ако нещо те интересува пиши –ако го знам с удоволствие ще го споделя

          Коментар от генади първанов — ноември 12, 2013 @ 7:35 am

  23. Благодаря и на двама ви за отговорите! 🙂
    Относно ферментацията – зная, че трябва да престои още поне месец, просто едва изтраях да се разнесе пяната, за да прецедя през нещо по-едро (най-ситната цедка, която имах). За проба опитах половин чаша през филтър – наистина не си е работа :). Както и да е – бял кахър. Преди няколко дни прибрах бутилката на по-топло. Някъде около 20 градуса, но със сигурност ще намеря и нещо за завиване.
    Тук вече идва първия спорен момент за мен. Ако полочин чеупка мая е малко по-малко от половин бучка…то аз съм сложил половин черупка…лешник. Означава ли това, че ферментацията няма да протече добре илои само, че ще е доста по-бавна?
    Иначе преди малко я погледнах – гомяма мътилка е, но ще изчакам, какво да се прави.

    Поздрави,
    Николай

    P.S. Нищо против умалителните имена 😉

    Коментар от Николай — ноември 13, 2013 @ 6:46 pm

  24. Имам въпрос, с посочените количества материали горе долу какво количество Медовина ще се получи. Информацията ми е необходима за една научна цел. Благодаря предварително 🙂

    Коментар от Биляна — ноември 28, 2013 @ 7:34 pm

    • На 10 литра вода и 2.5 кг мед аз получавам 9 литра бистра медовина .Един литър губя при прецеждането –но аз цедя минимум три пъти през тензух.

      Коментар от генади първанов — декември 1, 2013 @ 8:29 pm

    • ПП –Вероятно сте наясно но аз да си кажа – При варенето меда се разтваря във водата и количеството течност остава същото т.е 10 литра .

      Коментар от генади първанов — декември 1, 2013 @ 8:40 pm

  25. Здравейте любители на медовината,

    Като аматьор в производството на медовина и като профеионалист пчелар бих искал да ви споделя една малка, но значителна подробност. Желателно и препоръчително е да НЕ се загрява меда повече от 35-40 градуса C, защото се отделя Хидрокси-Метил-Форфурол (ХМФ), която е токсична и действа мутагенно на организмите.

    Захарите в меда се делят на фруктоза/глюкоза и когато фруктозата се загрее повече от споменатите по-горе температури се отделя ХМФ.

    Успех на всички с производството на медовина и навярно в най-скоро време и аз ще се опитам да направя сладко медено вино, но без подгрев.

    К.К.

    Коментар от К.Кръстев — септември 12, 2014 @ 6:56 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Вашият коментар

Създаване на безплатен сайт или блог с WordPress.com.